Cristina Andrei
10.02.2016
Știri

Guvernul a stabilit data alegerilor locale. Când începe campania electorală

Guvernul a stabilit data alegerilor locale. Când începe campania electorală
Alegerile locale vor avea loc în data de 5 iunie, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. Acesta a menționat și că în ședința Executivului au fost adoptate șase hotărâri de guvern privind organizarea și desfășurarea scrutinului. La reuniune a fost prezentă și președinta Autorității Electorale Permanente, instituție despre care premierul Dacian Cioloș spune că anul acesta are mai multe atribuții în organizarea și derularea scrutinului decât la alegerile precedente.

Potrivit calendarului de acțiuni din timpul perioadei electorale pentru alegerile locale care a fost pus în dezbatere de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), campania electorală ar urma să înceapă în data de 6 mai, acesta fiind și termenul până la care trebuie adus la cunoștința publică numărul circumscripțiilor electorale, delimitarea și numerotarea fiecărei secții de votare, precum și sediile acestora. O zi mai târziu, pe 7 mai, va fi stabilit, prin tragere la sorți, numărul de ordine de pe buletinele de vot.

Până pe 12 aprilie, toate birourile electorale de circumscripție trebuie să primească lista care cuprinde denumirile și semnele electorale ale partidelor politice, ale alianțelor politice, alianțelor electorale, dar și ale organizațiilor de cetățeni care aparțin minorităților naționale, legal constituite, ce au dreptul de a participa la alegerea autorităților administrației publice locale. Cetățenii vor putea să-și exercite dreptul la vot în privința alegerilor locale pe 5 iunie, între orele 07:00 și 21:00.

Premierul Dcian Cioloș a arătat la începutul ședinței că Executivul și AEP trebuie să lucreze împreună pentru pregătirea alegerilor care vor avea loc anul acesta, pentru că în 2016 AEP are prin lege mult mai multe atribuții în organizarea și derularea scrutinului decât a avut în trecut. De altfel, la ședință a fost prezentă și președinta AEP.

„Azi adoptăm un pachet de hotărâri de guvern care pregătesc alegerile locale și inclusiv stabilim data alegerilor locale. O să fie prezentă să prezinte aceste proiecte de hotărâri de guvern și doamna președintă a Autorității Electorale Permanente pentru că sunt hotărâri de guvern pregătite de Autoritatea Electorală Permanentă”, le-a spus premierul membrilor Cabinetului, miercuri, la începutul ședinței Executivului.

 

 

Inchide