Hașotti: Ca cetățean, consider că Bathyaneum trebuie să rămână la Biblioteca Națională a României

Hașotti: Ca cetățean, consider că Bathyaneum trebuie să rămână la Biblioteca Națională a României
Ministrul Culturii Puiu Hașotti a declarat pentru MEDIAFAX că probabil Guvernul va contesta decizia CEDO de despăgubire a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia pentru nerestituirea Bibliotecii Batthyaneum, el ca cetățean considerând că aceasta trebuie să rămână parte a Bibliotecii Naționale.
Publicat: 27/09/2012, 17:33
Actualizat: 28/09/2018, 00:14

Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia trebuie să primească despăgubiri de 25.000 de euro de la statul român, pentru că nu i-au fost restituite Biblioteca Batthyaneum și Institutul de astronomie, confiscate în perioada comunistă, a decis marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Decizia luată marți de o Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) nu este finală, oricare dintre părți putând cere, pe parcursul a trei luni de la emiterea ei, judecarea cauzei de către Marea Cameră.

Ministrul Culturii a precizat că această cauză nu ține de ministerul pe care îl conduce, ci de Secretariatul General al Guvernului, fiind vorba de un proces cu statul român. Hașotti a mai subliniat că decizia CEDO nu prevede restituirea Bibliotecii Batthyaneum, care este în prezent o filială a Bibliotecii Naționale a României (BNR), aflată în subordinea Ministerului Culturii, ci sancționarea statului român pentru faptul că nu a gestionat cu celeritate solicitarea arhiepiscopiei. Hașotti a adăugat că probabil Guvernul va contesta această decizie.

Totodată, Hașotti a spus că, personal, consideră că decizia Curții de Apel Alba Iulia de a respinge solicitarea arhiepiscopiei de restituire a bibliotecii este una corectă. „Din punctul de vedere al cetățeanului, cred că Batthyaneum trebuie să rămână parte a Bibliotecii Naționale”, a declarat ministrul Culturii.

Arhidieceza de Alba Iulia, una dintre cele două arhiepiscopii romano-catolice din România, alături de cea de la București, a beneficiat, din 31 iulie 1798, de o donație, constând într-un institut de astronomie și o bibliotecă, Batthyaneum, ce cuprindea o bogată colecție de cărți vechi, foarte valoroase. Donatorul, episcopul Ignațiu Batthyany, și-a exprimat atunci dorința ca acestea să fie deschise publicului larg, nu numai celor de confesiune catolică, dar să nu fie mutate de la Alba-Iulia, potrivit prezentării situației din decizia CEDO.

În 1947, autoritățile comuniste au preluat imobilul în care se aflau biblioteca și observatorul astronomic, plasându-l în administrarea Bibliotecii centrale de stat.

După căderea regimului comunist, a fost dată Ordonanța de Urgență a Guvernului 13/1998 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparținut comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România, în care era inclusă și Biblioteca Batthyaneum.

Organizația PSD de Alba a contestat însă restituirea Bibliotecii Batthyaneum arhiepiscopiei, susținând ca imobilul să rămână proprietate publică de interes national, în administrația Bibliotecii Naționale a României.

În testamentul episcopului Ignațiu Batthyany, biblioteca sa personală era donată „bisericii si provinciei Transilvania”, PSD argumentând că Transilvania este parte a statului român.

După mai mulți ani de proceduri, cererea de restituire a fost respinsă de către Curtea de Apel Alba-Iulia, în 22 octombrie 2003. În pofida solicitărilor formulate ulterior, Arhidieceza nu a ajuns să-și recupereze Biblioteca Batthyaneum și Institutul de astronomie, potrivit CEDO.

Arhidieceza de Alba Iulia a sesizat CEDO în acest caz în 14 octombrie 2003.

CEDO a constatat că, timp de aproape 14 ani, de când Arhidieceza a început procedura pentru restituire, conform OUG 13/ 1998, nu a fost luată nicio decizie care să fie adusă la cunoștința petentului, absența unei acțiuni pentru restituirea unor bunuri de patrimoniu de mare valoare culturală și istorică fiind cu atât mai greu de înțeles, potrivit hotărârii de marți a Curții.

Astfel, CEDO a constatat încălcarea articolului 1, din Protocolul adițional 1 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, ce prevede protecția proprietății.

Cu titlu de satisfacții echitabile, Curtea a dispus ca statul român să plătească Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia suma de 15.000 de euro, pentru prejudiciul moral adus, alături de suma de 10.000 de euro pentru cheltuieli de judecată.

Avocatul Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, Attila Komaromi, spune că arhiepiscopia speră ca, după decizia Curții Europene a Drepturilor Omului în procesul intentat de aceasta statului român, să îi fie restituită Biblioteca Batthyaneum.

„Noi sperăm ca, în urma deciziei CEDO, Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților să dea o decizie să ne pună în posesie cu Biblioteca Batthyaneum(…) Prin această decizie, CEDO stabilește practic faptul că statul român ne-a încălcat un drept”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX Komaromi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Șoferii au interzis. NU ai voie să ai așa ceva la mașină. Legea spune clar
Zodii norocoase în luna mai. Cinci semne astrologice gata să prospere
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Timp de 25 de ani acesta a fost cel mai înalt zgârie-nori din lume