Imnul țării din perioada 1866 – 1947, cântat la Iași – VIDEO

Publicat: 20/07/2019, 20:40

După defilarea militarilor Batalionului 151 Infanterie, fanfara militară a cântat „Trăiască Regele”.

La 92 de ani de la moartea Regelui Ferdinand, la Iași a avut loc un ceremonial religios și militar de comemorare, chiar în fața statuii Majestății Sale. Zeci de persoane au venit să asiste la eveniment, dar și să asculte concertul Garnizoanei Iași și a Corului Marii Unirii.

Manifestările au avut loc în fața Palatului Roznovanu, acolo unde este amplasată o statuie a Regelui Ferdinand. După ce militarii ieșeni au dat onorul, au fost oficiate două slujbe, una ortodoxă și una catolică pentru militarii căzuți la datorie, dar și pentru Majestatea Sa, Regele Ferdinand.

„De ce la Iași? Pentru că aici, în acest oraș, Regele Ferdinand a scris cea mai frumoasă pagină din istoria României, crearea statului unitar român. În această clădire ( n.r. Palatul Roznovanu, astăzi sediul Primăriei Iași ), Regele Ferdinand împreună cu toți cei care i-au stat alături au făcut planul realizării visului de aur al tuturor românilor. Pe aceste străzi, în acest oraș, Armata Română a scris poate cea mai frumoasă pagină din istoria ei. (…) Regele Ferdinand a fost un român adevărat, de origine germană și a slujit țara și poporul până la capăt, nu a făcut niciun pas înapoi să lupte cu propriile sale origini pentru victoria acestui popor. Trebuie și suntem obligați moral să îi acordăm de fiecare dată cinstea pe care o merită”, a declarat primarul Iașului, Mihai Chirica.

A fost citit și un apel solemn pentru 50 de militari căzuți la datorie.

„E unul dintre momentele pe care le marcăm aici la Iași pentru celebrarea centenarului celor trei mari Uniri.(…) Practic suntem în anul centenarului sfârșitului Războiului de Întregire a Neamului și comemorăm împlinirea a 92 de la trecerea în eternitate a Majestății Sale Regele Ferdinand I, Regele Întregitor al României. Cu acest prilej, primăria municipiului Iași a lansat, în parteneriat cu Romfilatelia, un album dedicat Centenarului Războiului de Reînregire”, a declarat Daniel Șandru, coordonatorul Departamentului Centenar din cadrului Primăriei Municipiului Iași.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare a Lupilor Negri pe bulevardul Ștefan cel Mare și cu un concert al Fanfarei Garnizoanei Iași, care a interpretat și imnul de stat din perioada 1866-1947.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase