Gabriel Vlase a fost AVIZAT FAVORABIL pentru șefia SIE

Publicat: 02/07/2018, 17:02

Deputatul Gabriel Vlase, propus de președintele Klaus Iohannis pentru a prelua conducerea Serviciului de Informații Externe, este un apropiat al Grupului de la Bacău, format din politicieni și oameni de afaceri, care a pus pe butuci rafinăria RAFO Onești. Viorel Hrebenciuc, Corneliu Iacobov și Dumitru Sechelariu sunt doar trei dintre numele controversate din această grupare.

Propus de președintele Klaus Iohannis pentru preluarea funcției de director al SIE, Gabriel Vlase a fost avizat favorabilluni în Comisia de control a SIE. Inițial, audierea trebuia să aibă loc joia trecută, însă a fost amânată pentru data de 2 iulie, de la ora 11.30.

„Sper să treacă de comisie,” a declarat președintele PSD Liviu Dragnea, întrebat dacă îl va susține pe Vlase pentru conducere SIE.

„Au fost câteva întrebări procedurale, întrebări specifice care au un singur tip de răspuns,” a declarat președintele Comisiei de control al SIE, Mihai Weber, la finalul ședinței. „Domnul Vlase a răspuns corespunzător la aceste întrebări, după care a avut de răspuns la multe întrebări care vizau abilitățile domniei sale, capacitatea de a face față condițiilor de stres, capacitatea de analiză sinteză. Răspunsurile au fost mulțumitoare, drept pentru care domnul Vlase a obținut AVIZ FAVORABIL și propunerea este ca plenul comun al celor două Camere să facă numirea respectivă.”

„Vom avea după instalare foarte multe discuții aplicate, vizavi de situațiile care sunt sau pot apărea și care pot fi îmbunătățite,” a declarat Gabriel Vlase după audieri, mulțumind colegilor pentru avizul favorabil.” El a refuzat să comenteze pozițiile lui Dragnea și Tăriceanu relativ la nominalizarea sa. „Nu am convins pe nimeni. Fiecare s-a convins singur,” a explicat Vlase.

Absolvent al Colegiului Național de Informații al SRI în 2006 și cu un doctorat în științe militare la Academia Națională de Informații, Gabriel Vlase este cunoscut ca apropiat al grupării de oameni de afaceri și politicieni din Bacău care a devalizat RAFO Onești, provocând un prejudiciu de 24 de milioane de lei. Nașul său este CORNELIU IACOBOV, care a ispășit 4 ani și jumătate de închisoare din cei șapte primiți ca pedeapsă pentru delapidare și spălare de bani în Dosarul RAFO. Într-un interviu la ieșirea din pușcărie, Iacobov s-a plâns că a fost victima răfuielii politice a lui Traian Băsescu cu Adrian Năstase și apropiații acestuia și a promis că va apela la toate forurile europene pentru a i se face dreptate, dar nu a concretizat nimic din aceste amenințări.

„Băsescu tot cerea public, arestați-l pe Iacobov. Și ALINA BICA, o femeie oportunistă care a înțeles momentul că am pierdut alegerile, i-a făcut pe plac lui Băsescu,” a povestit Iacobov în interviul pentru evz.ro. „Cu toate acestea, eu am fost achitat la toate cele trei capete de acuzare. Deci Alina Bica a pierdut. (…) În apel, am ajuns la celebrul judecător Stan Mustață, condamnat acum la 12 ani închisoare. Era președinte al Curții de Apel 2 București. El a încercat să impună cum să se judece dosarul meu. Și așa, de la achitare, am fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu.”

După gratii, Iacobov a scris cărți și analize economice pentru revista PenitenciaruluiRahova. „Românii trebuie să înțeleagă că lumea în care trăim astăzi este o lume a învingătorilor și nu o lume a învinșilor, să înțeleagă că nimeni nu ne va oferi nimic gratis,” scria el într-o analiză intitulată„Armaghedonul financiar și economic din Comunitatea Europeană”. „Supraviețuirea noastră în Comunitatea Europeană depinde numai de noi.”

Numele lui Gabriel Vlase a apărut și în Dosarul retrocedărilor ilegale a 40.000 de hectare de din județul Bacău către Paltin Sturdza.”În data de 6 august 2012, Adam Ioan, prin intermediul deputatului de Brașov, Niță Constantin, a organizat o întâlnire la Hotel București, la care au participat Paltin Gheorghe Sturdza și deputatul de Bacău, Vlase Gabriel,” se arată în rechizitoriul procurorilor. „Deputatul Vlase Gabriel oferă garanții celor doi inculpați că, după data de 11 septembrie 2012, problemele cu justiția vor fi finalizate.” Până la urmă, insă, Vlase a fost scos din acest dosar.

Președintele Klaus Iohannis a surprins pe toată lumea pe 14 iunie, când a transmis, printr-o scrisoare adresată președinților celor două Camere ale Parlamentului, propunerea de numire în funcția de director al Serviciului de Informații Externe a lui Petru-Gabriel Vlase.”Bună treabă, rea tocmeală ! Soluția cu Gabriel Vlase desemnat de Președintele Iohannis pentru șefia SIEa mulțumit pe toată lumea,” a comentat Traian Băsescu pe Facebook.”Soluția rezolvă și cele trei mari dileme ale momentului, adică : o revocare, o suspendare și o condamnare.”

Nominalizarea pare să fi fost o surpriză și pentru președintele PSD Liviu Dragnea. „Ca să citez un clasic în viață: această adresă aduce mai multe întrebări decât clarificări,” a comentat Dragnea. „O să o citesc până o înțeleg. Poate e nevoie să facem o dezbatere pe această temă și o să vă comunic.” Nici președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu și-a ascuns surprinderea:”În primul rând, am fost surprins că, dupã un an și jumătate în care poziția asta ar fi trebuit să fie ocupată și nu a fost ocupată, vine această numire în acest moment. Stau și mă întreb care este semnificația. Nu vreau să fac speculații acum, dar niște întrebări fiți convinși cã mi le-am pus. Niște calcule au fost făcute, că prea e picată (numirea – n.r.) așa din senin.”

Petru-Gabriel Vlase este în prezent vicepreședinte al Camerei Deputaților, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului privind analizarea și actualizarea cadrului normativ cu incidență în domeniul securității naționale.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
Simona Halep și Toni Iuruc și-au ales cei mai tari nași! Cine sunt și cu...
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
Doi ani de amărăciune de la cazul Caracal. De necrezut ce s-a întâmplat cu Dincă...
Rezultate Admitere Liceu 2021. Situaţia completă. La ce liceu au intrat elevii
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Ucraina = Cernobîl, iar Turcia = Cardi B. Cum a fost prezentată România la deschiderea...
Oana Roman și Marius Elisei, imagini interzise minorilor. S-au pozat după o partidă de... el...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Tragedie în Harghita, după ce un urs a UCIS un bărbat, iar altul este în...
Surpriză uriaşă. Pe cine au ales naşi Simona Halep şi Toni Iuruc. Alegerea a şocat...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Mirela Vaida surprinde din nou! A fost show total. Totul s-a întâmplat în direct
A luat naștere imposibila alianță dintre PNL și PSD. Cetățenii sunt cei care vor suferi
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...