Ginerele președintelui CJ Hunedoara și un om de afaceri, reținuți în dosarul lui Mircea Moloț

Ginerele președintelui CJ Hunedoara și un om de afaceri, reținuți în dosarul lui Mircea Moloț
Publicat: 04/12/2014, 10:13

Roberto Patrik Venter, ginerele președintelui CJ Hunedoara, liberalul Mircea Moloț, și un om de afaceri, au fost reținuți, miercuri seară, de DNA Alba, în urma audierilor în dosarul în care Moloț este suspectat de fapte de corupție după ce au fost făcute percheziții și au fost ridicate documente.

Conform unor surse judiciare, Roberto Patrik Venter, ginerele lui Mircea Moloț, și omul de afaceri Pup Emanoil Milică au fost reținuti, miercuri seară, în jurul orei 19.00, fiind duși în arestul Poliției Județene Alba. Cei doi au fost audiați în cursul zilei în dosarul în care Moloț este suspectat de fapte de corupție după ce au fost făcute percheziții și au fost ridicate documente.

Tot miercuri seară, au fost reținuți și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț, și vicepreședintele instituției Tiberiu Balint. Potrivit unor surse judiciare, șeful Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Mircea Moloț, a fost reținut de procurorii DNA Alba după ce a fost audiat aproximativ șase ore.

Mircea Moloț și Tiberiu Balint au fost, de asemenea, duși în arestul Poliției Județene Alba, au precizat sursele citate.

Mircea Moloț (PNL) a fost audiat, miercuri, la DNA Alba, unde a fost citat să se prezinte în dosarul de corupție în care, în 7 noiembrie, au fost făcute percheziții la Consiliul Județean Hunedoara, la locuința sa din Deva, precum și la sediile a șapte firme, tot din Deva.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Mircea Moloț ar fi fost chemat la DNA pentru că ar fi în atenția anchetatorilor pentru noi fapte, inițial el fiind suspectat de trafic de influență, într-un dosar în care în 3 februarie 2014 a fost începută urmărirea penală in rem.

După ce președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț, a ajuns la DNA Alba, la sediul instituției au ajuns alte trei persoane, audiate în același caz, și anume vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Tiberiu Ioan Balint, ginerele lui Mircea Moloț, Roberto Patrik Venter, și omul de afaceri Pup Emanoil Milică.

Potrivit unor documente obținute de MEDIAFAX, anchetatorii au găsit la perchezițiile făcute în biroul lui Moloț de la CJ Hunedoara un document clasificat ca secret de stat, nivel „secret”. Astfel, procurorii au extins urmărirea penală și cu privire la săvârșirea infracțiunii de deținere fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat.

De asemenea, anchetatorii au date că, în perioada 2010-2014, Mircea Moloț a participat la luarea deciziilor privind aprobarea capitolului bugetar al CJ Hunedoara privind reclama și publicitatea, a dispus plăți privind aceste servicii și a semnat contracte de servicii de publicitate prin care firma administrată de fiica sa, Alexandra Moloț, ar fi obținut peste 990.00 de lei.

În documentele anchetatorilor se mai arată că administratorul SC Fabimar Prestcom l-ar fi ajutat pe Mircea Moloț să ascundă conflictul de interese în care se afla prin prestarea de servicii de publicitate în favoarea CJ Hunedoara de către SC Capital News Media SRL și SC Alexandra Tour SRL, ambele administrate de fiica lui Moloț. Potrivit procurorilor, SC Fabimar Prestcom era doar un intermediar al celor două firme.

Avocatul Radu Chiriță, apărătorul președintelui Consiliului Județean Hunedoara, a declarat, la ieșirea de la audieri, că acuzațiile care i se aduc clientului său i se par „hilare” și din punctul său de vedere „nu se susțin”.

Întrebat de acuzația privind alocarea de fonduri preferențial unor comune, Chiriță a spus că aceasta i se pare „hilară” în condițiile în care președintele CJ Hunedoara (n.r. – PNL) ar fi dat fonduri unei comune al cărei primar este social-democrat

„Acuzația este chiar hilară în condițiile în care s-ar fi acordat (n.r. – fonduri) unei comune în care primarul este pesedist. Și în egală măsură la aceeași ședință la care nu a decis domnul Moloț, ci a decis întreg Consiliul Județean s-au acordat bani pentru 40 de comune. A reține o acuzație legată de una singură în raport de care nici nu există afinitate politică e puțin hilar”, a spus Chiriță.

El a adăugat că, din punctul său de vedere, în acest moment acuzațiile „nu se susțin”.

„Din punctul meu de vedere, în acest moment acuzațiile nu se susțin. S-au formulat în linii mari doar pe baza unor documente contabile care nu atestă nimic ilegal sau nu s-au formulat niciun fel de acuzație de abuz în serviciu sau de abuz de orice fel care ar presupune documente sau atribuiri de lucrări nelegale”, a mai spus avocatul Radu Chiriță.

Întrebat ce poate spune despre documentul care ar conține secrete de stat găsit în biroul lui Moloț, avocatul a răspuns că nu a văzut niciun fel de astfel de act la audieri și clientul său nu știe despre ce este vorba.

El a mai spus că atât clientul său, cât și celelalte persoane reținute în acest caz urmează a fi prezentate, joi, Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă.

La rândul său, avocatul Bogdan Tomuleț a precizat, la ieșirea de la DNA, că este apărătorul reprezentanților unei societăți comerciale care a avut contracte cu CJ Hunedoara.

„Și clienții mei au fost reținuți și urmează să se facă propunere de arestare preventivă. Acuzațiile sunt spălare de bani, trafic de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Nu am reușit să vedem toate probele pe care acuzarea le-a adunat și nu mă pot pronunța”, a mai spus Tomuleț.

Procurorii DNA Alba, în baza probelor și a documentelor de la dosar, au stabilit că poate fi pusă în mișcare acțiunea penală în cazul lui Mircea Moloț, pentru trafic de influență, luare de mită, instigare la spălare de bani, conflict de interese, deținerea fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat și fapta persoane care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Vicepreședintele CJ Hunedoara Tiberiu Ioan Balint este suspectat de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la spălare de bani, iar Victor Arion, director general al SC Apa Prod SA Deva la data faptelor, de abuz în serviciu.

Vasile Axinte, administrator și acționar al SC Viva Construct SRL, este acuzat de dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la spălare de bani, iar Mariana Frățilescu, administrator al SC Fabimar Prestcom SRL, de complicitate la conflict de interese.

Potrivit documentelor anchetatorilor, la sfârșitul anului 2011, Victor Arion, director general al SC Apa Prod SA Deva, societate al cărui acționar majoritar este Consiliul Județean Hunedoara (76,72%), alături de consiliile locale din județ, la solicitarea lui Ioan Mircea Moloț, a avantajat SC Viva Construct SRL Deva în cadrul procedurii de atribuire a contractului „Măsuri temporare pentru tratarea apei uzate în Deva și Hunedoara prin aerarea artificială a apei uzate deversate în râurile Mureș și Cerna prin canalele deversate de la stațiile de epurare a apei uzate” și a permis începerea lucrărilor înaintea finalizării procedurii de achiziție.

Anunțul pentru licitația de atribuire a lucrărilor aferente contractului a fost publicat de SC Apa Prod SA pe SEAP în 16 septembrie 2011, iar în 21 noiembrie 2011, SC Viva Construct a început lucrările de execuție, deși atunci nu era atribuit contractul. Societatea a încasat pentru acest contract, până la sfârșitul anului 2011, suma de 1.481.669 de euro, se arată în documentele citate.

În schimbul sprijinului primit de la președintele CJ Hunedoara, Vasile Axinte, administrator și acționar al SC Viva Construct SRL, a cedat execuția unei părți din lucrările din acest contract, fără a exista un contract de subantrepriză, către SC Vivanty Industries SRL Șoimuș, societate controlată direct, în calitate de asociat și administrator, de către ginerele lui Mircea Ioan Moloț, Venter Roberto Patrik, potrivit sursei citate.

Ulterior, în perioada iunie 2012-martie 2013, Mircea Ioan Moloț i-ar fi solicitat lui Victor Arion să avantajeze și SC Euro Cons Expert SRL, societate controlată tot de Vasile Axinte, în cadrul procedurii de atribuire a lotului nr. 2 „Reconstrucția stațiilor de epurare Deva și Hunedoara – construcția platformelor de depozitare a nămolului provenit de la Stațiile de epurare din aglomerările Deva și Hunedoara”, din contractul de lucrări aferent proiectului „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara”, contract finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu.

Victor Arion ar fi participat direct la conceperea ofertei depuse pentru acest contract de către SC Euro Cons Expert SRL, în condițiile în care activitatea membrilor Unității de Implementare a Proiectului (UIP) cu finanțare europeană era avizată de acesta, iar datele privind organizarea procedurii de achiziție îi erau disponibile în calitate de director general al SC Apa Prod SA, beneficiarul procedurii de achiziție, se mai arată în documentele citate.

În martie 2013, contractul de lucrări a fost atribuit SC Euro Cons Expert SRL, valoarea acestuia fiind de 3.756.744 de lei.

În schimbul sprijinului primit de la Mircea Ioan Moloț pentru încheierea acestui contract, SC Viva Construct SRL a asfaltat strada din satul Mărtinești, unde președintele CJ Hunedoara deține un imobil, în condițiile în care firma nu avea proiect tehnic sau autorizații de construire, iar contravaloarea lucrărilor fusese stabilită în sarcina executantului, conform acelorași documente.

Mircea Ioan Moloț este președintele PNL Hunedoara și vicepreședintele Biroului Politic Național al PNL. El este președinte al Consiliului Județean Hunedoara din 2004, fiind la al treilea mandat consecutiv. Anterior, între 2000 și 2004, Mircea Moloț a fost viceprimar al Devei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata