Iași: Participanții la tradiționala bătaie de la Ruginoasa vor fi sancționați dacă vor fi violenți

Iași: Participanții la tradiționala bătaie de la Ruginoasa vor fi sancționați dacă vor fi violenți
Publicat: 30/12/2013, 18:05
Actualizat: 31/07/2014, 14:35

Participanții la tradiționala bătaie cu bâtele între cetele de mascați de la Ruginoasa, județul Iași, programată marți, vor fi sancționați de Poliție și Jandarmerie dacă vor recurge la acte de violență, localnicii promițându-le autorităților că nu se vor înregistra incidente.

Maiorul Marius Țăranu, purtător de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, a declarat corespondentului MEDIAFAX că forțele de ordine nu vor permite localnicilor de la Ruginoasa să se bată cu bâtele marți dimineață, când este programată tradiționala confruntare între cetele de mascați.

„Vom fi la Ruginoasa în total peste 150 de polițiști și jandarmi. Prezența noastră în număr mare are ca scop să dea siguranță celor care asistă pe margine la confruntarea dintre mascați. Dacă cei care vin acolo o fac să se bată, vom interveni. Nu este permisă nici bătaia cu biciul sau cu pumnii”, a spus maiorul Marius Țăranu.

El a precizat că jandarmii au discutat în ultimele zile cu reprezentanții cetelor de mascați din Ruginoasa și că aceștia au promis că nu se vor înregistra violențe.

„S-a discutat cu ei, am avut mai multe întâlniri și le-am spus la ce se pot aștepta. Au înțeles și ne-au promis că nu vor fi agresivi”, a spus purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, unitate care va asigura liniștea publică în localitate în timpul confruntării mascaților.

Pe de altă parte, Poliția Iași a transmis, luni, prin intermediul unui comunicat de presă, că va interveni în cazul în care manifestarea de la Ruginoasa va degenera.

„Inspectoratul de Poliție Județean Iași respectă obiceiurile locului, însă manifestările prilejuite de acestea nu justifică nerespectarea legii. Astfel, atragem atenția tuturor participanților că vor fi luate măsurile prevăzute de lege împotriva celor care vor încălca normele contravenționale sau penale. Solicităm locuitorilor comunei Ruginoasa să se manifeste pașnic în cadrul evenimentului, pentru ca toți participanții să se bucure, în liniște, de un obicei străbun”, au precizat polițiștii ieșeni, într-un comunicat de presă.

Anul trecut, tradiționala bătaie cu bâtele între cetele de mascați de la Ruginoasa, județul Iași, din ultima zi a anului, n-a mai avut loc, jandarmii împiedicându-i pe membrii celor două tabere să ajungă față în față și să se lovească reciproc.

În 2011, pe 31 decembrie, patru persoane au fost rănite, în urma confruntării cetelor rivale de mascați din comuna ieșeană Ruginoasa.

Trei dintre persoanele rănite au fost transportate la spital, iar cea de-a patra a refuzat să fie transportată la o unitate medicală.

Bătaia care se desfășoară în fiecare an în 31 decembrie la Ruginoasa, între „Deleni” și „Văleni”, are ca scop stabilirea ierarhiei în comună pentru anul următor între tinerii din localitate. Potrivit tradiției, câștigătorii bătăliei au dreptul de a organiza balurile din sat, dar și de a solicita întâlniri cu fetele nemăritate.

În urmă cu șase ani, confruntarea de la Ruginoasa a degenerat, mascații, dar și localnicii atacând forțele de ordine și existând câțiva răniți. În urma incidentelor din 31 decembrie 2007, au fost întocmite șase dosare penale, iar 20 de persoane au fost amendate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare