Generalii Eugen Bădălan și Mihail Popescu, condamnați definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare

Generalii Eugen Bădălan și Mihail Popescu, condamnați definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare
Publicat: 29/06/2012, 14:51
Actualizat: 21/06/2013, 03:27

Generalii în rezervă Eugen Bădălan, Mihail Popescu și Neculae Oțelea au fost condamnați definitiv, vineri, de instanța supremă la patru ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care sunt acuzați de abuz în serviciu privind înstrăinarea unor bunuri ale Armatei.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a respins, vineri, recursurile formulate în acest dosar, menținând decizia instanței care a judecat în fond și care i-a condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pe generalii în rezervă Eugen Bădălan, Mihai Popescu și Neculae Oțelea, pe coloneii (r) Toader Mandea și Eugen Calcan, precum și pe Simion Lincă.

Decizia de vineri a instanței supreme este definitivă.

Procurorul DNA ceruse magistraților instanței supreme, la ultimul termen din 11 iunie, condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a generalului în rezervă Eugen Bădălan și a celorlalți cinci inculpați judecați alături de el, precum și degradarea militară a acestora.

La 7 decembrie 2011, generalul (r) Eugen Bădălan, deputat PDL, și ceilalți cinci inculpați au fost găsiți vinovați de abuz în serviciu, Înalta Curte de Casație și Justiție condamnându-i la câte patru ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

Instanța supremă a decis, pe latură civilă, ca cei șase să plătească în total peste patru milioane de lei, din care: Mihail Popescu, Toader Mandea, Eugen Calcan și Simion Lincă – 1.773.882,11 lei; Popescu, Mandea și Calcan – 176.475 de lei; Neculae Oțelea, Bădălan, Mandea și Lincă – 2.637.930 de lei; Bădălan, Calcan, Mandea și Lincă – 33.037,38 de lei.

Instanța supremă a menținut sechestrele asiguratorii puse de procurorii anticorupție pe bunurile mobile și imobile ale inculpaților din dosar și i-a mai obligat pe aceștia la plata a câte 12.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Decizia a fost contestată la Completul de cinci judecători al instanței supreme, care vineri a dat o soluție definitivă în acest dosar.

Generalii Bădălan, comandant al Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT) în perioada 2000 – 2004, și Popescu, comandant al SMFT între 1997 și 2000, au fost trimiși în judecată în decembrie 2007. În același dosar, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată pe generalul (r) Neculae Oțelea, fost șef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004, pe coloneii (r) Toader Mandea, fost șef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004 și Eugen Calcan, șef al Serviciului Logistic al SMFT în perioada 2000-2001, precum și pe Simion Lincă, șef al Biroului juridic și de drept umanitar al SMFT în perioada 2001-2006.

Cei șase au fost acuzați de prejudicierea Statului Major al Forțelor Terestre cu suma de peste 4,4 milioane de lei, echivalentul a 1,26 milioane de euro. Procurorii au stabilit că acuzații și-ar fi încălcat și depășit atribuțiile cu ocazia negocierii, încheierii și derulării contractului de schimb L3535 din 1 iunie 2000, încheiat între SMFT și SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL. Contractul prevedea predarea de tehnică militară scoasă din funcțiune la schimb cu anvelope, în valoare totală de 318.592 de dolari, la cursul de schimb de la data semnării contractului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri