George Copos, achitat în dosarul Loteria ll

George Copos, achitat în dosarul Loteria ll
Publicat: 24/03/2016, 19:12
Actualizat: 25/03/2016, 09:07

În cazul celor trei, Gheorghe Copos, Camelia Voiculescu și Roza Giulio Giuzepe, faptele de manipulare a pieței de capital s-au prescris, au decis definitiv judecătorii, în timp ce în cazul fostului ministru Sorin Pantiș și a celorlalte opt persoane cercetate, s-a menținut decizia de achitare.

În dosarul Loteria II, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată, în 29 decembrie 2008, pe Gheorghe Copos, Camelia Voiculescu și Sorin Pantiș, alături de alte zece persoane, pentru manipularea pieței de capital.

Instanța de fond, Tribunalul București a decis inițial, pe 25 iunie 2015, achitarea lui Gheorghe Copos, a Cameliei Voiculescu și a celorlalți 11 inculpați din dosarul Loteria II, în care sunt acuzați de manipularea pieței de capital, decizia nefiind definitivă.

Gheorghe Copos a fost acuzat de procurori, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al SC „Ana Electronic” SA București și de acționar majoritar al SC „Ana Grup” SA București, de spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la participație improprie la fals intelectual, de folosirea de informații privilegiate pentru dobândirea, pe cont propriu sau pe contul unei terțe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informații se referă, de dezvăluirea acestora, de recomandarea către alte persoane de a dobândi sau înstrăina instrumentele financiare la care se referă acele informații și, respectiv, de manipulare a pieței de capital.

Camelia Voiculescu, fiica cea mare a președintelui fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimisă în judecată pentru folosirea unor informații privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terțe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informații se referă și, respectiv, efectuarea, împreună cu alte persoane, în mod concertat, de operațiuni de manipulare a pieței de capital.

Fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș a fost acuzat, în calitate de reprezentant al societății Grivco SA București, de folosirea de informații privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terțe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informații se referă, de faptul că a dezvăluit aceste informații și de recomandarea făcută altor persoane de a dobândi sau înstrăina instrumentele financiare la care se referă acele informații și, respectiv, efectuarea, împreună cu alte persoane, în mod concertat, de operațiuni de manipulare a pieței de capital.

Alături de aceștia, în dosarul Loteria II au fost judecați și Giulio Giuzepe Roza – director economic la SC „Ana Electronic” SA București, vicepreședinte al Consiliului de Administrație al SC „Ana Grup” SA și administrator al SC Rom Tur GM Impex SRL, Vasile Bontaș – director general al SC „Ana Electronic SA” București, Octavian Juncu – membru al Consiliului de Administrație al SC „Ana Electronic” SA București, Ioan Maxim – director general al SC „Fast Service Electronica” SA București, Mihai Stolojanu – membru al Comitetului Director al Sucursalei Teritoriale București a Fondului Proprietății de Stat, Nicu Romeo Susanu – expert în cadrul Sucursalei Teritoriale București a Fondului Proprietății de Stat, George Vodislav – membru al Comitetului Director al Sucursalei Teritoriale București a Fondului Proprietății de Stat, Ilie Precup – expert evaluator, Ion Filip și Niculaie Ghinea.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Copos ar fi împrumutat 2.350.000 de lei de la Grivco, grup de firme controlat de Dan Voiculescu, și apoi a finanțat achiziția de către această societate a unui pachet de acțiuni la Ana Imep, care ulterior au fost cesionate pentru 2.480.000 de lei.

Acuzațiile privind privatizarea Electronica, numită apoi Ana Electronic, a fost explicată de procurori prin „inginerie financiară”, care presupune operațiuni de plasare, stratificare și integrare a titlurilor de participare. De asemenea, procurorii au susținut că Ana Electronic a încercat să evite și plata unui impozit de 25 la sută prin interpunerea unor persoane în procesul de vânzare-cumpărare.

Potrivit rechizitoriului, prin „operațiuni de stratificare”, persoanele cercetate în dosarul Loteria II ar fi vândut și revândut 40 de spații comerciale, preluate de Ana Electronic, care ar fi fuzionat prin absorbție cu Fast Service Electronica, obținând venituri de peste 23.800.000 de lei, banii intrând apoi în „circuitul spălării”, prin mai multe firme.

În cazul lui Gheorghe Copos, procurorii au pus sechestru asigurator pe jumătate dintr-un imobil al acestuia, în valoare de 100.000 și pe jumătate dintr-un teren de 635 de metri pătrați din Herăstrău, în valoare de 830.000 de euro. De asemenea, anchetatorii au indisponibilizat și jumătate dintr-un imobil din București, în valoare de 139.000 de euro, precum și jumătate de clădire și de teren din Capitală, care valorează împreună 640.000 de euro.

Judecarea a început cu o întârziere de peste un an, din cauză că dosarul a fost trimis de la instanța supremă la Tribunalul București și înapoi, din motive de compentență, având în vedere că Gheorghe Copos a fost parlamentar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația