Proiectul de modificare a Codului Fiscal, discutat în ședința de Guvern de miercuri | VIDEO

Publicat: 06/07/2022, 12:51

Proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Fiscal va fi parcurs în primă lectură în ședința de miercuri a Guvernului.

Anunțul a fost făcut de premierul  Nicolae Ciucă, acesta adăugând că este nevoie de decizii coordonate și de soluții în conformitate cu situația actuală.

„Avem nevoie de decizii coordonate şi discutate la nivelul instituţiei guvernamentale şi avem nevoie ca soluţiile să poată fi acceptate şi implementate în conformitate cu realitatea pe care o trăim. Sunt măsuri care vizează atât stabilitatea economică, cât şi protejarea locurilor de muncă şi, desigur, angajamentul nostru pentru a asigura predictibilitate mediului de afaceri şi dezvoltării economice într-un cadru fiscal cât se poate de bine agregat la nevoile şi la situaţia curentă. Astfel, în şedinţa de Guvern de astăzi vom avea în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează Codul Fiscal”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ministrul Finanțelor: Prin modificarea Codului Fiscal se urmărește protejarea salariaților cu venituri mici

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune că prin acest proiect Guvernul își propune să protejeze salariații cu venituri de până în 4.500 de lei. Din acest motiv, se propun unele deduceri pentru salariații care au persoane în întreținere, dar și pentru salariații de până în 26 de ani, care se vor bucura de o deducere de 15% din impozitul pe venit, informează Agerpres.

„Acest proiect prevede o serie de ajustări ale Codului fiscal care sunt în concordanţă cu angajamentele asumate de România în PNRR, în Programul de guvernare şi în ceea ce înseamnă statutul de membru NATO, în sensul asigurării resurselor necesare înzestrării Armatei Române şi îmbunătăţirea securităţii naţionale în contextul războiului din Ucraina. Practic, ajustarea fiscală pe care o propunem prevede, pe de o parte, protejarea cetăţenilor României care au statutul de salariaţi şi veniturile de până la 4.500 de lei.

Şi, în acest scop, avem o serie de deduceri şi pentru salariaţii care au întreţinere alte persoane, inclusiv copiii, dar mai ales pentru salariaţii tineri, de până la 26 de ani, cu titlu de noutate, se introduce o deducere de 15% din impozit, pentru a creşte până la urmă şi gradul de ocupare în rândul tinerilor, unde există un şomaj de natură structurală. Dar, şi pentru angajaţii care au copiii în orice formă de învăţământ, pentru a încuraja trimiterea la şcoală şi evitarea abandonului şcolar, pentru fiecare copil se va primi o deducere suplimentară de 100 de lei”, a menţionat ministrul.

Câciu a mai spus, însă, că există și unele prevederi privind eliminarea unor facilități acordate companiilor, eliminarea acestora fiind solicitată inclusiv de Comisia Europeană.

„În contrapondere, avem o serie de ajustări pe partea de capital şi pe partea de companii, care, în fapt, nu reprezintă altceva decât eliminarea unor facilităţi, reconversia sau restructurarea unor facilităţi acordate în anumite zone, facilităţi care şi-au atins deja elementul de potenţial în anii care au trecut, iar în acest moment sunt solicitate a fi eliminate şi de către Comisia Europeană, dar chiar şi de către foarte mare parte a mediului de afaceri”, a mai spus Adrian Câciu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase