GÂNDUL LIVE. Lista de medicamente compensate din România nu a mai fost actualizată de mai bine de 5 ani. Cine este vinovatul

Publicat: 29/11/2013, 22:53
Actualizat: 08/08/2014, 17:03

România este codașa Europei la capitolul accesului pacienților la tratamente compensate de ultimă generație. Datele ultimului raport Patient W.A.I.T. făcut de EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations), arată că lista de medicamente compensate a fost actualizate în 2008. De atunci și până în prezent, „pe lista de așteptare” sunt peste 1.000 de medicamente noi.

Datele raportului arată că în vreme ce pacienții români trebuie să aștepte peste 5 ani pentru a beneficia de tratamente compensate noi, bolnavii din Marea Britanie și Germania au acces la ele imediat după ce au fost autorizate.

În Belgia pacienții trebuie să aștepte 392 de zile, în Portugalia – 349 de zile, în Spania – 349 de zile, Italia – 326 de zile, Franța – 289 de zile, Slovacia – 255 de zile, Finlanda – 211 de zile, Suedia – 206 de zile, Olanda – 196 de zile, Grecia – 188 de zile, Norvegia – 175 de zile, Irlanda – 157 de zile, Elveția – 140 de zile, Danemarca – 125 de zile și în Austria 88 de zile.

Makis Papataxiarchis, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a vorbit într-un interviu Gândul LIVE despre importanța acestei noi liste de medicamente.

„Oameni care trăiesc într-o țară învecinată, o țară care nu este neapărat foarte dezvoltată, cum este cazul Austriei, Germaniei sau Spaniei, ci o țară ca Bulgaria, au acces la medicamente la care pacienții din România nu au acces”, a spus președintele ARPIM. Acesta a precizat că astfel pacienții de la noi din țară ratează oportunitatea de a trata diferite boli.

Întrebat dacă autoritățile își permit această nouă listă de medicamente compensate, reprezentantul ARPIM a declarat că statul trebuie să își stabilească prioritățile. „Într-o țară ca România, sănătatea este o prioritate. Avem bani însă întrebarea este unde decidem să investim și să cheltuim banii. România nu este cea mai săracă țară din lume și cu siguranță nu este cea mai săracă din Europa. Până la urmă este vorba de opțiuni, de alegeri”, subliniază Papataxiarchis.

Reprezentantul ARPIM a precizat că inclusiv industria pe care o reprezintă este vinovată de faptul că lista de medicamente compensate nu s-a actualizat de mai bine de 5 ani.

În cadrul interviului acordat, președintele ARPIM a vorbit inclusiv despre taxa de clawback, pe care o acceptă, dar cu care nu este de acord, considerând-o o suprataxare.

Cu toate astea, Papataxiarchis consideră că România o este țară bună pentru afacerile pharma. „România este un loc extraordinar pentru investiții. România are forță de muncă foarte calificată, iar generația tânără este foarte bine educată. Este o țară cu aproape 20 de milioane de locuitori, este un loc care oferă oportunitați, dar pentru asta este nevoie de ceva, pentru că avem nevoie de predictibilitate, sustenabilitate și de transparență în toate procesele decizionale. Iar noi suntem aici pentru a contribui și ajuta”, a încheiat Papataxiarchis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?