Guvernul a aprobat ordonanța privind achiziția centralizată a produselor destinate spitalelor

Guvernul a aprobat ordonanța privind achiziția centralizată a produselor destinate spitalelor
Publicat: 20/11/2012, 14:31
Actualizat: 02/02/2019, 02:05

Ordonanța de urgență privind achiziția centralizată de către Ministerul Sănătății a produselor destinate spitalelor a fost aprobată în ședința de marți a Guvernului, urmând ca ministerul să emită un ordin prin care să stabilească exact produsele care vor fi astfel achiziționate.

„Urmează să facem un ordin care să prevadă ce centralizăm, ce va intra sub incidența acestei ordonanțe și metodologia care va fi urmată de minister pentru realizarea licitațiilor într-un mod transparent”, a spus în ședința de guvern ministrul Sănătății, Raed Arafat.

Ordonanța stabilește că Ministerul Sănătății va efectua achiziții pentru spitalele din rețeaua proprie și cea a autorităților administrației publice locale, cu argumentul că au fost constatate cazuri când prețul de cumpărare a unui anumit produs a fost și de zece ori mai mare de la o unitate la alta.

Ministerul va fi astfel desemnat ca unitate de achiziții centralizată.

În prezent, fiecare spital/unitate sanitară cu paturi desfășoară, în mod individual, procedurile de achiziții publice pentru achiziția de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili și lubrefianți pentru parcul auto. În acest condiții, spun inițiatorii proiectului, sunt situații în care prețurile de achiziție a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili și lubrefianți pentru parcul auto diferă de la un spital la altul, la același produs și cu aceleași specificații tehnice, chiar și în situația în care acesta provine de la același producător sau distribuitor. În unele cazuri, prețurile de achiziție au variație foarte mare, ajungând chiar la valori de zece ori mai mari, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Prin desemnarea sa ca unitate de achiziții centralizată, ministerul preconizează că vor fi realizate economii ca urmare a faptului că pentru o cantitate mare de produse achiziționate prețul va fi mai mic decât dacă s-ar achiziționa o cantitate mică de produse. De asemenea, prin organizarea de proceduri de achiziție la nivel național, se urmărește, pe lângă schimbarea variațiilor de preț și asigurarea continuității în achiziționarea produselor și serviciilor, calitatea uniformă a produselor și serviciilor, dar și gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate și obținerea unui preț de achiziție scăzut.

Prevederile hotărârii nu se aplică achizițiilor a căror sursă de finanțare este asigurată din fonduri alocate de autoritățile administrației publice locale, donații, sponsorizări și fonduri din proiecte cu finanțare rambursabilă și nerambursabilă.

Ministerul preconizează că primele produse achiziționate în acest sistem ar putea fi livrate începând cu semestrul II al anului 2013, având în vedere volumul mare de produse, specificații tehnice și termenele de derulare a procedurilor de achiziție.

Ministerul Sănătății va elabora norme de aplicare a sistemului centralizat la nivel național de achiziționare de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili și lubrefianți pentru parcul auto, în termen de 10 de zile de la publicarea hotărârii de guvern.

Ministrul Sănătății, Raed Arafat, a anunțat în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV, că achizițiile pe termen lung de materiale, aparatură, medicamente scumpe și în cantitate mare vor fi făcute de Ministerul Sănătății, care va deveni unitate centrală de achiziții pentru sistemul sanitar.

„Pentru achizițiile de aparate și materiale de volum mare sau (medicamente, n.r.) specifice scumpe pe programele Ministerului Sănătății intră hotărâre de Guvern, care va stabili că Ministerul Sănătății este unitate de achiziție centrală pentru sistemul sanitar și care achiziționează pe acordul cadru, pe durată mai lungă, materialele, aparatură, medicamente pentru sistemul sanitar cu sursa de finantare din fonduri publice, atât pentru spitalele MS, cât și pentru cele descentralizate”, a spus Arafat.

Ministrul a precizat că după ce va fi aprobată hotărârea de Guvern se va putea spune câte aparate computer-tomograf sunt necesare în următorii patru ani.

„Stabilim 10, 15, facem o singură licitație. În acest context, putem obliga concurența să vină cu prețuri mai mici. Avem spitale care au luat același aparat la prețuri duble, un spital față de altul. Banii veneau de la Ministerul Sănătății”, a explicat ministrul Sănătății.

Raed Arafat a spus că în prezent se face licitație, legală, pentru astfel de achiziții, dar este posibil ca în anumite caiete de sarcini să fie exclusă concurența.

„Vom verifica unde avem prețuri flagrante. Licitația centralizată poate evita aceste situații. Procedura trebuie să fie extrem de transparentă, să mergem către licitația electronică”, a adăugat Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...