Impozitele pe care le vor plăti agricultorii. Cine este scutit

Impozitele pe care le vor plăti agricultorii. Cine este scutit
Publicat: 01/03/2013, 18:07
Actualizat: 28/09/2018, 12:09

Un agricultor care are patru vaci va plăti un impozit de 145 de lei pe an, pentru 10 porci achită statului aproape 36 de lei, la 5 hectare de grâu și porumb datorează 215 lei, pentru un hectar de legume cultivate în câmp plătește 320 lei, iar pentru un hectar de viță-de-vie este taxat cu 110 lei.

Agricultorii care au maxim 10 oi și capre, până la 2 vaci și bivolițe, 6 porci, 100 de păsări de curte sau 50 familii de albine nu vor plăti impozit, potrivit Codului Fiscal modificat.

Totodată, sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafața cultivată este de maxim 2 hectare, ca și în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr și hameiului. Limite maxime mai sunt stabilite pentru leguminoaselor pentru boabe și pomi – 1,5 hectare, tutun – 1 hectar, legume cultivate în câmp și viță de vie pe rod jumătate de hectar, flori și plante ornamentale – 0,3 hectare și legume în spații protejate – 0,2 hectare.

Actul normativ prevede că persoanele care obțin venituri din creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală în stare naturală, vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, determinat pe baza normelor de venit stabilite, impozitarea fiind extinsă și pentru veniturile din silvicultură și piscicultură, unde se aplică o impunere în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activități independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real.

Fermierii sunt impozitați doar pentru numărul de animale, păsări și hectare de teren care depășește limitele stabilite pentru veniturile neimpozabile.

Astfel, un agricultor care are patru vaci nu va plăti impozit pentru două animale, iar pentru celelalte două se aplică norma de venit de 453 lei pe animal, rezultând un venit anual impozabil de 906 lei. La acesta se aplică cota de impozit de 16%, agricultorul având de plată statului 145 de lei, reiese din clarificările la proiectul de norme de aplicare la Codul Fiscal, publicate de Ministerul Finanțelor Publice.

Pentru zece porci, fermierul în cauză nu va fi impozitat pentru primele șase capete, calculându-se doar pentru restul. Aplicând norma de venit de 56 lei/animal reiese un venit anual impozabil de 224 lei, pentru care are de plătit 35,8 lei către Fisc.

Dacă deține cinci hectare de grâu și porumb, un agricultor va fi taxat pentru trei hectare, iar la o normă de venit de 449 lei/hectar venitul este de 1.347 lei, de unde rezultă un impozit de 215,5 lei. La un hectar de legume cultivate în câmp, cu o normă de venit de 4.001 lei/hectar la peste jumătate de hectar, impozitul este de 320 de lei, iar la un hectar de viță-de-vie, cu norma de venit de 1.385 lei/hectar pentru mai mult de jumătate de hectar, impozitul ajunge la 110,8 lei.

Normele de venit au fost stabililte în Codul Fiscal pentru perioada cuprinsă între 1 februarie și finalul anului 2013 astfel: pentru vaci și bivolițe – 453 lei pentru peste 2 capete; ovine și caprine – 23 lei la 10-50 capete și 65 lei la peste 50 de capete; porci – 56 lei la 6-10 capete și 177 lei la peste 10 capete; albine – 70 lei la 50-100 familii și 98 lei la peste 100 familii; păsări de curte – 3 lei la 100-500 capete și 2 lei la peste 500 capete.

Pentru produsele vegetale, normele de venit sunt de 449 de lei pentru toate suprafețele de cereale care depășesc 2 hectare, 458 lei pentru plante oleaginoase (peste 2 hectare), 3.488 lei pentru cartofi (peste 2 hectare), 697 lei pentru sfeclă de zahăr (peste 2 hectare), 1.483 lei pentru hamei (peste 2 hectare fiecare), 4.709 lei pentru pomi (peste 1,5 hectare), 801 lei pentru leguminoase pentru boabe (1,5 hectare fiecare), 1.060 lei – tutun (peste 1 hectar), 4.001 lei – legume în câmp (peste 0,5 hectare), 1.385 lei – viță-de-vie (peste 0,5 hectare fiecare), 11.773 lei – flori și plante ornamentale (peste 0,3 hectare) și 8.033 lei – legume în spații protejate (peste 0,2 hectare).

Începând cu anul 2014, normele de venit vor fi stabilite de către direcțiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii și vor fi aprobate și publicate de către direcțiile generale ale finanțelor publice teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.

Proiectul de norme de aplicare a Codului Fiscal aduce clarificări suplimentare și la definiții.

Astfel, grupele de animale pentru care venitul se stabilește pe baza normelor de venit sunt vaci, bivolițe, oi și capre (femele din specia respectivă care au fătat cel puțin o dată), porci pentru îngrășat, (de peste 35 kg, inclusiv scroafele de reproducție), precum și familii de albine și păsări de curte.

Sunt considerate în stare naturală produsele agricole vegetale obținute după recoltare, precum și produsele de origine animală: lapte, lână, ouă, piei crude, carne în viu și carcasă, miere și alte produsele apicole. Preparatele din lapte și din carne sunt asimilate produselor de origine animală obținute în stare naturală.

Norma de venit stabilită include și venitul realizat din înstrăinarea produselor vegetale, a animalelor și a produselor de origine animală, în stare naturală.

În cazul exemplarelor masculine, sunt cuprinse în norma de venit animalele provenite din propriile fătări și cele achiziționate numai în scop de reproducție, precum viței, tauri, bivoli, miei, berbeci sau purcei.

Dacă exemplarele masculine din speciile taurine, bubaline, ovine, caprine, indiferent de vârstă, au fost achiziționate în scopul creșterii și valorificării lor sub orice formă, atunci veniturile realizate din creșterea și exploatarea acestora sunt tratate ca venituri din activități independente, venitul net anual fiind determinat în sistem real.

Același regim îl au și veniturile din activități agricole pentru care nu au fost stabilite norme de venit. În schimb, persoanele care obțin doar venituri din activități agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligații contabile.

În cazul celor care realizează în mod individual venituri din desfășurarea a două sau mai multe activități agricole pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit, organul fiscal stabilește venitul anual prin însumarea veniturilor corespunzătoare fiecărei activități.

Contribuabilii vor depune declarația la administrația fiscală până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal pentru anul în curs, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual sau într-o formă de asociere, care va cuprinde informații privind suprafețele cultivate/capetele de animal/familiile de albine deținute la data declarării.

Modificarea structurii suprafețelor destinate producției agricole vegetale/numărului de capete de animale/familii de albine, intervenite după data de 25 mai nu conduce la ajustarea normelor de venit, respectiv a venitului anual impozabil.

Nu au obligații de declarare și nu datorează impozit persoanele fizice/membrii asocierilor fără personalitate juridică care dețin cu orice titlu suprafețe de teren destinate producției agricole, în cazul celor necultivate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri