India devine noul epicentru al virusului. Coronavirusul se dezvoltă în mediul rural, unde trăiesc aproximativ 900 de milioane de oameni

India devine noul epicentru al virusului. Coronavirusul se dezvoltă în mediul rural, unde trăiesc aproximativ 900 de milioane de oameni
India devine noul epicentru al virusului. Coronavirusul se dezvoltă în mediul rural, unde trăiesc aproximativ 900 de milioane de oameni
Publicat: 31/08/2020, 21:18
Actualizat: 06/04/2021, 14:43

India devine rapid noul epicentru al virusului, stabilind un record cu cea mai mare creștere într-o singură  zi a cazurilor. Experții prezic că va depăși în curând Brazilia – și în cele din urmă în SUA – la nivel global.

Au fost adăugate, luni, până la 78.512 de cazuri noi, ceea ce a însumat peste 3,6 milioane. Duminică, India a raportat cea mai mare creștere într-o singură  zi între toate marile țări.  În traiectoria actuală, izbucnirea Indiei va eclipsa Brazilia în aproximativ o săptămână, iar Statele Unite în aproximativ două luni, potrivit Bloomberg.

Coronavirusul izbucnește în India la șapte luni de la apariția sa, pătrunzând în mediul rural

Și spre deosebire de SUA și Brazilia, creșterea cazurilor din India continuă să se accelereze la șapte luni de la raportarea primului său caz de coronavirus, pe 30 ianuarie. Agentul patogen tocmai a pătruns în mediul rural unde trăiește cea mai mare parte a populației sale de 1,3 miliarde de locuitori.

Fiind a doua țară cu cea mai mare populație din lume și una cu un sistem de sănătate public relativ slab, este inevitabil ca focarul Indiei să devină cel mai mare din lume, a spus Naman Shah, membru al facultății adjunct la Institutul Național de Epidemiologie al țării.

„Nu ar fi surprinzător, indiferent de ceea ce face India”, a spus Shah, membru al grupului de lucru Covid-19 al guvernului indian.

Periferia, mediul ideal pentru răspândirea virusului

De la Filipine la Peru, noul coronavirus pune o problemă unică țărilor sărace: periferiile dense  în care trăiesc milioane de cetățeni prezintă condițiile ideale pentru răspândirea virusului, în timp ce afecatrea economiei  înseamnă că opririle necesare pentru a conține agentul patogen sunt dificil de realizat.

În tările în curs de dezvoltare, economiile au fost forțate să-si deschidă granitele.

În consecință, lista țărilor cele mai afectate la nivel global s-a schimbat. Acolo unde, cândva țări precum Italia, Spania și Marea Britanie au avut cele mai mari focare și cele mai mari rate ale morților, acum SUA este singura economie avansată, printre alte țări în curs de dezvoltare precum Mexic, Peru și Africa de Sud, care este afectată la nivel global.

Nicăieri situația țărilor în curs de dezvoltare nu s-a jucat mai visceral decât în ​​India, unde un ambițios blocaj național impus în martie a fost ridicat după două luni, deoarece lipsa locurilor de muncă, lipsa hranei și migrația în masă a lucrătorilor care părăseau orașele pe jos, au devenit prea mult de suportat.

Cu studii efectuate în capitala New Delhi și în alte orașe, care arată că numărul persoanelor cu semne de infecție din trecut este între 40 și 200 de ori mai mare decât numărul oficial de cazuri, adevărata dimensiune a epidemiei din India este probabil mult mai mare decât cea raportată de 3,6 milioane de infectați .

Coronavirusul se dezvoltă în mediul rural, unde trăiesc aproximativ 900 de milioane de oameni

Și există toate motivele pentru a crede că coronavirusul începe să se dezvolte în India. O mare parte din povara coronavirusului din țară a căzut până acum asupra megalopolelor sale conectate la nivel global, cum ar fi New Delhi și Mumbai, dar virusul începe acum să se mute în mediul rural, unde trăiesc aproape 900 de milioane de oameni, însă infrastructura sănătății este redusă. Lipsa testării și a ajutorului medical va însemna probabil că zeci de infecții și decese nu vor fi raportate.

Moarte invizibile – ”Va exista un număr mai mare al deceselor, dar nu vor fi raportate pentru că nu vor fi vizibile nicăieri”, spune directorul al Centrului pentru Economie și Politici pentru Dinamica Bolilor din New Delhi

„Boala se mută din zonele urbane în zonele rurale, se mută din state cu o infrastructură mai bună de îngrijire a sănătății în alte locuri”, a spus Ramanan Laxminarayan, director al Centrului pentru Economie și Politici pentru Dinamica Bolilor din New Delhi. „Toate acestea înseamnă că va exista un număr mai mare al deceselor, dar nu vor fi raportate pentru că nu vor fi vizibile nicăieri”.

Guvernul Modi a indicat adesea rata mortalității oficiale a Indiei de aproximativ 1,8% – printre cele mai scăzute din lume – drept dovadă că gestionează răspândirea virusului, chiar dacă nu îl conține.

Dar decesele sunt probabil sub-raportate substanțial și afectate de populația disproporționat de tânără a țării – 65% sunt sub vârsta de 35 de ani, segmentul cel mai puțin periculos de a muri din cauza Covid-19. O analiză ajustată în funcție de vârstă a ratei mortalității Indiei de către trei economiștii de la Biroul Național de Cercetări Economice din Massachusetts a constatat că rata mortalității Indiei a fost similară cu media globală.

„Nu am reușit să reducem transmisia”, a spus Laxminarayan, de la CDDEP. „Și asta nu va fi niciodată posibil într-o țară de dimensiunea Indiei și cu infrastructura de sănătate pe care India o are.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York