Guvernul SUA a acceptat să vândă sisteme PATRIOT de peste 4 miliarde de dolari în România. Scrisoarea primită de MApN

Guvernul SUA a acceptat să vândă sisteme PATRIOT de peste 4 miliarde de dolari în România. Scrisoarea primită de MApN
Publicat: 01/11/2017, 18:13
Actualizat: 01/11/2017, 20:04

„Ministerul Apărării Naționale a primit miercuri, 1 noiembrie, scrisoarea de acceptare (Letter of Acceptance – LOA) din partea Guvernului SUA privind achiziționarea primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) tip PATRIOT. Acesta este primul din cele șapte sisteme PATRIOT – patru destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Aeriene și trei Statului Major al Forțelor Terestre – program a cărui valoare totală este de circa 3,9 miliarde USD fără TVA”, transmite Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă.

Sistemul pentru care a fost primită scrisoarea de acceptare este estimat la 764,78 milioane USD fără TVA și va fi contractat până la sfârșitul acestui an, după adoptarea de către Parlamentul României a proiectului de lege privind realizarea capabilității.

„Înzestrarea forțelor armate române cu sisteme moderne de rachete sol-aer cu bătaie mare, interoperabile cu sistemele de rachete sol-aer, cu sistemele de comandă, control, comunicații și cu platformele multirol din dotarea proprie sau a altor state membre NATO constituie o necesitate esențială, o cerință strategică ce trebuie satisfăcută în cel mai scurt timp posibil. România va utiliza sistemele PATRIOT pentru a-și întări apărarea proprie și pentru descurajarea amenințărilor regionale”, mai transmite ministerul Apărării.

Configurația 3+ care va fi achiziționată de statul român este cea mai modernă variantă existentă pe piață în prezent, din punct de vedere al configurației hardware și software, al echipamentelor de sol și rachetelor, arată sursa citată.