În ce constau modificările pe care Guvernul le-a adus Codului Fiscal

În ce constau modificările pe care Guvernul le-a adus Codului Fiscal
În ce constau modificările pe care Guvernul le-a adus Codului Fiscal / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15/07/2022, 14:33
Actualizat: 15/07/2022, 19:02

Executivul a adoptat în ședința de vineri modificările la Codul Fiscal, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, cu unele excepții care vor fi valabile de la 1 august, a transmis ministrul Finanțelor Adrian Cîciu.

Termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opţiunii de impozit pe profit în sectorul HORECA va fi aplicat de la 1 ianuarie 2023.

Ministrul a spus că modificările au fost discutate cu reprezentanții mediului de afaceri şi că s-au făcut unele ajustări.

Actul normativ prevede eliminarea unor excepții, cum ar fi cota redusă de TVA de 5% la serviciile de restaurant, cazare şi catering şi revenirea la cota de 9% de TVA, precum și eliminarea TVA de 9% la băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr şi revenirea la cota de 16%.

Cîciu a anunţat şi o ajustare a accizelor la tutun, inclusiv tutunul încălzit, începând cu 1 august.

Ministrul Adrian Cîciu a anunţat şi eliminarea facilităţilor privind deductibilităţile la tranzacţiile imobiliare şi revenirea la impozitarea la valoarea reală şi o modificare a excepţiilor din zona de microîntreprinderi. Impozitul pe dividende crește de la 5% la 8%.

Cîciu a estimat că în ansamblu, măsurile vor avea efecte financiare echivalente cu 1 – 2% din PIB.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase