Grapini plătește cu 15% mai mult pe standul României la ITB Berlin, când Ponta cere reduceri de 15%

Grapini plătește cu 15% mai mult pe standul României la ITB Berlin, când Ponta cere reduceri de 15%
Ministerul pentru IMM, Turism și Mediu de Afaceri a plătit pentru standul României la târgul de turism de la Berlin peste 211.000 de euro, cu 15% peste costurile de anul trecut, în timp ce premierul Victor Ponta cere scăderea cheltuielilor din ministere cu 15%.
Publicat: 11/03/2013, 15:38
Actualizat: 03/02/2019, 00:36

Standul României de la târgul de turism de la Berlin, care s-a desfășurat în acest an în perioada 6-10 martie, a avut suprafața de 407 metri pătrați, potrivit ministerului pentru IMM și Turism. La stand au fost prezenți 50 de expozanți.

Participarea la târg a costat, potrivit ministerului, 211.208 de euro, fără TVA, dintre care 140.647 euro, fără TVA, a însemnat construcția standului, iar 70.561 de euro, fără TVA, a reprezentat chiria.

Cu o suprafață similară (405 metri pătrați) și un număr de 46 de expozanți, standul României de anul trecut de la Berlin a fost cu aproape 16% mai ieftin, respectiv 182.352 euro, fără TVA.

Potrivit datelor Ministerului pentru IMM și Turism, transmise MEDIAFAX, în 2012 construcția standului României din târgul de la Berlin din martie a costat 113.764 euro, fără TVA, iar pentru chirie s-a plãtit 68.588, euro fără TVA.

Ministrul delegat pentru IMM și Turism, Maria Grapini, a anulat în luna februarie participarea României la târgul de turism de la Munchen, care a avut loc în aceeași lună, iar hotelierii și agenții care plătiseră deja biletele de avion și camerele la hotel au acuzat ministerul pentru pierderile suferite.

Grapini a anulat prezența României la târgul de turism de la Munchen după ce evenimentul a fost inclus la finele lunii ianuarie pe lista târgurilor aprobate de minister.

Întrebați dacă România va plăti penalități pentru că a anulat participarea la eveniment, reprezentanții Biroului de presă ai Ministerului Economiei au afirmat că nu vor exista astfel de costuri.

„Legat de târgul de turism de la Munchen, România NU A ÎNCHIRIAT STAND, deci nu va plăti nicio penalitate”, au răspuns reprezentanții ministerului.

Cu toate acestea, MEDIAFAX este în posesia mai multor fotografii în care statndul apare în bună măsură amenajat, iar pe unul dintre pereții acestuia organizatorii au postat un afiș pe care scrie: „Acest expozant a trebuit să renunțe cu puțin timp înainte”.

Contactați de MEDIAFAX, reprezentanții târgului de la Munchen au declarat că România a anulat prezența la târg cu „puțin timp” înainte de începerea acestuia.

De altfel, România apare cu stand pe macheta postată pe site-ul oficial al târgului: http://www.free-muenchen.de

Premierul Victor Ponta a cerut miniștrilor să prezinte, în perioada următoare, propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul și a cheltuielilor cu bunuri și servicii, solicitarea fiind formulată în ședința de miercuri a Guvernului.

Reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal poate presupune și diminuări ale numărului de posturi „ocupate inutil”, a afirmat duminică premierul Ponta, adăugând că îi este greu să creadă că într-un minister sau autoritate publică este nevoie de absolut tot ce există în prezent, după angajările din 2010-2011,

„Am spus, pot fi reduse, ca să putem să angajăm absolvenți la sănătate, la educație, la poliție. Pot fi reduse cheltuielile cu personalul, nu tăind salarii, dar mergând în fiecare instituție centrală și văzând câte posturi sunt neocupate, câte posturi sunt ocupate inutil, de unde se cheltuie prea mult, cu deplasări în străinătate, cu tot felul de alte lucruri. Așa a apărut acea reducere de 15%”, a spus Ponta la Antena 3.

Întrebat de unde vede ca fiind tăiat acel procent de 15%, Ponta a afirmat: „Din cheltuieli de personal, fie din posturi, fie din cheltuielile de orice alt tip pe care fiecare ministru și fiecare șef de autoritate le poate găsi. Nu se taie salarii sau, oricum, nu umblăm la spitale, la școli, pentru că vorbim de autoritatea centrală, ministere, autorități, agenții și oficiale teritoriale deconcetrate ale acestor autorități centrale”.

Hotelurile din România sunt pe penultimul loc în Europa după gradul de ocupare în timpul verii. România ocupă ultima poziție în clasamentul privind ponderea străinilor în totalul turiștilor, cauzele fiind fluxul slab de turiști de afaceri, imaginea externă proastă, tarifele mari și evaziunea.

Cu 1,6 milioane de străini sosiți în 2012, România ocupă unul dintre ultimele locuri în Europa la acest capitol, fiind devansată printre altele de Ungaria, Bulgaria, Croația, Cehia și Polonia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York