Ghiță: Vîntu mi-a cerut 200.000 de euro pe lună pentru a nu mă decredibiliza în mediul de afaceri

Ghiță: Vîntu mi-a cerut 200.000 de euro pe lună pentru a nu mă decredibiliza în mediul de afaceri
Publicat: 07/06/2012, 19:20
Actualizat: 05/03/2013, 16:29

Sebastian Ghiță a declarat joi, la Curtea de Apel București, unde a fost audiat ca martor în procesul de șantaj al lui Sorin Ovidiu Vîntu, că s-a simțit amenințat de omul de afaceri și că acesta i-a cerut 200.000 de euro pe lună spunând că altfel îl va decredibiliza în mediul de afaceri.

„Sorin Ovidiu Vântu mi-a spus personal că trebuie să-i plătesc 200.000 de euro pe lună, că altfel rupe contractul (de manageriat al postului Realitatea TV – n.r.), că mă va decredibiliza în mediul de afaceri, că voi pierde bani, că mă va da afară. Întrucât situația se degrada continuu, m-am hotărât să fac o plângere la Parchet”, a declarat Ghiță.

Cu același prilej, Sebastian Ghiță a relatat instanței că a acceptat o întâlnire cu Sorin Ovidiu Vîntu la o benzinărie de pe autostrada București-Pitești, unde a avut loc discuția în care omul de afaceri făcea referire la faptul că a ucis rakeți pe dealurile Moldovei.

„Am încercat să aplanez neînțelegerile, având în vedere că investisem aproximativ șase milioane de euro (în trustul Realitatea – n.r.) și nu puteam să las lucrurile așa și să plec de acolo. De aceea, am acceptat să mă întâlnescu cu Sorin Ovidiu Vîntu, totuși, într-un loc public”, a spus Ghiță, explicând că a refuzat ca întâlnirea cu Vîntu să aibă loc la domiciliul acestuia.

Sebastian Ghiță a mai relatat că Ilie Cezar avea biroul chiar lângă al lui și îi transmitea să se vadă cu Sorin Ovidiu Vîntu ori de câte ori acesta se afla în apropierea sediului Realitatea TV.

„Ilie Cezar a fost angajat consilier juridic și avea biroul într-o încăpere unde aveau birourile directorii. Ajunsese ca Ilie Cezar să îmi spună că domnul Vîntu e în parcare sau în jurul clădirii și trebuie să mă întâlnesc cu el. Din tot comportamentul lui Ilie Cezar am înțeles că nu e bine să te pui cu Sorin Ovidiu Vîntu”, a mai spus Ghiță.

La termenul de joi al procesului a fost audiat de către instanță și directorul Realitatea TV Sorin Enache, care a relatat că, în timp ce el se afla în concediul de iarnă, a apărut un document care purta semnătura lui, dar pe care nu-l semnase personal, prin care renunța la spațiul unde Realitatea TV își desfășura activitatea.

„După o săptămână, eu fiind în continuare plecat, a apărut semnătura mea pe un proces verbal de predare-primire. Am auzit, ulterior, că s-ar fi încheiat un contract între Coresi și Asesoft (referitor la același spațiu – n.r.). Am făcut plângere penală cu privire la cele două acte pe care se regăsea semnătura mea”, a declarat Enache, explicând instanței că nu recunoaște semnarea celor două documente.

La momentul transmiterii acestei știri, magistrații Curții de Apel București (CAB) au luat în discuție recursul în dosarul de șantaj a lui Sorin Ovidiu Vîntu.

La 17 mai, CAB a admis o probă audio depusă de Sorin Ovidiu Vîntu, despre care acesta a susținut că ar fi primită de la un angajat SRI, și a dispus emiterea unei adrese prin care solicită Serviciului lămuriri legate de eventuale scurgeri de informații.

Despre respectiva înregistrare dintre Sorin Enache și Ghiță, Vîntu a spus, în sala de judecată, că ar demonta acuzațiile procurorilor privind șantajul și ar scoate la iveală „adevărata chintesență a dosarului”.

Judecătoria Sectorului 1 a decis, în 3 februarie, condamnarea lui Sorin Ovidiu Vîntu la șase luni de închisoare cu executare și a lui Ion Ilie Cezar la cinci luni, pentru șantajarea lui Sebastian Ghiță.

Decizia a fost contestată atâ de procurori, cât și de Vântu și Ion Ilie Cezar. Recursul se judecă de Curtea de Apel București, potrivit noilor reglementări privind accelerarea reformei în justiție.

Sorin Ovidiu Vîntu și Ion Ilie Cezar au fost trimiși în judecată în 23 mai 2011, în stare de arest, pentru șantaj.

Cei doi au fost arestați preventiv în 29 aprilie 2011 și eliberați în 16 iunie 2011 de o instanță a Tribunalului București.

Potrivit acuzării, în perioada martie – aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vîntu și Ion Ilie Cezar l-au constrâns, prin amenințare, pe Sebastian Ghiță, parte vătămată în dosar, să le remită suma de 150.000 de euro ori să accepte denunțarea unui contract cu scopul obținerii injuste, în folosul lor de beneficii materiale cu consecința prejudicierii părții vătămate. Concret, constrângerea a fost realizată de către Sorin Ovidiu Vîntu și Ion Ilie Cezar prin amenințarea cu uciderea lui Sebastian Ghiță, a familiei sale, respectiv compromiterea imaginii publice.

Mijloacele întrebuințate, datorită succesiunii presiunilor exercitate, au fost de natură să creeze temere părții vătămate, astfel încât aceasta a remis suma de 150.000 de euro. Prin intermediul inculpatului Ion Ilie suma de bani urma să ajungă la inculpatul Vîntu în scopul obținerii unor foloase materiale injuste, fiind urmărit de ambii inculpați, care ar fi beneficiat de acest avantaj ilicit, au precizat procurorii.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Vreme extremă în România. ANM a emis alertă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu