ÎNCĂ UN PAS. „DNA-ul pădurilor” a primit raport favorabil în Senat: „Mai e de trecut un singur hop: votul în plen” – FOTO

ÎNCĂ UN PAS. „DNA-ul pădurilor” a primit raport favorabil în Senat: „Mai e de trecut un singur hop: votul în plen” - FOTO
Sursă FOTO - ARHIVĂ: Mihai Goțiu - Facebook
Publicat: 03/06/2020, 15:03
Actualizat: 03/06/2020, 19:01

Senatorul USR Mihai Goțiu a declarat miercuri, 3 iunie, că Legea de înființare a DNA-ul Pădurilor a primit raport favorabil și în Comisia Juridică de la Senat și că mai e de trecut un singur hop: votul în plen.

„În această dimineață, legea de înființare a DNA-ul Pădurilor a primit raport favorabil și în Comisia Juridică de la Senat! Mai e de trecut un singur hop: votul în plen”, a anunțat senatorul pe Facebook.

De asemenea, acesta a precizat că votul final în privința acestei inițiative legislative va fi acordat dat cel mai probabil săptămâna viitoare.

„Proiectul legislativ, pe care l-am inițiat împreună cu colegii din USR, de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM, numită și DNA-ul Pădurilor) e la un (foarte, foarte, foarte) mic pas de a deveni realitate. După raportul favorabil, de ieri, din Comisia pentru Mediu (6 voturi pentru, unul împotrivă), în această dimineață, Comisia Juridică din Senat a adoptat un raport similar (cu 10 voturi pentru și o abținere – e pentru prima dată când și reprezentanții PNL au votat pentru, după ce la Camera Deputaților s-au abținut, iar în celelate comisii au fost împotrivă sau s-au abținut, și după ce Guvernul PNL s-a opus, în mod constant, prin reprezentanții săi, înființării DIIM; singura abținere de astăzi a fost din partea unui senator UDMR).

Reprogramarea plenului Senatului, astăzi, de la ora 14.00 (cum au fost săptămânile trecute) la ora 11.00, nu a mai permis includerea acestei propuneri legislative pe ordinea de zi. Astfel, votul final, va fi dat în plenul de săptămâna viitoare (cel mai probabil marți, 8 iunie)”, a anunțat Mihai Goțiu pe Facebook.

„DNA-ul Pădurilor” mai are de trecut un hop

„Rămânem vigilenți până la ultimul vot – știu (și știm) cât de lungi (n.r. sunt) tentaculele Mafiei Pădurilor, a Deșeurilor ori Apelor, inclusiv în Parlament, dar le vom reteza, unul după altul. ADOPTAREA ACESTEI LEGI AR FI CEA MAI IMPORTANTĂ VICTORIE PENTRU MEDIU DIN ACTUALA LEGISLATURĂ. Atenție, însă, doar această lege nu va fi suficientă – va trebui să luptăm pentru implementarea ei, precum și pentru adoptarea celorlalte legi și măsuri de necesare pentru protejarea reală a pădurilor, apelor și aerului din România.

E un drum lung, am parcurs doar o parte din el, dar nu pot să nu-mi manifest, astăzi, optimismul. O asemenea lege n-ar fi avut absolut nicio șansă, absolut niciuna, în urmă cu doar trei ani, când am ajuns în Parlament, ca să nu mă refer la anul 2015, când am ieșit în stradă alături de mii de alți cetățeni care au protestat pentru salvarea pădurilor”, a mai explicat senatorul.

De asemenea, acesta a adresat și un mesaj de mulțumire către toți cei care militează pentru păduri, cetățeni sau oameni politici.

„Cât timp rămânem și luptăm împreună, vocea noastră nu poate fi ignorată!”

„Au fost multe lupte duse la baionetă, în Parlament, pentru a schimba mentalitățile colegilor din alte partide cu privire la protecția mediului, dar am rezistat, chiar dacă eram în minoritate. Și n-am fi reușit să ducem această bătălie fără sprijinul și implicarea multora dintre voi. Mesajele voastre, petițiile civice, sesizările, protestele din stradă (cum a fost Marșul pentru Păduri, din toamnă), comentariile voastre ne-au dat forța să mergem mai departe și, mai ales, au pus presiunea legitimă și necesară și pe celelalte partide.

Tuturor celor care v-ați implicat într-un fel sau altul (uneori chiar și printr-un simplu share) vă mulțumesc! Cât timp rămânem și luptăm împreună, vocea noastră nu poate fi ignorată!

Le mulțumesc și colegilor din USR, din Parlament, din departamentul de comunicare și tuturor membrilor care au pus umărul și au sprijinit această inițiativă.

Cu voia voastră, cei din urmă pe listă, co-inițiatorii din comisiile pentru Mediu și Juridică din Parlament: George Dircă, Stelian Ion, Silviu Dehelean, Cornel Zainea, Daniel Popescu, Allen Coliban și Mihai Goțiu”, a fost mesajul senatorului.

Deputatul USR Stelian Ion, co-iniţiator al proiectului de lege, a arătat că România are probleme de mediu, atât în ceea ce priveşte tăierile ilegale de păduri, cât şi protecţia fondului cinegetic sau a altor elemente ale naturii, precum apa, solul, aerul.

„O astfel de structură nu ar face decât să responsabilizeze organele judiciare în a face cercetări, a face anchete, a dispune tragerea la răspundere a celor care încalcă cele mai elementare norme de convieţuire. E foarte important să facem front comun. Guvernul, care acum are altă viziune, sper să sprijine această direcţie înţelegând că prin rapoartele pe care această structură le va da anual, prin faptul că va trebui să ne arate ce a făcut, va responsabiliza parchetul şi rezultatele nu vor întârzia să vină. Acest proiect nu este un proiect pentru un partid anume, ci este pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare dintre românii care îşi doresc să trăiască într-o ţară în care mediul să fie respectat”, a declarat deputatul.

Ce rol are Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu

Rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu este, potrivit proiectului, de efectuare a urmăririi penale pentru infracţiuni de mediu, de supraveghere şi control al actelor de cercetare penală, efectuate ofiţerii şi agenţii de poliţie, de sesizare a instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege, pentru judecarea cauzelor, precum şi exercitarea căilor de atac privind infracţiunile date în competenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu și de participare la şedinţele de judecată în cauzele pentru care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu au sesizat instanţele de judecată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului