Guvernul își asumă răspunderea pe trei proiecte. Parlamentul se întrunește, joi, în plen reunit / Orban: Am primit amendamentele de la Parlament. Unele putem să le aprobăm, altele să le respingem

Guvernul își asumă răspunderea pe trei proiecte. Parlamentul se întrunește, joi, în plen reunit / Orban: Am primit amendamentele de la Parlament. Unele putem să le aprobăm, altele să le respingem
Publicat: 12/12/2019, 11:03

Orban: Am primit amendamentele de la Parlament. Unele putem să le aprobăm, altele să le respingem

Ludovic Orban a anunțat, joi, că au fost primite de la Parlament amendamentele aleșilor pe cele trei proiecte pe care Guvernul și-a asumat răspunderea. Premierul a adăugat că Executivul poate să le aprobe pe unele dintre ele, iar pe altele să le respingă.

„Ședința are pe ordinea de zi discutarea amendamentelor primite pe angajarea răspunderii, primite de la Parlament. Să luați legătura cu Parlamentul și să verificați dacă ne-au fost transmise toate amendamentele formulate de parlamentari, pentru că e obligatoriu să luăm în discuție toate amendamentele formulate de parlamentari. E foarte important ca în timpul procedurii să luăm în dezbatere toate amendamentele. Unele putem să le aprobăm, altele putem să le respingem, dar trebuie să le avem pe toate fiindcă așa este, potrivit Constituției”, a declarat Ludovic Orban, la începutul ședinței de joi a Executivuui.

Guvernul va renunța la asumarea răspunderii legată de prevederea privind prorogarea termenului pentru pensionarea anticipată a magistraților, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.

Măsura ar veni în contextul în care Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de for legislativ decizional, o altă inițiativă legislativă prin care pensionarea anticipată a magistraților este amânată până la 1 ianuarie 2022, fiind menținută în această perioadă vechimea minimă de 25 de ani.

Guvernul și-a asumat răspunderea, în ședința de marți, pentru modificarea Legilor Justiției, abrogarea OUG 51 privind transportul județean care bloca decontarea transportului pentru elevi și legea plafoanelor bugetare pentru anul viitor, în vederea adoptării ulterioare a Legii bugetului pe 2020.

Camera Deputaților și Senatul se reunesc, joi, în plen de reunit, începând cu ora 12.00 în trei ședințe succesive, pentru cele trei proiecte pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea.

Știrea inițială. Conform calendarului stabilit în ședința de miercuri a Birourilor permanente reunite ale Parlamentului, amendamentele pot fi depuse de aleși până, joi, la ora 10.00.

Guvernul și-a asumat răspunderea pe modificarea Legilor Justiției, pentru abrogarea OUG 51 privind transportul județean care bloca decontarea transportului pentru elevi și legea plafoanelor bugetare pentru anul viitor, în vederea adoptării ulterioare a Legii bugetului pe 2020.

Executivul a adoptat cele trei proiecte pe care își asumă răspunderea în ședința de marți seara.

Proiectul care prevede modificarea Legilor justiției propune prorogarea pentru data de 1 ianuarie 2020 a pensionării anticipate a magistraților, creșterea numărului judecătorilor în completele inferioare, de la doi la trei, dar și partea legată de vechimea pentru accederea în Institutul Național al Magistraturii.

Între timp, Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de for legislativ decizional, o altă inițiativă legislativă prin care pensionarea anticipată a magistraților este amânată până la 1 ianuarie 2022, fiind menținută în această perioadă vechimea minimă de 25 de ani.

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că Guvernul va lua act de votul din Senat în ședința de joi, care începe la ora 10.00 și va decide în privința modificărilor legilor Justiției, respectiv a amânării pensionării anticipate a magistraților, pentru care Executivul urmează să-și asume răspunderea.

„În cadrul unei ordonanțe de urgență care a fost dată de domnul Tudorel Toader când s-a întors de la Comisia de la Veneția, în cursul dezbaterii și aprobării legii de aprobare a ordonanței s-au introdus aceste amendamente, care prorogă termenul. Noi am convocat ședința de guvern mâine (joi – n.r.) la ora 10.00, când expiră termenul în care parlamentarii pot să depună amendamente la cele 3 proiecte de lege. Evident vom lua act de acest vot la Senat și vom decide în consecință”, a explicat Orban.

Constituția prevede, la articolul 114 că Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege.

De asemenea, „Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declarației de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condițiile articolului 113″.

Articolul 113 din Legea fundamentală prevede că Parlamentul poate retrage încrederea acordată Guvernului, în plen reunit, „prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor”.

Dacă Guvernul nu a fost demis, atunci proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declarației de politică generală devine obligatorie pentru Executiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri