ICCJ, motivare „Caltaboșul”: Deși n-a fost văzut un plic cu bani, nu înseamnă că Remeș nu l-a primit

ICCJ, motivare Caltaboșul: Deși n-a fost văzut un plic cu bani, nu înseamnă că Remeș nu l-a primit
Publicat: 30/09/2013, 20:23
Actualizat: 28/07/2014, 19:07

ICCJ notează, în motivarea deciziei definitive de menținere a condamnărilor din dosarul „Caltaboșul”, că deși nu a fost văzut pe înregistrare un plic cu bani, nu înseamnă că Decebal Traian Remeș nu l-a primit, date fiind „măsurile de precauție” luate de acesta și de Ioan Avram Mureșan.

„Chiar dacă în înregistrarea audio-video din 23 septembrie 2007, realizată la terasa Restaurantului ‘Rouge Toujours’ nu se vizualizează plicul cu bani în materialitatea sa, aceasta nu înseamnă că inculpatul Remeș Decebal Traian nu l-a primit, având în vedere comportamentul specific al persoanelor care săvârșesc astfel de infracțiuni, măsurile de precauție pe care și le iau inculpații, prudența manifestată de inculpatul Mureșan loan la întâlnirea cu Remeș Decebal Traian, aspect ce rezultă din discuția purtată de aceștia în momentul în care s-au întâlnit și ulterior”, se arată în documentul citat.

Potrivit motivării completului de trei judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), instanța a ținut cont de cuantumul sumei de bani ce a făcut obiectul infracțiunii de trafic de influență, atitudinea procesuală „nesinceră” a celor doi, dar și de împrejurarea că aceștia nu sunt cunoscuți cu antecedente penale.

Astfel, judecătorii au decis să mențină decizia instanței inferioare, aplicând celor doi inculpați pedepse orientate spre minimul special prevăzut de lege, cu executare în regim de detenție.

Conform documentului citat, din examinarea probelor strânse în cursul urmăririi penale, rezultă faptul că Ioan Avram Mureșan l-a ajutat pe Gheorghe Ciorbă sa îi trimită lui Decebal Traian Remeș 15.000 de euro, pentru a-l determina să atribuie mai multe licitații unei firme.

„În acest sens, a stabilit o întâlnire cu inculpatul Remeș Decebal Traian la data de 20 septembrie 2007, comunicându-i telefonic acestuia din urmă că ‘aveam o treabă de rez…să-ți spun ceva pe viață și pe moarte…’ și că are o ‘chestie cu acesta pe marți, miercuri’. Dat fiind că inculpatul Remeș Decebal Traian i-a comunicat că ‘numai sâmbătă, duminică’ poate fi găsit, inculpatul Muresan Ioan s-a prezentat la data de 22 septembrie 2007, într-o zi de sâmbătă, la domiciliul inculpatului Ciorbă Gheorghe, din Baia Mare, comuna Firiza, pentru a-l ajuta pe acesta să pregătească plicul cu bani care urma să fie remis inculpatului Remeș Traian”, se arată în motivare.

Magistrații mai spun că, în decizia de menținere a condamnărilor, s-a ținut cont de faptul ca Ioan Avram Mureșan a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare, tot pentru corupție.

Pe de altă parte, explică judecătorii, „prima instanță a ținut cont de starea de sănătate a acestuia, în sensul că suferă de mai multe afecțiuni atestate de actele medicale depuse în dosar. Totodată, a fost avut în vedere profilul moral și de personalitate pozitiv al inculpatului Remeș Decebal Traian, și anume lipsa antecedentelor penale, conduita sa în societate, cariera de ministru și vârsta acestuia”.

Completul de cinci judecător al instanței supreme a decis definitiv, în 25 februarie, condamnarea lui Decebal Traian Remeș și Ioan Avram Mureșan la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Caltaboșul”.

Instanța a menținut astfel condamnarea lui Decebal Traian Remneș și Ioan Avram Mureșan la câte trei ani de închisoare cu executare dispusă în 14 februarie 2012 de un complet de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție

De asemenea, denunțătorul acestora, Gheorghe Ciorbă, rămâne cu condamnarea la un an și șase luni de închisoare cu suspendare dispusă prin sentința din 14 februarie 2012.

Ioan Avram Mureșan se află în închisoare din mai 2012, după ce a fost condamnat definitiv de instanța supremă la șapte ani de detenție într-un alt dosar, în care a fost judecat pentru deturnare de fonduri.

În dosarul „Caltaboșul”, Ioan Avram Mureșan a fost judecat pentru complicitate la cumpărare de influență, în formă continuată, Decebal Traian Remeș, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, pentru trafic de influență, iar omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru cumpărare de influență.

Conform rechizitoriului procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în 13 septembrie 2007 și 23 septembrie 2007, Remeș, în calitate de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, funcție deținută la acea dată, ar fi acceptat și primit produse alimentare (caltaboș și țuică) în valoare de 1.500 de lei și suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureșan.

„Banii și produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparținând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câștigarea a două licitații publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenței pe care ministrul o avea asupra funcționarilor însărcinați cu derularea procedurilor de achiziție publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea – structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, precizau procurorii DNA.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureșan, și un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câștigarea licitației de la ITRSV Râmnicu Vâlcea, mai arătau procurorii.

Gheoghe Ciorbă s-a autodenunțat la DNA după ce a aflat că este oricum în vizorul anchetatorilor pentru că ar fi încercat, prin Mureșan, să-l cumpere pe Decebal Traian Remeș.

TVR a difuzat, în 10 octombrie 2007, în jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o întâlnire a ministrului Agriculturii de la acea dată, Decebal Traian Remeș, cu fostul ministru Ioan Avram Mureșan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeș, precum și înregistrări audio referitoare la licitații.

Decebal Traian Remeș și-a dat demisia din funcția de ministru al Agriculturii în 11 octombrie 2007, după ce postul național de televiziune a difuzat imagini din înregistrarea video a întâlnirii sale cu fostul ministru Ioan Avram Mureșan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în...
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Cui revin treburile casnice și îngrijirea copiilor?