Guvernul a decis ce se va întâmpla cu plata concediilor medicale, inclusiv a celor maternale

Guvernul a decis ce se va întâmpla cu plata concediilor medicale, inclusiv a celor maternale
Publicat: 22/02/2018, 17:22

„Persoanele care beneficiază de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii, pentru sarcină și lăuzie, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și pentru risc maternal, vor beneficia de aceleași drepturi și de același nivel al indemnizației aflată în plată până la data de 1 ianuarie 2018. În ședința de guvern s-a luat decizia ca pentru mame să fie aceste măsuri tranzitorii până la 1 octombrie 2018, iar pentru celelalte categorii de persoane asigurate care se află în concediu medical până la data de 1 iulie 2018”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Potrivit acestuia, în cazul în care transferul sarcinii sociale duce la diminuarea indemnizațiilor, se plafonează contribuțiile de asigurări sociale datorate, astfel încât astfel încât, să se mențină indemnizațiile la nivelul aflat în plată înainte de 1 ianuarie 2018.

„În cazul persoanelor care au primit indemnizații diminuate până la aplicarea măsurilor adoptate, angajatorul efectuează regularizarea sumelor prin depunerea declarației rectificative și plătește diferențele de indemnizații persoanelor în drept până la 31 martie 2018. De asemenea, tot prin această ordonanță de urgență, în primul semestru al anului 2018 se va menține reglementarea care s-a aplicat până la sfârșitul anului trecut, anume că stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. Începand cu data de 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical”, a mai precizat Barbu.

El a ținut să mai precizeze că excepție vor face, în continuare, indemnizatiile aferente concediilor medicale acordate pentru afectiunile grave (neoplazii, HIV-SIDA, urgente medico-chirurgicale, boli infecto-contagioase din grupa A, risc maternal) pentru care persoanele asigurate beneficiază de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate fără sa fie necesar stagiul de cotizare.

„De asemenea, actul normativ aprobat prelungește perioada de acordare a tratamentului în străinatate, în unități sanitare de stat sau private, până la finalul anului 2020, pentru persoanele a caror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment produs în data de 30 octombrie 2015 în Clubul Colectiv din Bucuresti. În prezent, mai au nevoie de îngrijiri medicale 23 de persoane”, a adăugat păurtătorul de cuvânt al Executivului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Gafă colosală! Nicoleta şi-a arătat 'luciul' 🙊 Paparazzii au surprins TOT
FOTO. Imagini incendiare cu iubita fotbalistului în bikini! Cum arată după ce a născut gemeni
Ce avea în buzunare Cătălin Cherecheș în momentul în care a fost prins de polițiștii...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic machiaj. Galerie foto FABULOASĂ
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
😮 Cât de bine arată noua Dacia Duster. SUV-UL românesc merită toți BANII 😮
Exclusiv! Ce se întâmplă cu matușa lui Cătălin Cherecheș. Ce riscă femeia, după ce primarul...
Alături de cine va fi înmormântată Rona Hartner? Actrița va fi înhumată pe 1 Decembrie
Copilul care a prezis pandemia vine cu profeții pentru 2024. Adolescentul avertizează asupra unor dezastre...
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Vedetele din România care și-au aranjat TOATE ALEA fără RUȘINE! Începem cu Gina Pistol! Mamă,...
ADEVĂRUL! Cel mai IMPORTANT moment al secolului a fost o MARE FARSĂ pentru că...
Gata coşmarul pentru HALEP! Anunţul cel mare al TAS: E posibil ca...
Două anotmpuri în aceeași zi. Vremea de Sfântul Andrei
Programul supermarketurilor și mallurilor din capitală pentru 30 noiembrie și 1 decembrie. Care sunt deschise...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Dragule, ce-ți place mai mult la mine ? Corpul perfect sau fața...