Guvernul britanic admite că legislația sa planificată pentru Irlanda de Nord ar „încălca dreptul internațional”/ Șeful Consiliului European al UE: „Dacă părăsiți clubul, există consecințe”

Guvernul britanic admite că legislația sa planificată pentru Irlanda de Nord ar „încălca dreptul internațional”/ Șeful Consiliului European al UE: „Dacă părăsiți clubul, există consecințe”
Publicat: 09/09/2020, 10:50

Planurile Regatului Unit post Brexit au fost atacate marți, după ce guvernul a admis că legislația sa planificată pentru Irlanda de Nord ar „încălca dreptul internațional”, înlocuind dispozițiile acordului de ”divorț” al UE. Șeful Consiliului European al liderilor UE, Charles Michel, a cerut ca tensiunile sporite în cadrul negocierilor comerciale post-Brexit să se relaxeze, în timp ce a avertizat Marea Britanie că decizia sa de a „părăsi clubul” înseamnă „existenta consecințelor”.

Strategia Regatului Unit pentru Irlanda de Nord a produs neîncredere în Guvernul Boris Johnson

Acesta a ridicat imediat întrebări cu privire la încrederea în administrația  Boris Johnson, prim-ministrul amenințând la începutul săptămânii de a scoate Marea Britanie din discuțiile despre viitoarea relație.

Ministrul de Externe al Irlandei, Simon Coveney, a declarat că abordarea Regatului Unit a fost „extrem de problematică și ilegală”. Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a avertizat că „încrederea și credibilitatea” se vor pierde dacă Marea Britanie își încalcă angajamentele.

Pe fondul unor critici – din rândul conservatorilor la conducere, precum și al figurilor din opoziție – predecesorul lui Johnson, Theresa May, a pus la îndoială dacă Marea Britanie va avea încredere la nivel internațional si dacă își va încălca obligațiile în temeiul Acordului.

Protocolul Irlandei de Nord face parte din Acordul de retragere, care are forța unui tratat internațional. UE a avertizat că nerespectarea termenilor săi va periclita orice acord post-Brexit.

Liderul laburist al opoziției, Sir Keir Starmer, s-a întrebat dacă planul Regatului Unit este o tactică de negociere pentru a obține efectul de levier în negocierile comerciale. Discuțiile au fost reluate marți la Londra, în încercarea de a rupe impasul.

De ce amenință Marea Britanie să renunțe la „Protocolul Irlandei de Nord” și ce înseamnă pentru discuțiile comerciale Brexit?

Secretar de stat pentru Irlanda de Nord, Lewis le-a spus parlamentarilor: „Legislația privind piața internă din Marea Britanie pe care o vom prezenta săptămâna aceasta ne îndeplinește angajamentul de a legifera pentru acces nestingherit, lucru pe care întreprinderile din Irlanda de Nord ne-au cerut în mod constant să îl facem și să ne asigurăm că oferim certitudine.

Plasa de siguranță pe care o vom implementa și o vom contura săptămâna aceasta va îndeplini angajamentele luate și în (alegerea noastră) manifestul general.

Mai exact, vom implementa prevederile din protocol conform cărora Irlanda de Nord face parte pe deplin din teritoriul vamal al Regatului Unit, asigurându-ne că mărfurile care se deplasează în Regatul Unit nu vor trebui niciodată să plătească tarifele UE în mod accidental.

Ne vom asigura că întreprinderile cu sediul în Irlanda de Nord au acces fără restricții la restul Regatului Unit fără acte și ne vom asigura că nu există confuzie cu privire la faptul că, în timp ce Irlanda de Nord va rămâne supusă regimului UE de ajutor de stat pentru pe durata protocolului, Marea Britanie nu va fi supusă regulilor UE în acest domeniu. ”

După Brexit, granița Irlandei de Nord de 310 mile cu Republica Irlanda este singura frontieră terestră dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană (UE).


Conform unui acord cunoscut sub numele de Protocolul Irlandei de Nord, mărfurile nu vor trebui verificate de-a lungul frontierei irlandeze atunci când va începe noua relație UK-UE, la 1 ianuarie.

Deci, cum funcționează?De ce este atât de importantă evitarea controalelor la frontieră?

Granița este o problemă sensibilă din cauza istoriei Irlandei de Nord și a acordurilor încheiate pentru a aduce pacea, care au inclus eliminarea semnelor vizibile ale frontierei.

Teama este că, dacă ar trebui instalată orice infrastructură, cum ar fi camerele foto sau posturile de frontieră, ar putea deveni o țintă și ar putea duce la instabilitate politică.

Care este planul pentru a evita verificările?

Protocolul Irlandei de Nord, negociat de prim-ministrul britanic Boris Johnson în octombrie trecut, face parte din Acordul de retragere (pe care unii l-au numit „acordul de divorț”).

Conform protocolului, Irlanda de Nord va continua să aplice normele vamale ale UE și să respecte regulile sale privind standardele de produs (cunoscută sub numele de piața unică a mărfurilor).

Și acest lucru va face inutile controalele asupra mărfurilor care călătoresc din Irlanda de Nord (o țară din afara UE) în Republica Irlanda (o țară din UE).

Protocolul urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021 – prima zi a noii relații UE-Regatul Unit.
Până atunci, Marea Britanie rămâne într-o perioadă de tranziție cu UE, ceea ce înseamnă că relația sa comercială rămâne la fel ca înainte.

Dar mărfurile care vin din restul Regatului Unit?

În timp ce Irlanda de Nord va continua să respecte aceste reguli ale UE, restul Regatului Unit nu va mai face acest lucru după 31 decembrie.

Și asta înseamnă că, pentru a se conforma cerințelor UE, vor fi necesare anumite verificări la anumite mărfuri care intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie (Anglia, Scoția și Țara Galilor) – creând o frontieră de reglementare și vamală în Marea Irlandei.

Aceste verificări sunt necesare pentru a asigura:

  • se plătesc orice taxe, cunoscute sub numele de tarife, pentru produsele cu destinație UE
  • mărfurile (cum ar fi produsele de origine animală și alimentară) respectă standardele UE

Amploarea controalelor în porturile Irlandei de Nord este încă de convenit – dar unii politicieni unionisti se opun cu tărie acestui lucru, temându-se că va afecta uniunea britanică.

Va mai fi necesar protocolul Irlandei de Nord dacă există un acord comercial UK-UE?

Marea Britanie și UE negociază în prezent un acord comercial care are ca scop eliminarea tarifelor pentru bunurile celuilalt și menținerea controalelor la minimum.

Cu toate acestea, protocolul Irlandei de Nord va fi în continuare necesar, indiferent dacă este convenit sau nu un acord comercial – pentru că legislația UE impune anumite verificări la nivel de produs, chiar dacă tarifele sunt eliminate.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Strigăt disperat la Măruţă: 'Aşteptăm de ieri salvarea. E grav'
Gigi Becali plânge în hohote în fața preoților! Imagini tulburătoare cu miliardarul, în cadrul unui...
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ea este femeia care i-a luat mințile lui Ion Țiriac. Miliardarul în vârstă de 82...
Fotbalistul lui Dinamo, înjunghiat cu sabia de interlopul `Fane Căpățână`, lider al antivacciniştilor: `De ce...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Care e, de fapt, zodia binecuvântată de Dumnezeu
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
A cumpărat o mașină nouă care a ruginit după doi ani. Instanța i-a acordat daune...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Dan Bittman: „Nu există niciun scenariu roșu în Timișoara. Este o minciună sinistră”
Strigăt disperat la Măruţă: 'Aşteptăm de ieri salvarea. E grav'
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Denise Rifai, ULUITOR în propria emisiune! Dezvăluiri FABULOASE. Ce a făcut la MISA, la 'spirală'...
BOMBĂ! Dan Bittman, anunț ȘOC: ‘Să văd dacă sunt un dobitoc’
Un CONSILIER din PORTUL Constanța a fost numit ȘEFUL companiei naționale de AUTOSTRĂZI!
Actori talentați pe care ți-i aduci aminte, dar pe care nu știi cum îi cheamă
Vestea care cutremură Europa: Lovitură devastatoare pentru Angela Merkel. Ce va urma?
BOMBA zilei de la PFIZER! Adio, vaccin! Veste șoc pentru toată lumea
Simona Halep i-a impus condiții speciale lui Toni Iuruc. Știa doar familia, dar acum știu...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...