IGSU: În județul Botoșani nu există persoane sinistrate

IGSU: În județul Botoșani nu există persoane sinistrate
Publicat: 19/12/2012, 10:02

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) precizează că în județul Botoșani, în momentul de față, nu sunt persoane sinistrate, existând însă, în ultimele zile, situații în care posibilitățile de deplasare ale localnicilor au fost îngreunate, din cauza condițiilor meteo.

„În județul Botoșani, la momentul de față, nu există persoane sinistrate, situație ce ar presupune pierderi însemnate și pagube materiale deosebite, ca urmare a unui dezastru sau calamități. Din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, sub incidența cărora s-a aflat județul Botoșani în ultimele zile, au existat situații în care posibilitățile de deplasare ale localnicilor au fost îngreunate”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, marți seară, de IGSU.

Potrivit sursei citate, în prezent, se întreprind acțiuni de decongestionare a căilor de comunicație rutieră, în vederea restabilirii stării de normalitate.

Precizările IGSU vin după ce, tot marți seară, ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a anunțat la Realitatea TV că i-a cerut prefectului de Botoșani, Costică Macaleți, să demisioneze, ca urmare a modului în care este gestionată problema deszăpezirii în județ.

Dușa a mai spus că a pus la dispoziția prefectului de Botoșani „tot ce a cerut” pentru deszăpezire. Ministrul a amintit că, în acest județ, sunt 27 de sate izolate, la care este posibil accesul cu utilaje grele.

La rândul său, Macaleți a afirmat că, după ce a cerut ajutor, i-au fost trimise „freze vechi și defectate”.

Prefectul de Botoșani a mai precizat că în zonele cu viscol stratul de zăpadă ajunge la trei metri și că în Botoșani nu sunt înregistrate cazuri de oameni înghețați.

Ulterior anunțului făcut de Dușa, prefectul de Botoșani, Costică Macaleți, a informat, printr-un comunicat de presă, că o interpretare nefericită a unei declarații pe care a făcut-o a determinat ca presa centrală să furnizeze o informație eronată conform căreia în Botoșani ar fi 80.000 de sinistrați.

Potrivit unui comunicat al Cancelariei prefectului de Botoșani, intepretarea declarației sale prin folosirea cuvântului de sinistrați pentru persoanele afectate de ninsori și viscol este departe de realitate și în măsură să creeze panică în rândul populației județului.

„O interpretare nefericită a unei declarații date de prefectul Costică Macaleți a făcut ca în presa centrală să apară informația eronată conform căreia în Botoșani ar fi 80.000 de sinistrați. Conform definiției Dicționarului Explicativ al Limbii Române termenul „sinistrat” are înțelesul de persoană care a suferit pagube mari de pe urma unei calamități naturale”, se arăta în comunicat.

Prefectul de Botoșani atrăgea, totodată, atenția asupra faptului că interpretarea declarației sale prin folosirea acestui cuvânt este nu doar departe de realitate, ci în măsură să creeze o stare de panică în rândul populației din Botoșani.

„Am declarat că în Botoșani sunt 27 de localități izolate spre care nu se poate circula decât cu utilaje de urgență și pentru strictă necesitate. Că în aceste localități locuiesc circa 80.000 de botoșăneni este adevărat, dar aceste persoane nu sunt sinistrate. Se lucrează 24 de ore din 24 cu toate utilajele din Botoșani și din alte județe pentru a deschide drumurile pentru întreaga circulație. Nu sunt persoane care să fi suferit pagube mari în aceste zile din cauza zăpezii. S-au salvat vieți, s-au transportat pacienți la spitale, s-au realimentat localități cu energie electrică. Facem tot ce omenește se poate face în lupta cu zăpada de peste cinci metri”, a declarat prefectul de Botoșani.

Costică Macaleți a anunțat încă de duminică, la videoconferința cu ministrul de Interne, Mircea Dușa, că în județ 27 de localități sunt izolate din cauza ninsorilor și viscolului.

„Probleme cu totul speciale nu avem. În total, sunt izolate 27 de localități, însă nu există cazuri deosebite să nu se poată ajunge la sate, să nu putem interveni. Primăriile lucrează în permanență”, afirma prefectul de Botoșani.

Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, s-a deplasat, marți seară, în județul Botoșani, afectat de ninsori și viscol, împreună cu șeful Jandarmeriei Române, colonelul Mircea Olaru, și șeful Poliției Române, chestorul șef de poliție Petre Tobă.

Dușa a convocat deja pentru miercuri dimineață, la ora 8.00, la Prefectura Botoșani, Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență, la care va participa și șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), generalul de brigadă Ioan Baș, a precizat sursa citată.

Potrivit MAI, Șeful IGSU se află deja în județul Botoșani, pentru coordonarea intervenției pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice.

Totodată, din ordinul ministrului Mircea Dușa, trei autofreze din județul Prahova se deplasează către Botoșani, pentru a suplimenta numărul utilajelor care acționează pentru deszăpezire.

În județul Botoșani, șapte drumuri județene sunt complet înzăpezite, marți seară, și se intervine pentru deblocarea acestora, a declarat directorul Direcției Județene de Drumuri și Poduri (DJDP) Botoșani, Sorin Clim, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata