Greva la RAT Brașov continuă și sâmbătă; directorul instituției a murit din cauze medicale

Greva la RAT Brașov continuă și sâmbătă; directorul instituției a murit din cauze medicale
Publicat: 08/06/2013, 16:49
Actualizat: 03/07/2013, 16:51

Regia Autonomă de Transport (RAT) Brașov a anunțat, sâmbătă, că în cursul zilei are loc o nouă serie de discuții între conducerea Regiei și salariații care refuză reluarea lucrului, instituția anunțând, totodată, că directorul general al RAT a murit, în cursul nopții, din cauze medicale.

Greva șoferilor continuă și sâmbătă, iar circulația în oraș este aproape paralizată din cauza numărului mare de mașini și taxiuri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE 16.48 Cititorii gândul ne anunță că circulația începe să se reia pe câteva trasee.

RAT Brașov a anunțat, sâmbătă, într-un comunicat, că „în încercarea de deblocare a situației actuale, conducerea instituției a prezentat situația în care se află regia, contextul legal existent și a solicitat angajaților reluarea lucrului până la soluționarea cererilor existente pe cale legală”.

Discuția nu a dus la niciun rezultat, astfel că, în aceste condiții, conducerea RAT Brașov așteaptă decizia instanțelor judecătorești sesizate cu privire la aspectul legalității protestelor din aceste două zile, se mai arată în comunicat.

„Conducerea RAT Brașov solicită și pe acestă cale clienților săi să înțelagă situația existentă și îi asigură că depune toate eforturile necesare pentru reluarea cât mai grabnică a circulației mijlocelor de transport în comun”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, instituția a anunțat că directorul general al Regiei, Augustin Pulpea, a decedat în cursul nopții, din cauze medicale, acesta suferind de mai mult timp de o boală grea.

Aproximativ 360 de șoferi ai RAT Brașov au intrat în grevă spontannă, vineri, refuzând să iasă pe traseu. Primarul Brașovului Geroage Scripcaru și prefectul Mihai Mohaci s-au întâlnit cu conducerea Regiei pentru a discuta problemele angajaților care au oprit lucrul, singura soluție legală pentru creșterea salariilor fiind restructurările de personal, această decizie urmând a fi lăsată la alegerea conducerii Regiei.

Primarul George Scripcaru a spus, după întâlnirea cu conducerea RAT, că municpalitatea este la zi cu subvențiile către RAT și că, legal, nu există posibilitatea unor majorări salariale, singura soluție fiind restructurarea de personal și redistribuirea fondurilor de salarii.

„Este bine ca lumea să știe că municipalitatea și cetățenii Brașovului suntem cei care susținem cea mai mare parte a activității RAT. Din punct de vedere al municipalității, suntem la zi cu subvenția de 26 milioane lei pe care o acordăm anual Regiei și suntem la zi și cu acoperirea gratuităților pentru diversele categorii de cetățeni, cum ar fi elevii (în sumă de cinci milioane lei – n.r.)”, a spus Scripcaru.

Primarul a precizat că salariul mediu al angajaților Regiei este de circa 2.000 de lei, „ceea ce nu este neapărat puțin în comparație cu alte categorii”.

„Orice mărire salarială trebuie să respecte legea. Singura soluție ar fi o restructurare care s-ar putea face prin reducerea numărului de angajați și redistribuirea salariilor la categoriile de angajați cu salarii mai mici. De exemplu, dacă ar pleca o sută de angajați, s-ar putea face o creștere cu 10% a salariilor. Altă soluție legală nu există, iar aceasta și-o asumă conducerea RAT”, a mai spus primarul.

În cazul în care șoferii nu își vor relua activitatea, ei vor fi sancționați, deoarece nu își respectă fișa postului.

Directorul economic al RAT Brașov, director exploatare la RAT Brașov, a spus că ultima majorare salarială a fost făcută în 2007, iar salariul mediu brut este de circa 2.000 de lei al unui angajat care are vechime și face ore suplimentare. Regia are 962 de angajați, dintre care 360 sunt șoferi, iar încasările zilnice din vânzările de bilete și abonamente sunt de circa 110.000 – 120.000 de lei.

Prefectul Mihai Mohaci a preluat lista cu solicitările sindicaliștilor și a spus că o va înainta către MAI și Ministerul Muncii, însă a precizat că problema trebuie rezolvată la nivel local. Conducătorii auto din cadrul Regiei Autonome de Transport (RAT) Brașov au refuzat să meargă pe traseu, vineri dimineață, fiind nemulțumiți că salariile lor nu au mai crescut de câțiva ani.

La ora transmiterii acestei știri, circulația mijloacelor de transport în comun în Brașov este în continuare întreruptă, iar șoferii de taxi refuză curse de distanțe mai mici al căror tarif este sub 10 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
BANII românilor sunt VERIFICAŢI. Guvernul a dat ordin. Au început confiscările
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×