Google este acuzat că a operat ani de zile un program secret pentru a domina piața de publicitate

Google este acuzat că a operat ani de zile un program secret pentru a domina piața de publicitate
Gigantul tech Google, vizat într-un nou dosar / Sursă FOTO: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 11/04/2021, 19:21
Actualizat: 14/04/2021, 13:08

Cu ocazia unui proces antitrust condus de statul american Texas împotriva Google, a ieșit la iveală un secret al companiei: „Proiectul Bernanke”.

Informațiile au apărut recent în dosarul instanței

Informațiile au apărut de puțin timp în dosarul instanței, fiind citate de Wall Street Journal.

Gigangul tech Google este acuzat că a operat ani de zile un program secret care a folosit date din ofertele publicitare anterioare pentru a oferi propriului său sistem de cumpărare de anunțuri un avantaj față de concurenți, potrivit unor documente judiciare depuse într-un proces antitrust din Texas.

Compania Google ar fi încălcat legea în ceea ce privește modul în care a dominat etapele procesului de plasare a anunțurilor online.

Ce este „Project Bernanke”

Potrivit Wall Sreet Journal, programul utilizat de Google, cunoscut sub numele de „Project Bernanke”, nu a fost dezvăluit editorilor care au vândut reclame prin intermediul sistemelor de cumpărare a anunțurilor Google.

Ziarul de investigație mai notează că documentele arată faptul că procedeul a generat venituri anuale de sute de milioane de dolari pentru companie și există în aceste condiții suspiciunea că Google a avut un avantaj competitiv incorect față de rivali.

Gigantul din zona tehnologiei mai este acuzat că desfășoară un monopol al anunțurilor digitale care a prejudiciat atât concurenții din industria publicitară, cât și editorii.

În urma inițierii procesului, alte 7 state americane s-au alăturat procesului împotriva Google Alphabet Inc (o companie gigant creată printr-o restructurare corporatistă a companiei Google la 2 octombrie 2015 și care a devenit compania mamă a Google și a multor foste filiale Google).

Potrivit unor noi acuzații, în proces ar putea fi atrase și Facebook și Apple, din cauza unor presupuse înțelegeri cu Google, cu privire la accesul la anumite date.

Plângerea formulată de statul Texas împotriva Google poate fi vizualizată AICI.

Editorii spun că unul dintre rezultate este faptul că obţin venituri mai mici, dar Google neagă că ar proceda incorect.