GALERIE FOTO: Cum se curăță apele Dâmboviței. Cu cât scade poluarea după ce apa trece prin două tipuri de epurare

Publicat: 23/03/2013, 08:11
Actualizat: 25/10/2014, 07:09

Epurare mecanică, epurare biologică, grătare rare, pompare, grătare dese, desnisipatoare – toți acești termeni fac parte din procesul prin care apele uzate de bucureșteni sunt curățate în Stația de Epurare de la Glina, la 12 kilometri sud de București.

De cum intri pe platforma de la Glina te întâmpină un miros persistent de canal. Chiar dacă toate utilajele sunt noi, mirosul de la apa murdară pătrunde peste tot. Pentru a arăta așa cum sunt în prezent, apele Dâmboviței trec prin două faze de epurare: cea mecanică și cea biologică.

FOTO: GÂNDUL/ Apa uzată din București întră prima dată la grătarele rare

Experții de la Apa Nova, compania care a câștigat în urmă cu un an și jumătate contractul pentru epurarea apelor de la Primăria Capitalei, spun că apa ce intră la Glina are nevoie de un timp total de tranzit de 8-10 ore pentru a fi purificată.

Circuitul apei începe cu epurarea mecanică, în zona grătarelor rare, care au ochiuri de 50 milimetri și prin care se îndepărtează materiile din apă mai mari de 50 de milimetri. De aici, se strâng zilnic două containere de mizerie.

„Uneori în zona grătarelor rare ajung obiecte mari pe care bucureștenii le aruncă în apă – de la electrocasnice până la animale de mici dimensiuni, materiale textile sau lemne”, explică Dan Șerbănoiu, director de comunicare la Apa Nova.

Apa uzată a Bucureștiului ajunge la Stația de Epurare de la Glina cu un volum mediu de 11,5 mc/s. Însă, nu tot acest volum este curățat de impurități.

FOTO: GÂNDUL/ Experții de la Glina spun că bucureștenii aruncă de multe ori obiecte mari în apă

„În stație se pot prelua în mod uzual în jur de 8-10 mc/s. Din aceștia 5 metri cubi se pot epura doar mecanic, iar ceilalți 5 mc se pot epura și biologic. Adică o parte din apă este curățată numai mecanic fără niciun fel de intervenție, iar cealaltă se tratează și chimic”, arată Radu State, director la departamentul de canalizare de la Apa Nova.

După ce toate obiectele de mari dimensiuni sunt oprite la grătarele rare, apa ajunge în zona pompelor, unde volumul este pompat în adâncime la o diferență de nivel de 10 metri. Urmează faza grătarelor dese, ceea ce înseamnă că unghiurile dintre grătare sunt de șase milimetri și astfel tot ce nu a putut fi oprit în zona grătarelor rare va fi îndepăratat aici.

După ce trece de zona grătarelor, apa ajunge la desnisipatoare, unde se elimină particulele de dimensiunea nisipului și unde stă în medie șapte minute. Apoi se trece în ultima fază a epurării mecanice, cea a decantoarelor primare unde nămolul din apă se sedimentează și este folosit pentru producerea de biogaz.

„Nămolul de la Stația de la Glina este folosit la producerea biogazului care asigură 50% din necesarul de energie electrică”, spune Radu State. După epurarea mecanică, jumătate din apa astfel curățată se întoarce în Dâmbovița. Specialiștii spun că poluanții principali scad cu 40%.

Cealaltă jumătate din cantitatea de apă intră la epurarea biologică. Ceea ce înseamnă că apa intră în șase bazine, dintre care două de recirculare a nămolului și patru pentru aerare. Mai există un al șaptelea bazin de precipitare biologică a fosforului.

FOTO GÂNDUL/ În zona grătarelor dese sunt oprite obiectele ce au cel mult 6 milimetri

„Scopul epurării biologice este ca prin hrana bacteriilor cu materiile poluante din apă să se descompnună compușii periculoși într-unii nepericuloși, iar astfel rezultă biomasa”, arată Dan Șerbănoiu. Apa trece apoi în decantoarele secundare, unde se depune nămolul secundar.

„Față de cum intră în stație, apa care se reîntoarce în Dâmbovița este cu 60-70% mai puțin poluantă”, precizează directorul Radu State.

Tot acest proces prin care apa din Dâmbovița este curățată face parte din prima fază a de finanțare a stației de epurare Ape Uzate de la Glina, ce provine din fonduri nerambursabile ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) acordate de către Comisia Europeană, împrumuturi obținute de la Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare de către Primăria Municipiului București și garantate de Guvernul României.

Proiectul ISPA pentru reabilitarea stației de epurare a Municipiului București prevede epurarea completă a aproximativ 38% din debitul estimat a fi colectat în rețeaua de canalizare orășenească pe timp uscat și epurarea parțială a debitului suplimentar, în caz de precipitații. Etapa I a proiectului a avut o valoare totală de 108.300.000 euro.

A doua faza proiectului cuprinde investiții conexe în zona colectorului de apă, dezvoltarea epurării biologice și construirea unui incinerator pentru tratarea namolului rezultat in urma procesului tehnologic.

Până 2015 este prevăzut ca tot volumul de apă uzată care ajunge la Glina să fie curățat înainte de a ajunge în Dâmbovița.

Construcția stațiiei de la Glina a început la mijlocul anilor 80 de către Nicolae Ceaușescu, însă a fost oprită la Revoluție. Lucrările au fost reluate abia în 2007, cu bani de la Uniunea Europeană.

În 11 iulie 2011 Apa Nova a preluat proiectul pentru o investiție de 23 milioane lei până la sfârșitul anului 2012.

Până să pornească stația de la Glina, Bucureștiul avea un sistem de canalizare care aduna apele uzate menajere, pe cele industriale, precum și apa de ploaie, ape care apoi ajungeau direct în Dâmbovița.

FOTO GÂNDUL/ După ce a fost epurată mecanic jumătate din apa de la Glina se întoarce în Dâmbovița

FOTO GÂNDUL: Stația de Epurare Ape Uzate Glina

FOTO GÂNDUL: Stația de Epurare Ape Uzate Glina

FOTO GÂNDUL: Stația de Epurare Ape Uzate Glina

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum salvăm planeta alegând să consumăm un alt tip de pește decât cel de obicei?