Hugh Hefner, fondatorul Playboy, a murit, la 91 de ani. Povestea omului care a trăit înconjurat de cele mai frumoase femei din lume

Hugh Hefner, fondatorul Playboy, a murit, la 91 de ani. Povestea omului care a trăit înconjurat de cele mai frumoase femei din lume
Publicat: 28/09/2017, 08:28

Hugh Hefner a murit în casa sa, conacul Playboy, din Los Angeles. Considerat „profetul hedonismului pop”, Hugh Hefner a trăit înconjurat toată viața sa de femei frumoase în conacul Playboy. El s-a căsătorit în 2012, la vârsta de 86 de ani, cu Crystal Harris, cu 60 de ani mai tânără decât el, aceasta fiind cea de-a treia sa sotie.

Hugh Hefner s-a născut în aprilie 1926 în Chicago, Illinois, Statele Unite. Ambii părinți au fost profesori, iar Hefner și-a descris mereu familia ca una „conservatoare”. Hefner a urmat cursurile liceului Steinmetz, iar în timpul celui de-al doilea război mondial a activat pentru un ziar militar. A absolvit ulterior cursurile Universității din Illinois, obținând două diplome, în psihologie și în scriere creativă.

Hugh Hefner s-a angajat pe postul de copywriter în cadrul revistei Esquire, de unde a plecat în anul 1952 pe motivul că i s-a refuzat o creștere salarială de 5 dolari. Anul următor, Hefner a obținut un împrumut bancar de 600 de dolari ipotecându-și mobila; a reușit apoi să strângă 8.000 de dolari de la alți 45 de investitori, printre care și mama sa, pentru a lansa o revistă destinată bărbaților. „Mama nu mi-a dat cei 1.000 de dolari pentru că a crezut în proiect, ci pentru că a crezut în fiul ei.”

Revista a devenit cunoscută pentru conținutul său explicit sexual, precum și pentru publicarea unor scriitori precum Ray Bradbury, Ian Fleming, Joseph Heller, Jack Kerouac și Margaret Atwood.

În primul an de la apariție, Playboy a ajuns la un tiraj de 200.000 de exemplare, iar în anii `70 la 7 milioane.

Numele inițial ar revistei trebuia să fie Stag Party (Petrecerea burlacilor), scrie businessmagazin.ro, dar Hefner a decis să îi schimbe denumirea înainte de apariția primului număr. Acea primă ediție a fost publicată în decembrie 1953 și a prezentat pe copertă o fotografie cu Marilyn Monroe. Revista s-a vândut în peste 50.000 de exemplare, bucurându-se de un succes neașteptat. Hugh Hefner nu a cunoscut-o personal pe Marilyn Monroe, dar a declarat de mai multe ori că ea a fost cea care i-a adus noroc; el a cumpărat cripta alăturată celei în care se află Monroe, din cimitirul Westwood Village Memorial.

Victor Lownes, devenit ulterior vicepreședinte al publicației, este cel care a creat schița personajului în care s-a transformat tânărul Hefner, după modelul idealului creat de revistă. Playboy comunica bărbaților ce filme să vadă, ce cărți să citească, cum să se îmbrace, cum să își decoreze apartamentele, cum să gătească sau să prepare cocktail-uri – toate acele lucruri pe care Hefner nu le știa la începuturile carierei sale. „Am lansat revista fără niciun ban în 1953 și, în câțiva ani, întreaga mea viață s-a schimbat. Am devenit editorul celei mai de succes reviste pentru bărbați din lume, iar în 1959 am ieșit din spatele biroului și am început să îmi trăiesc viața”, dezvăluie Hefner, în vârstă de 89 de ani acum. „M-am reinventat și am devenit în cele din urmă «Mr. Playboy»”.

Și-a stabilit ca repere de stil haina din catifea și pipa în momentul când a început să emită Penthouse Party TV, în 1959. „Se spune că am ales să folosesc pipa pentru că nu aveam ce să fac cu mâinile în timpul emisiunii. Realitatea este că era o recuzită utilă, ce completa haina din catifea și Mercedes Benz‑ul. Era parte din persoana pe care voiam să o creez”, povestește Hefner. „Am folosit revista ca mijloc în realizarea scopurilor mele și, în acest proces, am indicat o direcție pentru alți bărbați și femei despre cum ar putea să își trăiască viața”.

Trăiesc visul unui băiat, transformând viața într-o sărbătoare. Totul se petrece foarte repede, iar viața trebuie să fie mai mult decât un șiroi de lacrimi

I”m living a grown-up version of a boy”s dream, turning life into a celebration,” he told Time magazine in 1967. „It”s all over too quickly. Life should be more than a vale of tears.”În 1961, imperiul Playboy s-a extins printr-o rețea de cluburi, pe scenele cărora apăreau comedianți și iepurași Playboy, unde se intra pe bază de membership. În 1968, Hefner s-a căsătorit cu Barbi Benton, după ce s-au cunoscut în cadrul unei emisiuni TV, al cărei coprezentator a devenit.

În 1988, ultimul club Playboy a fost închis, iar televiziunea a contribuit la declinul Playboy odată cu lansarea unei noi platforme pentru comedianții ce altădată își arătau talentul în cluburile imperiului. Hugh Hefner are o avere estimată la 43 de milioane de dolari. El se află la a treia căsătorie și are patru copii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase