INFRASTRUCTURĂ. Compania Națională de Investiții, cadru legal pentru diversificarea programelor derulate

Redactor:
Silviu Bănilă
INFRASTRUCTURĂ. Compania Națională de Investiții, cadru legal pentru diversificarea programelor derulate
Compania Națională de Investiții, cadru legal pentru diversificarea programelor derulate / Foto caracter ilustrativ: Pexels.com

Guvernul Orban a adoptat, în cadrul şedinţei de joi, 4 iunie, o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 25/2001 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii „C.N.I.” – S.A. Anunțul a fost făcut de șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Tot în şedinţa de Guvern de astăzi a fost adoptat un alt act normativ pentru modificarea statutului Companiei Naţionale de Investiţii în vederea pregătirii acestei instituţii pentru derularea proiectelor cu finanţare europeană din exerciţiul financiar următor 2021-2027, astfel încât, practic, Compania Naţională de Investiţii va putea extinde aria zonelor de lucrări pe care le poate desfăşura de la instituţii de învăţământ de stat, cum era, în prezent, numai mai instituţii de învăţământ superior, dar şi unităţi de învăţământ preuniversitar şi, în general, unităţi şcolare”, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„De asemenea, au fost introduse ca şi programe de interes în cadrul acestei companii drumurile de interes local şi judeţean şi (…) lucrările pentru sisteme de epurare şi alimentare cu apă”, a precizat Dancă.

„Guvernul pregăteşte şi în această direcţie toate măsurile necesare pentru ca în perioada următoare România să poată să acceseze şi să deconteze fonduri europene extrem de necesare pentru dezvoltare”, a mai afirmat Dancă.

Oficial: CNI va implementa proiecte/programe finanțate din fonduri europene

Actul normativ reglementează faptul că CNI va implementa proiecte/programe finanţate din fonduri europene în perioada de 2014 – 2020 şi perioada 2021 – 2027, în cadrul următoarelor programe operaţionale: Programul Operaţional Infrastructura Mare, Programul Operaţional Competitivitate şi Programul Operaţional Regional.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 25/2001 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii „C.N.I.” – S.A., se propune crearea a două noi subprograme care să vizeze realizarea de „Drumuri de interes local şi drumuri de interes judeţean” şi realizarea de „Fose septice, staţii de microepurare şi sisteme de alimentare cu apă”.

Investiții masive în toate direcțiile. Beneficiarii vor depune declarație pe proprie răspundere

Se creează cadrul legal pentru derularea unor investiţii de construire, reabilitare, modernizare a infrastructurii rutiere de la nivel local şi judeţean, la cererea beneficiarilor, precum şi cadrul legal pentru realizarea de investiţii privind dezvoltarea reţelelor la nivel naţional în sectorul colectării, epurării apelor uzate şi al sistemelor de alimentare cu apă, dat fiind faptul că, în prezent, o mare parte a locuitorilor României nu beneficiază de utilităţile de bază (apă curentă, canalizare). În vederea evitării dublei finanţări, se va avea în vedere instituirea unei prevederi prin care beneficiarii vor avea obligaţia depunerii unei declaraţii pe proprie răspundere, din care să reiasă că nu beneficiază de fonduri din alte surse pentru cheltuielile eligibile prin viitoarele subprograme.

Provocarea teritorială majoră este reprezentată de acele zone în care există o incidenţă scăzută în ceea ce priveşte echiparea cu infrastructura edilitară şi pentru care asigurarea conformităţii ar genera costuri financiare ridicate, cu sporirea cheltuielilor aferente operaţiunilor de mentenanţa a infrastructurii tehnico-edilitare necesare, motiv pentru care alternativă o poate reprezenta construirea unor fose septice moderne, complet echipate pentru conformarea la condiţiile impuse de protejarea mediului, respectiv amplasarea unor microstaţii de epurare.

Ajutor pentru instituțiile de învățământ

Totodată, pentru a facilita accesul la finanţare pentru potenţialii beneficiari, au fost redefinite două dintre subprogramele existente. Concret, subprogramul ”Instituţii de învăţământ superior de stat” devine ”Instituții de învăţământ de stat” (astfel încât să poată fi finanţate şi instituţii din învăţământul preşcolar şi şcolar care, până la această dată, erau excluse din acest subprogram), iar subprogramul ”Unităţi sanitare din mediul urban” devine ”Unităţi sanitare” (astfel încât să poată fi incluse spre finanţare şi realizarea de instituţii medicale în mediul rural – de exemplu, realizarea dispensarelor în mediu rural care ar putea prelua şi trata cazurile uşoare în proximitatea domiciliului pacientului).

Compania Naţională de Investiţii este o societate comercială care îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi are o experienţă de 18 ani în domeniul construcţiilor cu peste 1.870 de investiţii finalizate şi predate către beneficiari cu o valoare de peste 5,2 miliarde de lei. Chiar şi la acest moment, are în implementare peste 460 de obiective a căror valoare depăşeşte 4,6 miliarde de lei.

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Ce au ajuns să facă lebedele de pe lacul Tăbăcărie din cauza mizeriei. Scene oripilante...
Horoscopul banilor 25-31 ianuarie. Zodia care dă lovitura în această săptămână
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide