GENERAȚIA MOLDOVENILOR CARE NU VOR SĂ-I LASE ȚARA LUI PUTIN. Din Londra, studenta Paula Erizanu trimite către casă următoarea SCRISOARE

Redactor:
Raluca Ion
GENERAȚIA MOLDOVENILOR CARE NU VOR SĂ-I LASE ȚARA LUI PUTIN. Din Londra, studenta Paula Erizanu trimite către casă următoarea SCRISOARE
Scrisoarea impresionantă a unei studente originare din Republica Moldova

Deși este extrem de tânără, studenta nu își face iluzii: știe că un partid poate să dezamăgească la fel ca și rivalul său politic. „Duminică nu voi alege partide. Duminică voi alege opțiuni”, scrie ea, adăugând că unele dintre acestea pot fi mai aproape de vise și mai departe de coșmar. Cetățenii Republicii Moldova sunt chemați duminică, 30 noiembrie, la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlament.

CITIȚI SCRISOAREA INTEGRALĂ A PAULEI ERIZANU

„Sunt la vârsta la care trebuie să fac primele compromisuri. Pentru că lumea încă nu e așa cum vreau eu să fie, cum mi-am imaginat-o în aprilie 2009, cum o văd în alte țări în anumite momente sau cum am învățat că e. Dar lumea nu trebuie să fie nici ca în coșmarurile mele, nici plină de răni, morți și durere în război, nici în permanentă stagnare și nici înglodată în noroi sau în corupție. Poate fi ceva între. Poate fi mai aproape de vise și mai departe de coșmar.

Duminică nu voi alege partide. Duminică voi alege opțiuni. Voi alege între calea țărilor ale căror guverne încearcă să mențină pacea și cea a țărilor ale căror guverne pornesc războaie. Între țări care încearcă să le creeze cetățenilor condiții pentru a-și putea realiza potențialul și a se bucura și între țări ale căror guverne își fură și își bat propriii cetățeni în comisariate de poliție. Între țări în care în care se discută și se dezbate rațional pentru ca orice cetățean să poată înțelege adevărul și să poată lupta pentru el și între țări în care minciuna e politică de stat și singura voce care poate fi auzită. Da, știu prea bine că viața din Uniunea Europeană nu e roz. Dar e mult mai sigură, pașnică, confortabilă și mai plină de bucurii decât viața din Rusia lui Putin.

Partidele alianței m-au dezamăgit la fel de mult cum ne-au dezamăgit pe toți. M-au dezamăgit atât de mult, încât aproape că nu mai cred în politică. Dar din păcate știu că politica poate fi și mai distructivă. Politica poate naște război, poate să mă impună să repet că 1+1 e 3 până cred asta, poate fura și mai mult (și nu din banii europeni care au venit până acum în țară, ci din puținul care se face pe loc).

Sunt la vârsta la care trebuie să fac unele compromisuri. Asta nu înseamnă că eu renunț să cred că Moldova poate fi, în viitor, o țară în care legea să fie corectă și respectată și în care să îmi facă plăcere să trăiesc și să revin, pentru familie, prieteni, proiecte temporare sau permanente. Gândindu-mă la propriile valori și la cariera pe care să o aleg după facultate, m-am speriat că dacă amestec apă cu vodcă, apa nu mai e. Dar m-am liniștit că dincolo de lichide se poate judeca și în metafore solide. Nu trebuie să îmi compromit în totalitate visele, pentru că altfel, „când hoitul ăsta” nu-mi va mai folosi „la nimic” voi zice ca Don Quijote-le Adei Milea – „unde naiba am fost când timpul trecea, unde naiba am fost când trecea viața mea?”

Ca să nu-mi compromit visele mari și mici însă, trebuie să cedez uneori. Doar uneori. Duminică e primul compromis necesar”.

MEGA-LOVITURĂ pentru Universitatea Craiova. Fotbalistul care a rupt plasele în Italia, Elveţia şi Portugalia semnează...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
Anunţ BOMBĂ despre pensii! Se schimbă TOT! Lovitură mare pentru pensionari
Vaccinare anti-Covid-19 în România: Liber la programări pentru imunizare cu serul Pfizer. Persoanele care se...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
VIDEO. O femeie și-a folosit lenjeria intimă pe post de mască de protecție
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Eveniment astrologic important azi, 27 februarie. Ce nu ai voie să faci diseară, sub nicio...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide