Incidente la secțiile de votare: acuzații de corupere a alegătorilor și fraudă la vot. Care sunt județele vizate

Incidente la secțiile de votare: acuzații de corupere a alegătorilor și fraudă la vot. Care sunt județele vizate
Publicat: 11/12/2016, 19:32
Actualizat: 05/06/2018, 20:11
De la deschiderea urnelor au fost semnalate 220 de sesizări, dar în urma verificărilor 97 dintre ele nu au fost confirmate. Cele mai multe infracțiuni raportate se referă la coruperea alegătorilor, fraudă la vot, continuarea propagandei electorale și sfătuirea alegătorilor cum să voteze, 33 de persoane fiind cercetate în acest moment pentru posibile astfel de infracțiuni.
În plus, 19 persoane au fost sancționate cu amendă pentru 25 de fapte contravenționale, în cele mai multe situații fiind vorba desprecontinuarea propagandei electorale și apelarea abuzivă a numărului unic de urgență 112.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat și că duminică au fost emise aproape zece mii de acte de identitate, serviciile pentru evidența persoanelor având program cu publicul până la ora 21.00.
„Vă reamintesc că pentru a veni în sprijinul cetățenilor care nu dețin documente de identitate valabile, serviciile publice comunitare pentru evidența persoanelor au program cu publicul astăzi, până la ora 21.00, respectiv ora 20.00″, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
București
În București, Poliția Capitalei investighează suspiciuni de fraudă la vot, după ce o femeie a încercat să-și exercite dreptul la vot cu un buletin care nu mai era valabil.

Potrivit MAI, polițiștii bucureșteni au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat la o secție de votare din Capitală și a încercat să voteze fără a avea acest drept. În cauză se efectuează cercetări.

Președintele unei secții de vot din București a sesizat Poliția după ce a constatat lipsa unui buletin de vot, în momentul desigilării sacilor cu buletine de vot. Cercetările sunt continuate pentru clarificarea situației, fără să fie afectat procesul de vot. Tot în București, o persoană a primit două buletine de vot pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat. Cetățeanul a introdus în urnă toate cele trei buletine de vot primite. În cauză se fac cercetări.

Buzău

În județul Buzău, s-a primit o sesizare cu privire la faptul că un candidat a votat de două ori. Polițiștii au efectuat cercetări în acest caz și au constatat că după ce și-a exprimat votul, respectivul candidat a cerut președintelui secției de votare să verifice funcționarea sistemului de prevenire a votului multiplu fără să voteze a doua oară. Operatorul tabletei doar i-a scanat cartea de identitate, operațiunea fiind consemnată într-un proces verbal.

Bistrița-Năsăud

Polițiștii din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor după ce au fost sesizați că doi cetățeni ar fi oferit băuturi alcoolice unui grup de persoane pentru a vota un anumit partid.
Tot în județul Bistrița – Năsăud, polițiștii au întocmit dosare penal pentru tentativă de fraudă la vot și complicitate la tentativă de fraudă la vot după ce un alegător a primit de la membrul unei comisiei de votare 2 buletine pentru alegerea Senatului și unul pentru alegerea Camerei Deputațiilor. Alegătorul a fost oprit înainte să introducă buletinele în urnă.

Cluj

În localitatea Florești, poliția a fost sesizată cu privire la faptul că o mașină parcată în fața unei secții de vot are pe geam un afiș al unei formațiuni politice.

Constanța

La numărul unic de urgență 112 s-a primit o sesizare referitoare la faptul că într-o secție de vot din Constanța urna mobilă și una dintre urnele fixe nu sunt sigilate corespunzător. A fost anunțat Biroul Electoral Județean care a dispus verificarea faptelor sesizate.

Timiș

Politistii din Timis efectuează cercetari după ce o femeie a încercat să voteze cu o carte de identitate anulată. În urma verificărilor s-a constatat că deținea asupra ei alte două cărți de identitate: una valabilă și una anulată.

Iași

În Iași, polițiștii au oprit un autoturism la volanul căruia se afla un șofer care consumase băuturi alcoolice, iar după controlul documentelor și-au dat seama că este vorba despre vicepreședintele unei secții de votare din județ. Ulterior, acesta a fost înlocuit.

În județul Iași, localitatea Voinești, președintele secției de votare a sesizat faptul că o femeie, membru al comisiei de vot, a încercat să voteze și pentru soțul ei care nu era prezent. Biroul Electoral Județean a sesizat IPJ Iași care a demarat cercetările în cauză.

Hunedoara

În județul Hunedoara duminică dimineața au fost înlocuite două ștampile de control după ce una dintre ele a fost aruncată, din greșeală, în foc, iar cealaltă a fost pierdută.

Într-o secție de votare din localitatea buzoiana Poșta Câlnău cele cinci ștampile cu mențiunea VOTAT au fost aruncate accidental în foc. Procesul electoral a fost reluat după înlocuirea ștampilelor.

Prahova

În județul Prahova, polițiștii au deschis o anchetă după ce președintele unei secții de votare din Ploiești a sesizat dispariția unei ștampile cu mențiunea „Votat”.

Sibiu

Se fac verificări și cu privire la un cetățean din Sibiu care ar fi votat la o secție din municipiu cu toate că nu avea domiciliul sau reședința în Sibiu. Un caz similar și în localitatea Apoldu, din același județ, unde o persoană a încercat să voteze deși nu avea reședința în județul Sibiu.

Teleorman

Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe după ce a avut loc o altercație între președintele unei secții de votare și un cetățean cu domiciliul în București care dorea să voteze în respectiva secție deși nu avea dreptul. În altercație a intervenit și fiul președintelui secției de votare.
Tot în Teleorman, reprezentanții USR au sesizat că în localitatea Bogdana alegătorii sunt duși la secțiile de votare cu mai multe mașini.

Anterior, Inspectoratul de Poliție Județean a fost sesizat cu privire la faptul că președintele unei secții de votare s-ar afla sub influența băuturilor alcoolice. Procesul electoral în secție se desfășoară fără probleme.

Dâmbovița

Polițiștii din județul Dâmbovița au efectuat cercetări după ce au fost sesizați de un bărbat cu dublă cetățenie, româno – moldoveană, că președintele unei secții de vot din Târgoviște nu i-a permis să voteze. În urma verificărilor s-a stabilit că președintele secției de vot nu i-a permis să voteze pentru ca nu are domiciliul sau reședința în Târgoviște.

Polițiștii din cadrul IPJ Dâmbovița au întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor după ce reprezentanții unui partid politic au sesizat faptul că membrii unei alte formațiuni politice oferă bani persoanelor cu posibilități materiale reduse din două localități pentru a le convinge să iasă la vot.

La numărul unic de urgență 112 a fost primită o sesizare potrivită căreia membrul unei comisii de vot din județul Dâmbovița fotografiază persoanele care își exercită dreptul la vot, în momentul în care acestea ies din secția de votare. În caz se fac cercetări”, potrivit MAI.

Totodată, în comuna Almașu Mic, din județul Bihor, una dintre ștampile nu a fost găsită la începutul scrutinului, fiind a fost înlocuită, o ipoteză fiind că a fost aruncată în foc, susțin surse din cadrul Biroului Electora Județean (BEJ). Aceleași surse susțin că la Secția 31 din Deva una din ștampile a fost aruncată între hârtii, fiind înlocuită. În niciunul dintre cazuri nu a fost afectat procesul electoral.

În localitatea Poșta Câlnău din județul Buzău, la una dintre secții, ștambila a ajuns în foc. Incidentul s-a petrecut după deschiderea urnelor astfel că votul a fost suspendat până a fost adusă o altă ștampilă, susțin surse BEJ.

Vaslui

Polițiștii din cadrul IPJ Vaslui au intocmit un dosar penal pentru fraudă la vot după ce un bărbat ar fi votat la două secții diferite. Acesta urmează să fie audiat. Tot în Vaslui, membrul unei secții de vot a primit o amendă 4.500 de lei pentru că a încercat să sfătuiască un alegător cu cine să voteze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului