GÂNDUL LIVE. Victor Ponta: „Nu voi coabita cu Traian Băsescu. Dacă poporul îl vrea președinte, voi face ce zice poporul”

GÂNDUL LIVE. Victor Ponta: Nu voi coabita cu Traian Băsescu. Dacă poporul îl vrea președinte, voi face ce zice poporul
Publicat: 16/07/2012, 17:46
Actualizat: 23/07/2012, 18:07

Premierul Victor Ponta și ministrul de Finanțe, Florin Georgescu, au fost invitații ediției speciale de astăzi Gândul LIVE. Ei au răspuns întrebărilor jurnaliștilor Claudiu Pândaru, director editorial Mediafax Group, și Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

Premierul Victor Ponta a susținut că nu va coabita cu Traian Băsescu, dacă referendumul va fi invalidat din cauza prezenței, însă majoritatea celor care participă vor vota în favoarea demiterii. „Nu vom coabita cu un președinte ilegitim. Ce poți să discuți cu un președinte pe care poporul nu-l vrea în funcție„, a spus șeful guvernului, precizând că referendumul se va desfășura în condițiile stabilite acum de Curtea Constituțională. Premierul a evitat însă un răspuns tranșant când a fost întrebat ce va face dacă președintele suspendat va fi reconfirmat prin votul popular. „Dacă poporul îl vrea președinte pe Traian Băsescu, voi face ce zice poporul”, a spus el, apreciind că o astfel de variantă ar arătat că guvernul USL nu are legitimitate.

Totodată, șeful guvernului a spus că suspendarea președintelui nu are legătură cu plagiatul. În privința acuzațiilor care i se aduc, Ponta a spus că va respecta orice decizie a Comisiei de etică în această privința.

Pe de altă parte, Premierul a anunțat că USL are în vedere revizuirea Constituției anul viitor, un referendum pentru validarea acesteia fiind luat în calcul odată cu europarlamentarele din 2014. El a precizat că nu crede că trecerea la parlamentul unicameral va fi printre modificări.

În privința taxelor, atât premierul, cât și ministrul de Finanțe, Florin Georgescu, au insistat că niciun impozit nu va fi mai mare de 16 la sută anul viitor.

Cele mai importante declarații:

  • Victor Ponta, despre TVA: A fost o discuție în cadrul Ministerului de Finanțe, cu partenerii noștri internaționali. Din punctul nostru de vedere trebuie să intre cât mai rapid în vigoare, dar trebuie să discutăm cu partenerii noștri. Se va aplica la 92% dintre firme și numai în măsura în care toate operațiunile se fac în sistemul bancar.
  • Florin Georgescu: Această măsuiră are multe avantaje, dispar mecanismele de rambursare fictivă.
  • Victor Ponta: Prin acest tip de măsură aceste rambursări fictive vor dispărea.
  • Florin Georgescu: Probabil va fi o ordonanță simplă.
  • Victor Ponta, despre CAS: Șomajul este o problemă uriașă. Această măsură a venit în urma discuțiilor la nivel european. Vrem să fim printre primele țări care se mișcă concret în această direcție. pentru cei pe care îi angajați di rândul șomerilor un an de zile nu plătiți CAS cu condiția să îi mai țineți un an.
  • Victor Ponta: Pot să vă garantez că vom respecta calendarul privind managerii privați.
  • Victor Ponta, despre Hidroelectrica: Am știut că la Hidroelectrica au existat în ultimii ani proceduri care au dus la diminuarea gravă a competitivității și profitabilității. Sunt convins că în perioada următoare va deveni o companie competitivă și profitabilă. Pot să vă spun că timp de trei ani că au fost contracte prelungite de ministrul Videanu până în 2018. Toate guvernele au enunțat intenția de a găsi o soluție.
  • Victor Ponta: Ce documente am avut de transmis spre parchet, le-am trimis.
  • Florin Georgescu, despre scutirea de penalități: Există un risc, dar în situații de criză economică, asemenea măsuri sunt bine venite.
  • Florin Georgescu: Chestia asta cu recesiunea tehnică e un lucru secundar. Avem speranța, poate chiar certitudinea, că vom avea o creștere economică.
  • Victor Ponta: Domnul Isar a mers foarte mult spre piețele emergente și va promova și sper că va obține angajamente concrete de investiții străine în România. A avut sarcina de a merge spre alți potențiali investitori.
  • Victor Ponta: Am văzut aseară o grosolană manipulare politică: cu mărirea taxelor. Pe bugetul de anul viitor 16%. Dacă ai stabilitate politică și legitimitate și sprijin în parlament, poți să discuți de 2013-2018.
  • Florin Georgescu: Nu avem în plan dublarea taxei pe viciu, în 2013.
  • Florin Georgescu: Creșterea cursului este un lucru care îngrijorează pe oricine. A intervenit această tensiune, acest climat mai activ în domeniul intern. Zicem noi că în câteva zile se va calma.
  • Victor Ponta: Când un președinte suspendat și grupul din jurul său transmite că e lovitură de stat, că sunt tancuri pe străzi, aceste influențe s-au reflectat în evoluția cursului.
  • Victor Ponta: Nu va fi niciun impozit mai mare de 16%. Dacă reușim, ne ducem cu 12% și cu 8%. E un fel de deducere socială.
  • Victor Ponta: Din punctul meu de vedere nu va fi nevoie să accesăm banii din acordul de precauție.
  • Florin Georgescu: Nu au venit șefi de CJ, primari să îmi ceară bani.
  • Victor Ponta: Au venit la mine, i-am trimis la domnul Georgescu. Le-am spus că important este să mergem pe o reorganizare a fondurilor pentru comunitățile locale. Sunt hotărât să mergem pe modificarea Constituției și dezvoltare regională.
  • Victor Ponta: Referendumul pentru modificarea Constituției îl facem probabil odată cu alegerile europarlamentare. De principiu așa văd un calendar. Nu cred că vom introduce parlamentul unicameral. Nimeni nu susține acest lucru. Absolut toate grupurile politice, nici măcar PDL.
  • Victor Ponta: Se va vota, din păcate, ca până acum. Cred că singurul efect va fi că principala forță de opoziție la USL va fi PP-DD.
  • Victor Ponta: Nu vom coabita cu un președinte ilegitim. Ce poți să discuți cu un președinte pe care poporul nu-l vrea în funcție. El a declarat că vrea să se întoarcă la Cotroceni. Noi ne dorim decizia populară. Sunt convins că vor veni 9 milioane, dacă nu vor veni, dar majoritatea va vota împotrivă, va fi un președinte ilegitim, îi vom cere demisia.
  • Victor Ponta: Nu voi coabita cu Băsescu. Dacă va câștiga, domnul Băsescu va avea dreptul să spună cu cine dorește să guverneze, eu voi considera că Guvernul USL nu are legitimitate. Voi face ce decide poporul la vot. Dacă poporul îl vrea președinte pe Traian Băsescu, voi face ce zice poporul.
  • Victor Ponta: Domnul președinte îi lua apărarea lui Blejnar. Acum Parchetul dezvăluie un sistem de evaziune fiscală. Când președintele a protejat un șef al fiscului, acesta ar reprezenta un motiv de demisie.
  • Victor Ponta : Acum trebuie să votăm după ultima decizie a Curții Constituționale.
  • Victor Ponta: N-am discutat niciodată despre numirile de șefi. Domnul Bălan nu mi-a cerut niciodată să fie într-o funcție. Nu știu ce în dosar. Niciodată nu am vorbit cu nimeni, președintele în funcție numește.
  • Victor Ponta: Nu există o atracție specială a celor din PNL față de domnul Meleșcanu. Dar nu se schimbă nimic de președintele interimar. Dacă domnul Antonescu va fi ales președinte, după aceea poate să propună parlamentului orice nouă viziune. Eu voi susține stabilitatea tuturor instituțiilor.
  • Victor Ponta: În septembrie sau octombrie vor fi organizate prezidențiale, dacă Băsescu va fi demis. Domnul Antonescu va fi candidatul USL.
  • Victor Ponta, despre UNPR: Am semnat o alianță, pentru că pe termen lung cred că putem reveni la o viață politică normală.
  • Victor Ponta: Nu există o legătură între suspendare și plagiat. Dacă analizez în 2012, standardele nu mai sunt aceleași. Nu mi-a părut rău că am vrut să fiu doctor. Comisia de etică se va pronunța foarte rapid. Voi respecta decizia comisiei.
  • Victor Ponta: Nu am mai vorbit cu Adrian Năstase.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum a ajuns Cătălin Bordea să cumpere BMW-ul lui Capatos – VIDEO
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
CURS VALUTAR RECORD. Cât a ajuns să coste un dolar american
Adevărul despre moartea lui Costel Corduneanu. Ce l-a „terminat”, de fapt
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Andreea Bălan, criticată dur de fani pentru felul în care se îmbracă: ”Nu mai sunt...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Anunțul meteorologilor ANM! Vremea se răcește și revin ploile