Guvernul crește în etape accizele la carburanți. Ministrul Finanțelor: Nu vrem să creăm un șoc la nivelul consumului

Guvernul crește în etape accizele la carburanți. Ministrul Finanțelor: Nu vrem să creăm un șoc la nivelul consumului
Publicat: 30/08/2017, 17:29

„Am făcut o analiză, ele (n.r – accizele) vor crește. Termenele pe care le-am stabilit sunt 15 septembrie, dată la care va fi o creștere cu 0,16 bani pe litru pentru toate cele trei categorii de combustibil benzină cu plumb și fără plumb și motorină, și data de 1 octombrie va fi o dată cu care va crește cu încă 0,16 bani pe litru, pentru aceleași trei categorii. Această măsură se produce în etape pentru a nu crea un șoc la nivel consumului, care poate genera creșteri de preț automat, scăderi de consum și poate afecta bugetul de stat”, a declarat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, în debutul ședinței de Guvern.

Cu toate acestea, premierul Mihiai Tudose afirma, recent, că dacă prețul la pompă ar urma să crească, în urma majorării accizelor, va avea „o altă discuție cu companiile distribuitoare și producătoare”

„Încercăm să punem lucrurile la loc. Când am scos acciza, prețul la pompă n-a scăzut. Încercăm s-o punem la loc. Dacă crește prețul la pompă, o să avem o altă discuție cu companiile distribuitoare și producătoare (…) Noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem prețul mai jos. N-a funcționat, o punem la loc”, declara recent Tudose, argumentând că România are nevoie de bani pentru infrastructură, autostrăzi, spitale, „pentru o mulțime de lucruri”.

Mai exact, Guvernul vrea să facă rost de 1 miliard de lei până la finalul acestui an, majorând accizele la carburanți. Astfel, printr-un proiect de ordonanță de modificare a Codului Fiscal se propune revenirea la nivelul accizelor din 2016. Guvernul a explicat, într-o primă fază, că nivelul încasărilor a scăzut considerabil în primul semestru al anului în curs după eliminarea supraccizei, dar și reducerii TVA, măsuri de altfel promise de PSD în campania electorală.

Potrivit proiectului de act normativ, până la finalul anului, se propune ca acciza la benzină cu plumb să fie 3.022,43 lei/tonă, respectiv 2.327,27 lei/1.000 de litri, față de momentul prezent în care valoarea acesteia este de 2.530 lei/tonă și 1.948,23/1,000 de litri.

În cazul benzinei fără plumb, acciza ar urma să fie de 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri. În prezent, taxele sunt de 2.151,13 de lei/tonă și 1.656,36 de lei/1.000 de litri.

În cazul motoriniei, acciza va fi de 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri. Valoarea actuală este de 1.796,53 de lei/tonă, respectiv 1.518,04 de lei/1.000 de litri.

Ministerul Finanțelor argumenta, printre altele, că după eliminarea supraccizei și micșorarea TVA, încasările la buget au scăzut în primul semestru cu 767 de milioane de lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Din calculele Guvernului, până la finalul anului, din această majorare, la bugetul de stat ar intra 1,141 de miliarde de lei.

Transportatorii: Un plin pentru un camion va costa cu 450 lei mai mult în cazul majorării accizei

De cealaltă parte, transportatorii critică acest proiect de ordonanță de modificare a Codului Fiscal, acuzând Guvernul că a rămas imun la solicitările patronatelor din transporturi și că a refuzat să dialogheze cu acestea în contextul creșterii accizelor la carburanți.

„Orice eurocent diferență în costul operațional influențează direct competitivitatea companiilor românești din transporturile terestre, mutând totodată consumul de carburant în afară României, apreciază asociația. Bugetul de stat pierde astfel, din două cauze, sume importante. Consumatorii „captivi”, ce nu pot alimenta decât în țară, sunt în imposibilitatea de a transfera creșterile în tarifele prestate, iar pentru un camion, o singură alimentare reprezintă un efort financiar suplimentar de 450 lei”, arată FORT în cadrul unui comunicat de presă.

Isărescu: „Ne va afecta, va împinge inflația în sus”

Critici au venit și din partea BNR, încă de la momentul anunțării intenției Guvernului de a majora accizele la carburanți. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat că nu vede cu ochi buni noua taxă anunțată de Guvernul Tudose, avertizând că există riscul să împingă inflația în sus.

„Ne va afecta, va împinge inflația în sus. Deocamdată nu am introdus-o. E o discuție, încă”, declara, recent, Isărescu, într-o conferință la BNR.

Orban: „Va afecta competitivitatea firmelor românești”

La rândul său, liderul PNL, Ludovic Orban, a criticat în termeni duri majorarea accizei la carburanți, subliniind faptul că liberalii sunt împotriva acestei măsuri care „nu are niciun fundament economic” și care „va avea efecte extrem de grave asupra economiei”.

„De la 1 ianuarie s-a renunțat la supraacciza de 7 eurocenți pe combustibil. Practic, azi, Guvernul nu face altceva decât să revină asupra măsurii pe care a promis că o va lua și anume aceea de a anula supraacciza la combustibil cu efecte devastatoare asupra economiei (…) Creșterea prețului la combustibil va duce la creșterea prețurilor și tarifelor la toate bunurile și serviciile ca urmare a creșterii costurilor cu combustibilul (…) Firmele de transport românești vor fi afectate grav și multe dintre ele vor fi nevoite să închidă porțile (….) Va afecta competitivitatea firmelor românești (….) În agricultură vor crește toate prețurile”, afirma, la Parlament, Ludovic Orban.

CITEȘTE AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

CITEȘTE AICI PROIECTUL ORDONANȚEI

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația