Garry Kasparov: „Cred că în mai puţin de 10 ani vom avea o Rusie post-Putin”

Redactor:
Radu Cristian
Garry Kasparov: „Cred că în mai puţin de 10 ani vom avea o Rusie post-Putin”
Garry Kasparov: „Cred că în mai puţin de 10 ani vom avea o Rusie post-Putin” / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari şahiști din istorie și opozant al actualului regim de la Kremlin, a vorbit pentru Adevărul despre situația în care se află Rusia cu Vladimir Putin la cârmă. Șahistul este de părere că „în mai puţin de 10 ani vom avea o Rusie post-Putin”.

Arestat și amenințat de regimul Putin

Celebrul șahist Garry Kasparov este și unul dintre cei mai importanți opozanți ai regimului condus de Vladimir Putin, fiind și arestat, în urmă cu 9 ani, din cauza criticilor aduse conducerii.

Din cauza temerilor legate de o eventuală ofensivă letală din partea Kremlinului, șahistul s-a mutat la New York în 2013.

„Europa tratează regimul lui Putin ca pe un partener de afaceri”

De ce nu vedem reacţii şi repercusiuni ale Uniunii Europene la acţiunile nedemocratice ale regimului lui Vladimir Putin?

Uniunea Europeană nu este capabilă să ia măsuri eficiente privind sancţiuni faţă de ce se întâmplă în Rusia pentru că Europa tratează regimul lui Putin ca pe un partener de afaceri. Da, este un regim nedemocratic, dar Europa încă face afaceri cu el. Putin şi regimul său aprovizionează cu gaze o parte importantă a Europei. Putin foloseşte resursele naturale uriaşe ale ţării pentru a cumpăra favoruri, iar aici mă refer şi la crearea de lobby-işti internaţionali în multe ţări, bănuiesc că şi în România. Doar Stalin ar mai fi putut avea o reţea atât de puternică. Oligarhii ruşi cumpără cluburi de fotbal, cumpără companii importante. De-abia acum Europa începe să facă puţină gălăgie, pentru că Putin a trecut prea multe linii roşii. Şi chiar acum putem vedea politicieni, inclusiv în Germania, ce încearcă să separe cazul Navalnîi de afaceri, ca de obicei. Până acum nu vedem o dorinţă politică a Uniunii Europene, o determinare legat de ce se întâmplă în Rusia. Iar Vladimir Putin crede că are imunitate totală, după atâţia ani de depăşire de linii roşii fără ca Europa să aibă vreo reacţie. Cui îi pasă de sancţiuni faţă de Rusia, când Germania a dublat volumul de gaze importate din Rusia? Europa tace şi înghite, iar şi iar. Joseph Borrell a fost la Moscova, e o ruşine ce s-a întâmplat acolo. Uniunea Europeană ar fi trebuit să îşi recheme toţi ambasadorii din Rusia. Mi s-a luat să tot aud oficialii europeni cum spun: „Suntem profund îngrijoraţi de ce se întâmplă în Rusia”.

Despre promptitudinea SUA și lipsa de reacție a Europei

Până acum, Europa s-a dovedit incapabilă să dea un răspuns pe măsura agresiunilor regimului lui Vladimir Putin.

În schimb, în America, administraţia condusă de Joseph Biden arată o determinare în a avea reacţii concrete faţă de regimul de la Kremlin. Însă rămâne de văzut dacă declaraţiile vor fi convertite în acţiuni concrete. Eu am motive de optimism.

Importanța întoarcerii lui Navalnîi

„Decizia lui Navalnîi de a se întoarce în Rusia ar putea schimba cursul istoriei” Aţi avut de suferit în Rusia. Cum aţi descrie regimul lui Vladimir Putin?

Este dictatura unui singur om. Este cea mai rea combinaţie cu cele mai rele elemente. Lui Putin nu îi pasă de politicieni, nu îi pasă de sistemul politic. Asta înseamnă că poate face ce vrea, inclusiv să ia cele mai radicale decizii, inclusiv să îşi înlăture opozanţii.

Alexei Navalnîi ştia ce îl aşteaptă în Rusia înainte să plece de la Berlin şi cu toate astea a ales să se întoarcă. De ce credeţi că Navalnîi a ales să se întoarcă în Rusia?

Denis, eu nu sunt responsabil pentru decizia lui Navalnîi. Decizia lui de a reveni în Rusia a fost una eroică. Înainte să plece spre Rusia am spus că nu ar fi foarte înţelept să se întoarcă. Eram sigur că va fi arestat de îndată ce va ajunge pe aeroport la Moscova, pentru că era un iniţiator al protestelor din Rusia. Însă nu pot să judec eu decizia lui Navalnîi. Decizia lui ar putea să fie o decizie care să schimbe cursul istoriei, în cazul în care Navalnîi va supravieţui.

Regimul Putin ar putea cădea în curând

Ce viitor vedeţi pentru regimul lui Vladimir Putin?

„Viitorul” e un termen variabil, se poate întinde şi până la un deceniu. Mai devreme sau mai târziu, dictatorii cad. Cred că şi dictatura lui Vladimir Putin va avea aceeaşi soartă. Întrebarea ce se pune este cât va mai dura. Nu cred că va dura mai mult de un deceniu. În mod clar, regimul lui Vladimir Putin arată fisuri. Se poate vedea şi cum tot mai mulţi tineri ruşi resping dictatura regimului de la Kremlin. 70% dintre protestatarii din Rusia au cel mult 35 de ani, conform sondajelor. Asta înseamnă că mulţi dintre protestatari sunt născuţi la sfârşitul Uniunii Sovietice. Este o altfel de generaţie. Însă deocamdată nu cred că această generaţie are puterea să îl dea jos pe Vladimir Putin.

„Cred că în mai puţin de 10 ani vom avea o Rusie post-Putin” Cât de departe este o Rusie post-Putin?

Cred că mai puţin de 10 ani. Lumea se schimbă, se produc transformări peste tot, iar Rusia se va schimba şi ea. Factorii externi sunt foarte importanţi pentru o schimbare iminentă în Rusia. Rămâne de văzut când va fi Rusia post-Putin şi cu ce preţ.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate...
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
S-a aflat acum! Are sau nu Ivermectina beneficii în tratarea pacienților cu Covid?
Masoneria din România are un nou Mare Maestru
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Avertisment pe WhatsApp: pericolul major care vizează acum milioane de utilizatori
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide