Igor Dodon și Maia Sandu intră în turul al doilea în cursa pentru președinția Republicii Moldova, potrivit rezultatelor exit-poll la închiderea urnelor

Igor Dodon și Maia Sandu intră în turul al doilea în cursa pentru președinția Republicii Moldova, potrivit rezultatelor exit-poll la închiderea urnelor
Publicat: 01/11/2020, 22:49

Actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, și candidata opoziției, Maia Sandu, intră în turul al doilea, în urma scrutinului prezidențial desfășurat duminică, 1 noiembrie 2020, arată rezultatele unui exit-poll dat publicității la Chișinău duminică seara, după închiderea urnelor.

Potrivit datelor prezentate de WatchDog.md și Institutul de Politici Publice, Igor Dodon a obținut 40,09%. Pe al doilea loc s-a situat candidata PAS, Maia Sandu-34,6%, fiind urmată de candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi cu 11,5%.

Candidata Partidului Șor, Violeta Ivanov, este pe locul patru, cu 6,3 la sută din opțiuni, în timp ce liderul Platformei DA, Andrei Năstase, este pe locul cinci, cu 1,7 la sută. Dorin Chirtoacă, liderul PL, și Tudor Deliu, candidatul PLDM, ocupă ultimele poziții, cu 1,3 la sută și, respectiv, 0,9 la sută. Marja de eroare a exit-poll-ului telefonic este de +/- 2,5%, iar rata de refuz este de 37%.

Igor Dodon, după închiderea secţiilor de votare: „În primul rând vreau să mă adresez în calitate de preşedinte în exerciţiu”

„În primul rând vreau să mă adresez în calitate de preşedinte în exerciţiu, să mulţumesc celor care au participat la alegeri şi aţi fost atât de activi, atât în ţară, cât şi peste hotare,
indiferent pe cine aţi votat. Mulţumesc celor care m-au votat. În calitate de preşedinte şi candidat vreau să vă felicit că aţi putut să asiguraţi petrecerea alegerilor”, a spus Dodon, după închiderea secţiilor de votare, citat deMediafax.

Au votat 42,76% din totalul alegătorilor din Republica Moldova

Potrivit datelor transmise de Comisia Electorală Centrală (CEC) imediat după închiderea secţiilor de votare, şi-au exprimat dreptul de vot 1.214.670 alegători, ceea ce reprezintă 42,76% din totalul alegătorilor înscrişi în listele electorale. Procentul de prezenţă la vot poate suferi uşoare modificări, în funcţie de închiderea tuturor secţiilor de votare din străinătate. Rata de participare a alegătorilor a fost vizibil mai redusă față de alegerile prezidențiale din 2016, dar nu au lipsit cozile la secţii şi nici incidentele.

Aceiași doi candidați intrau în turul al doilea și la alegerile prezidențiale din 2016

Sondajul a mai relevat că pentru Igor Dodon votează persoanele mai în vârstă, că este preferat de 76 la sută dintre rusofoni și pare să fi obținut un scor mai bun în nordul și sudul Republicii Moldova.

Electoratul Maiei Sandu îl reprezintă populația tânără, cu nivel de studii sporit, practic exclusiv vorbitori de română (doar 6 la sută dintre vorbitorii de limbă rusă au votat pentru ea). Aceasta are cea mai mare susținere în Chişinău și regiunea centru a Republicii Moldova.

Și un alt sondaj telefonic, realizat de Compania „Intellect Group” în colaborare cu asociația SPERO, îi dă câștigători pe Igor Dodon, cu 28,5 la sută, și Maia Sandu, cu 21,5 la sută. Renato Usatîi este tot pe locul trei, cu 8,8 la sută. Pe următoarele locuri sunt Violeta Ivanov, cu 5,5 la sută, și Andrei Năstase, cu 4,5 la sută. Câte un procent sau mai puțin i-ar fi revenit lui Octavian Țîcu, Tudor Deliu și Dorin Chirtoacă. Sondajul a chestionat 3.650 de persoane din Republica Moldova, dar și din diaspora, scrie Radio Europa Liberă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Codin Maticiuc cere ajutorul fanilor în mediul online: ”3000 de euro pentru primul care-l găsește...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?