Gabriel Bivolaru și alți trei membri ai grupării sale au fost arestați preventiv

Gabriel Bivolaru și alți trei membri ai grupării sale au fost arestați preventiv
Publicat: 06/08/2013, 09:28
Actualizat: 06/06/2018, 00:00

Fostul deputat Gabriel Bivolaru și trei dintre membrii grupării specializate în furt de combustibil din conducte al cărei lider era au fost arestați preventiv pentru 29 de zile, decizia fiind luată de Tribunalul Constanța în noaptea de luni spre marți, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Magistrații Tribunalului Constanța au admis, în cursul nopții de luni spre marți, propunerile de arestare preventivă pentru patru dintre cei zece inculpați în dosarul furtului de combustibil din conducte, între care și Gabriel Bivolaru, pentru infracțiunile de furt calificat, evaziune fiscală și spălare de bani.

Pentru celelalte șase persoane implicate în acest dosar instanța a luat decizia cercetării lor în libertate.

Decizia Tribunalului nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Constanța.

Fostul deputat Gabriel Bivolaru și alți opt membri ai rețelei sale au fot reținuți, duminică, o a zecea persoană, Gheorghe Mangalea, care reușise însă să fugă, după ce a fost urmărit de polițiști, a fost prinsă luni și se află printre persoanele care au primit mandate de arestare.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului Tribunalului Constanța, inculpații furau țiței din conducte Conpet folosind instalații artizanale de perforare, după care încărcau și transportau produsul petrolier în cisterne-bazin de 30 de tone, disimulate în remorci de cereale sau în recipiente ascunse într-o autoutilitară, de unde erau transferate într-o cisternă, apoi îl duceau în depozitele unui antrepozit fiscal din orașul Năvodari. Acolo, produsul petrolier sustras era introdus în mod fraudulos în circuitul comercial de către Gabriel Bivolaru.

Procurorul care a instrumentat cazul, Teodor Niță, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că acțiunea de monitorizare a acestei grupări a început la sfârșitul lunii mai, în urma unei informații, iar de atunci s-a început supravegherea inculpaților care furau țițeiul dintr-o conductă aflată în zona localității Nisipari.

„Era foarte inteligentă manevra. Camioanele stăteau la încărcat toată noaptea pentru că dacă ar fi dat drumul la presiune, ar fi apărut scăderi. Așa, la 0,1 bari nu apăreau modificări pe grafic, deci era foarte greu observabil de cei de la Conpet. După care ajungea la Năvodari, la o rafinărie funcțională, dar neautorizată”, a precizat Teodor Niță.

La începutul lunii iunie, inculpații au mutat operațiunea în zona comunei Cumpăna, unde montaseră alte instalații artizanale.

„O chestiune de o ingeniozitate tehnică incredibilă: prin conducta de 25 de țoli a Conpet au făcut bypass în conducta de 20 de țoli a Conpet și din aceasta au scos, printr-o canalizare, undeva în câmp, la vreo doi kilometri, sub o cultură de floarea soarelui. Putea să se are liniștit acolo pentru că brăzdaru plugului nu deranja pe nimeni”, a mai spus procurorul.

Potrivit acestuia, țițeiul ajungea apoi în mașini cu rezervoare de mare capacitate, care îl transportau până în zona localității Techirghiol, unde era transferat într-o cisternă ce ducea apoi petrolul la rafinăria din Năvodari, fiind transformat într-o benzină de proastă calitate. Aceasta ajungea apoi în circuitul comercial, însă anchetatorii nu au stabilit încă modul în care era comercializat combustibilul.

Prejudiciul probat până în prezent de anchetatori este de 1,1 milioane de lei.

Sâmbătă și duminică, procurorii Parchetului Tribunalului Constanța, împreună cu lucrători ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța și polițiști ai Serviciului Rutier Constanța, au intervenit în aceste zone, inclusiv la rafinăria de la Năvodari, fiind reținute nouă persoane – Gabriel Bivolaru, Marian Chihaia, Adrian Arhire, Marius-Ciprian Poenaru, Paul Boamfă, Viorel Luca, Romeo-Ovdiu Merdicos, Petronel Dimofte și Marius-Ionuț Matei. Aceștia sunt cercetați pentru furt calificat, evaziune fiscală și spălare de bani. De asemenea, o a zecea persoană a reușit să scape la volanul unui autoturism BMW.

Firma pe care fostul deputat Gabriel Bivolaru, reținut pentru evaziune fiscală și spălare de bani, ar fi folosit-o în afacerile cu țiței este deținută de două companii offshore, cu sediul în Cipru, reprezentate de soția și de fiica acestuia, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au spus că fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru controlează o societate comercială cu sediul în Năvodari, specializată în obținerea unor produse intermediare prin prelucrarea țițeiului.

Potrivit datelor înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului, societatea figurează ca fiind în funcțiune, dar sub „urmărire penală”.

În 1 aprilie 2004, fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost încarcerat, ca urmare a sentinței Înaltei Curți de Casație și Justiției, fiind condamnat la cinci ani de închisoare pentru păgubirea BRD cu aproape 50 de milioane de euro. Acuzațiile aduse au fost de fals, uz de fals, înșelăciune și evaziune fiscală.

Potrivit procurorilor, Bivolaru i-a avut complici pe Mona de Freitas și pe Paula Monica Plazzotta (administrator de cont pentru cele zece firme), acestea fugind din România la scurt timp după ce anchetatorii au început cercetările în acest caz.

În 26 februarie 2007, Gabriel Bivolaru a părăsit arestul, fiind eliberat condiționat ca urmare a deciziei Tribunalului Argeș, care a considerat că timpul pe care acesta l-a petrecut în închisoare a fost suficient pentru reeducarea, scopul pedepsei a fost atins, iar recompensele primite ilegal de fostul deputat nu-i pot fi imputate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern