GÂNDUL LIVE. Dumitru Coarnă, despre imaginile cu polițiștii amenințați de romi: „Nimic nou. Bine că nu au ieșit cu sabia” / „Avem nevoie de pistoale cu electroșocuri”

Publicat: 10/04/2020, 12:10
Actualizat: 10/04/2020, 14:01

Dumitru Coarnă, șeful SNPPC (Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual), a comentat, la GÂNDUL LIVE, imaginile cu polițiștii amenințați cu cuțitul de mai mulți romi, care dădeau o petrecere în curtea casei.

„Nu este nimic nou. Această etnie așa reacționează. Polițistul a fost sacrificat pe acest altar. Dacă încercăm să spunem că lipsa de autoritate este exclusiv a polițistului… Puterea judecătorească prin aplicare nu îl lasă să acționeze. Bine că nu au ieșit cu sabia. Oriunde e același fenomen. Asta e legea, nu avem soluție să fim mai puternici.

Trebuia aplicată contravenție. I-a aplicat amendă 2000 lei. Oamenii nu plătesc amenda. Răspuns NU. Se prescrie și o luăm de la început. În cazul de ieri era vorba de refuz de legitimare, scuipat, înjurat.

Merg pe încrederea dvs. Aș formula plângere penală pentru ultraj, în locul polițiștilor din imaginile cu romii. Nu putem să dezvoltăm o infracțiune de tulburare a ordinii publice. Dacă a amenințat polițiștii cu moartea, poate fi ultraj, elemente constitutive.

V-am trimis și eu imagini. Din Germania, America. La București la secția 9 nu a intervenit decât cel care a fost scuipat. Trebuiau să intervină amândoi să-l ducă la poliție. Haideți să analizăm lucrurile în profunzime.

Cei din Spania sunt cinci polițiști. Cinci la unu. Vorbim de doi la doi. Cetățeanul nu scuipă, nu se repede la polițist. Refuză doar legitimarea. Noi pornim de la prezumția de vină a polițistului, de abuz. Tratăm lucrurile astfel. Aici sunt discuțiile de fond. Nu contest faptul că și în Spania există polițiști care comit ilegalități.

Nu trebuie să acceptăm așa ceva, le scoatem din sistemul nostru. Trebuie să tragem concluzii, să abordăm subiectul obiectiv. Pornim de la prezumția că polițistul face un abuz. Dacă dai doar lovitura polițistului la cazul Boureanu, ce iese?

La nivel emoțional s-au scăpat lucrurile. Acel scuipat are o valoare mare în aceste zile. Nu venim la serviciu ca să batem oamenii. Nu vorbim de cei bolnavi, vorbim de oameni normali. Povestea asta cu cuțitul la cetățeni de etnie este în ABC-ul poliției. Am spus că în statistică sunt mult mai multe la romi decât la ceilalți. Nu asta e discuția. Nu la toți cetățenii romi. Statistic vorbind stau mai bine ei decât noi. La percheziție se puteau pătrunde fără autorizarea prealabilă.

Dacă avem acel pistol cu electroșocuri putem să intervenim rapid, dar nu mai aveți dvs știri, ce o să faceți? Eu am făcut plângere la DNA împotriva unui inspector-șef pentru luare de mită. Am răspuns direct punctual cu un exemplu. Am plângere la DNA. Știe ministrul Vela, dar depinde de politică. E bine ancorat politic. Suntem în România”, a declarat Dumitru Coarnă la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Interzis complet în România! Legea pe care nimeni n-o poate ocoli. Amenda te bagă în...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți...