Guvernul crește în etape accizele la carburanți. Ministrul Finanțelor: Nu vrem să creăm un șoc la nivelul consumului

Redactor:
Raluca Pancu
Guvernul crește în etape accizele la carburanți. Ministrul Finanțelor: Nu vrem să creăm un șoc la nivelul consumului
Detalii în Gândul

„Am făcut o analiză, ele (n.r – accizele) vor crește. Termenele pe care le-am stabilit sunt 15 septembrie, dată la care va fi o creștere cu 0,16 bani pe litru pentru toate cele trei categorii de combustibil benzină cu plumb și fără plumb și motorină, și data de 1 octombrie va fi o dată cu care va crește cu încă 0,16 bani pe litru, pentru aceleași trei categorii. Această măsură se produce în etape pentru a nu crea un șoc la nivel consumului, care poate genera creșteri de preț automat, scăderi de consum și poate afecta bugetul de stat”, a declarat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, în debutul ședinței de Guvern.

Cu toate acestea, premierul Mihiai Tudose afirma, recent, că dacă prețul la pompă ar urma să crească, în urma majorării accizelor, va avea „o altă discuție cu companiile distribuitoare și producătoare”

„Încercăm să punem lucrurile la loc. Când am scos acciza, prețul la pompă n-a scăzut. Încercăm s-o punem la loc. Dacă crește prețul la pompă, o să avem o altă discuție cu companiile distribuitoare și producătoare (…) Noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem prețul mai jos. N-a funcționat, o punem la loc”, declara recent Tudose, argumentând că România are nevoie de bani pentru infrastructură, autostrăzi, spitale, „pentru o mulțime de lucruri”.

Mai exact, Guvernul vrea să facă rost de 1 miliard de lei până la finalul acestui an, majorând accizele la carburanți. Astfel, printr-un proiect de ordonanță de modificare a Codului Fiscal se propune revenirea la nivelul accizelor din 2016. Guvernul a explicat, într-o primă fază, că nivelul încasărilor a scăzut considerabil în primul semestru al anului în curs după eliminarea supraccizei, dar și reducerii TVA, măsuri de altfel promise de PSD în campania electorală.

Potrivit proiectului de act normativ, până la finalul anului, se propune ca acciza la benzină cu plumb să fie 3.022,43 lei/tonă, respectiv 2.327,27 lei/1.000 de litri, față de momentul prezent în care valoarea acesteia este de 2.530 lei/tonă și 1.948,23/1,000 de litri.

În cazul benzinei fără plumb, acciza ar urma să fie de 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri. În prezent, taxele sunt de 2.151,13 de lei/tonă și 1.656,36 de lei/1.000 de litri.

În cazul motoriniei, acciza va fi de 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri. Valoarea actuală este de 1.796,53 de lei/tonă, respectiv 1.518,04 de lei/1.000 de litri.

Ministerul Finanțelor argumenta, printre altele, că după eliminarea supraccizei și micșorarea TVA, încasările la buget au scăzut în primul semestru cu 767 de milioane de lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Din calculele Guvernului, până la finalul anului, din această majorare, la bugetul de stat ar intra 1,141 de miliarde de lei.

Transportatorii: Un plin pentru un camion va costa cu 450 lei mai mult în cazul majorării accizei

De cealaltă parte, transportatorii critică acest proiect de ordonanță de modificare a Codului Fiscal, acuzând Guvernul că a rămas imun la solicitările patronatelor din transporturi și că a refuzat să dialogheze cu acestea în contextul creșterii accizelor la carburanți.

„Orice eurocent diferență în costul operațional influențează direct competitivitatea companiilor românești din transporturile terestre, mutând totodată consumul de carburant în afară României, apreciază asociația. Bugetul de stat pierde astfel, din două cauze, sume importante. Consumatorii „captivi”, ce nu pot alimenta decât în țară, sunt în imposibilitatea de a transfera creșterile în tarifele prestate, iar pentru un camion, o singură alimentare reprezintă un efort financiar suplimentar de 450 lei”, arată FORT în cadrul unui comunicat de presă.

Isărescu: „Ne va afecta, va împinge inflația în sus”

Critici au venit și din partea BNR, încă de la momentul anunțării intenției Guvernului de a majora accizele la carburanți. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat că nu vede cu ochi buni noua taxă anunțată de Guvernul Tudose, avertizând că există riscul să împingă inflația în sus.

„Ne va afecta, va împinge inflația în sus. Deocamdată nu am introdus-o. E o discuție, încă”, declara, recent, Isărescu, într-o conferință la BNR.
 
Orban: „Va afecta competitivitatea firmelor românești”
 
La rândul său, liderul PNL, Ludovic Orban, a criticat în termeni duri majorarea accizei la carburanți, subliniind faptul că liberalii sunt împotriva acestei măsuri care „nu are niciun fundament economic” și care „va avea efecte extrem de grave asupra economiei”.
 
„De la 1 ianuarie s-a renunțat la supraacciza de 7 eurocenți pe combustibil. Practic, azi, Guvernul nu face altceva decât să revină asupra măsurii pe care a promis că o va lua și anume aceea de a anula supraacciza la combustibil cu efecte devastatoare asupra economiei (…) Creșterea prețului la combustibil va duce la creșterea prețurilor și tarifelor la toate bunurile și serviciile ca urmare  a creșterii costurilor cu combustibilul (…) Firmele de transport românești vor fi afectate grav și multe dintre ele vor fi nevoite să închidă porțile (….) Va afecta competitivitatea firmelor românești (….) În agricultură vor crește toate prețurile”, afirma, la Parlament, Ludovic Orban.

CITEȘTE AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

CITEȘTE AICI PROIECTUL ORDONANȚEI

 

Tags:
Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide