Gianina Corondan, Elise Stan și Sanda Vișan, printre angajații TVR concediați de la 1 februarie

Publicat: 30/01/2013, 12:18
Actualizat: 05/07/2013, 11:32

Gianina Corondan, Elise Stan, Sanda Vișan, Cezar Ion și Horia Romanescu se numără printre angajații TVR care vor fi concediați de la 1 februarie, după cum au declarat, pentru agenția MEDIAFAX, surse din Televiziunea Română.

O listă cu salariații TVR care urmează să fie preavizați în vederea concedierii colective a fost publicată, luni seară, pe pagina de intranet a TVR.

Fii mereu la curent cu starea vremii. Primește zi de zi prognoza meteo din orașul tău.

Lista cuprinde 627 de nume, între care se regăsesc Gianina Corondan, Elise Stan, Sanda Vișan, Irninis Miricioiu Rădulescu, Dan Radu, Adriana Titieni, Cezar Ion, Horia Romanescu, Constantin Trofin și Tudor Călin Zarojanu.

Situațiile unora dintre persoanele care se află pe această listă sunt însă diferite. Astfel, unii dintre angajați au participat doar la unele dintre cele trei etape de evaluare (depunerea unui memoriu de activitate, susținerea unui test grilă și a unui interviu), după cum au declarat surse pentru agenția MEDIAFAX.

În această situație se află Elise Stan, care, pe 11 decembrie 2012 – când pe pagina de intranet a TVR au fost publicate rezultatele finale ale selecției de personal -, a confirmat, pentru MEDIAFAX, faptul că nu s-a prezentat la toate cele trei etape de evaluare impuse în cadrul procesului de selecție a angajaților din TVR.

„Eu am depus doar memoriul de activitate. Nu m-am prezentat la testul grilă și la interviu. Am discutat cu sindicatele (din TVR, n.r.) și a fost luată decizia ca persoanele care au mai puțin de un an până la pensie să nu se prezinte la acest concurs. Totuși, am prezentat un memoriu de activitate”, a declarat atunci Elise Stan. Ea a precizat că va ieși la pensie pe 1 martie 2013. „Este bine că au gândit așa, pentru că, în caz contrar, aș fi ocupat locul unui tânăr până pe 1 martie, mai ales că nu cred că mi s-ar fi prelungit contractul după această dată, în situația de colaps financiar în care se află Televiziunea Română”, a mai spus Elise Stan.

Citește și Patronul Stelei oferă SURPRIZA DE PROPORȚII A ANULUI. Primele declarații ale lui Becali. EXCLUSIV

Citește și ACCIDENT: Limuzina Bentley de peste 100.000 de euro a lui Dan Diaconescu a ajuns în râul Dâmbovița. UPDATE: Ce spune șeful OTV

Citește și OTV, INTERZIS! Motivul FĂRĂ PRECEDENT pentru care Dan Diaconescu primește cea mai grea LOVITURĂ:

Citește și CHESTIA ZILEI – Dacă e închis OTV, nu mai apar otevei?

Citește și DECIZIE BOMBĂ în cazul OTV, TELEVIZIUNEA lui Dan Diaconescu! Ce urmează?

Citește și INCREDIBIL! Iată ultima ispravă la postul lui DAN DIACONESCU făcută în direct!

Citește și ALERTĂ! Dan Diaconescu a anunțat o DECIZIE FĂRĂ PRECEDENT

Pe de altă parte, alți angajați ai TVR, care se regăsesc pe lista persoanelor ce vor fi concediate de la 1 februarie, au considerat din start că procedurile nu au fost respectate și au preferat să nu se prezinte la selecția de personal. Surse au declarat, pentru MEDIAFAX, că în această situație s-ar afla Cezar Ion.

Consiliul de Administrație (CA) al TVR a aprobat, pe 23 ianuarie, punerea în aplicare a noii scheme organizaționale a instituției, care va deveni operațională de la 1 februarie și care va conține 2.450 de locuri de muncă. Atunci, CA a aprobat și suplimentarea organigramei TVR cu 55 de cazuri sociale (incluse în cele 2.450). Hotărârea de suplimentare a numărului angajaților SRTv a fost adoptată cu 8 voturi „pentru” și 5 „împotrivă”, potrivit unui comunicat al TVR de la momentul respectiv.

Atunci, surse au declarat, pentru MEDIAFAX, că între cele 55 de posturi alocate cazurilor sociale se regăsește și cel ocupat de Corina Dănilă, care în noua organigramă va fi jurnalist senior/ realizator de emisiuni la TVR 3. În urma procesului de evaluare, Corina Dănilă obținuse 57,20 de puncte, față de un punctaj maxim posibil de 100 de puncte.

Pe de altă parte, în comunicat, TVR preciza: „Concedierea colectivă în urma selecției personalului din SRTv este una dintre măsurile necesare pentru reducerea cheltuielilor televiziunii publice, restabilirea echilibrului financiar și plata datoriilor acumulate”. „În privința angajaților care vor fi disponibilizați, SRTv își va respecta obligațiile de angajator, conform legii, în astfel de situații”, se mai spunea în comunicat.

În comunicat se mai spunea că procesul de restructurare a personalului din Televiziunea Română a început pe 5 noiembrie 2012, cu selecția, pe criterii profesionale, a celor care vor rămâne în noua structură a SRTv. La selecție au participat toți salariații SRTv, notificați în acest sens, cu excepția situațiilor prevăzute de legislația incidentă în materia concedierii colective.

La procesul de selecție au participat 2.562 de salariați, din cei 2.784 de angajați notificați, adică un procent de 92%, se mai spunea în comunicatul TVR.

Selecția angajaților a presupus trei etape – depunerea unui memoriu de activitate, susținerea unui test grilă și a unui interviu -, care în punctajul final au contat cu ponderi de 50, 20, respectiv 30%, se mai spunea în comunicatul TVR.

Referitor la noua organigramă a Televiziunii Române, Ada Meseșan, membru al CA al TVR, a declarat, pe 23 ianuarie, pentru MEDIAFAX, că, „din păcate, acesta nu a fost un proces de restructurare, ci de epurare”.

„Și procesul în sine de evaluare a angajaților TVR a fost viciat, de la început până la sfârșit. Proba cea mai clară: au fost depuse 695 de contestații dintre care au fost aprobate – deci s-a recunoscut că s-a greșit în evaluarea angajaților – un număr de 350 de contestații. Deși am propus și în ședința de astăzi (23 ianuarie, n.r.) o reluare a procesului de restructurare, propunerea noastră a fost respinsă de majoritatea USL din CA, fără a fi supusă la vot”, a spus Ada Meseșan.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu, președintele-director general al TVR, a declarat că, în prezent, TVR are un număr total de 3.150 de angajați, dintre care, de la 1 februarie, vor rămâne 2.450, în timp ce 635 de persoane vor fi concediate. Totodată, 65 de persoane (până la cifra de 3.150) rezultă din numărul angajaților ale căror contracte de muncă sunt suspendate într-o formă sau alta și astfel, în prezent, nu reprezintă costuri pentru TVR, a explicat Săftoiu.

„Este vorba despre despărțirea de un grup, de o comunitate, care de la an la an s-a mărit în Televiziunea Română, din cauza unui management defectuos. Acesta a fost rolul corectiv al restructurării dureroase și dificile, dar absolut necesare și obligatorii”, a spus, în interviu, Claudiu Săftoiu.

TVR are în momentul de față o pierdere cumulată de circa 130.000.000 de euro, în timp ce datoriile fiscale acumulate de televiziunea publică la bugetul de stat sunt în cuantum de 65.000.000 de euro. Astfel, din luna februarie, TVR trebuie să plătească în fiecare lună la bugetul de stat în jur de 1.000.000 de euro, pentru a-și achita datoriile.

De asemenea, în urma concedierilor colective, TVR trebuie să plătească salarii compensatorii care au fost bugetate la 16.500.000 de lei (aproximativ 4.000.000 de euro).

„Proiecția financiară pe care am previzionat-o pentru 2013 include și sumele necesare pentru plata salariilor compensatorii”, a explicat Claudiu Săftoiu, precizând că, în urma concedierilor colective, presiunea financiară asupra TVR se va reduce cu aproximativ 30%.

De asemenea, Săftoiu a spus în interviu că persoanele care pleacă sunt „oamenii care au obținut rezultate mici în urma evaluărilor”. „În situația în care am avut un număr de 695 de contestații, trebuie spus că, dintre acestea, 76 au influențat numărul celor care pleacă sau al celor care rămân (…) după suprapunerea rezultatului final al selecției peste numărul de locuri de muncă defalcat pe domenii și specialități, doar pentru un număr de 76 de contestatari trebuia găsit loc, fără a crește numărul concediabililor”, a explicat Săftoiu.

Totodată, Claudiu Săftoiu a spus în interviu că, de la 1 martie, TVR va intra într-un proces „de renaștere”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun