ÎNGROZITOR. 11 români din Vaslui au fost alungați de la fermă din Germania și au ajuns să cerșească mâncare pe străzi – VIDEO

ÎNGROZITOR. 11 români din Vaslui au fost alungați de la fermă din Germania și au ajuns să cerșească mâncare pe străzi - VIDEO
11 români din vlasui au fost alungați de la fermă din Germania și au ajuns să cerșească mâncare pe străzi / Sursă FOTO: vremeanoua.ro
Publicat: 18/05/2020, 11:24
Actualizat: 18/05/2020, 11:55

11 români din județul Vaslui au trăit momente de coșmar în Germania după ce merseseră la cules de căpșuni, pe 24 aprilie, la sugestia și recomandarea a doi localnici din comuna Băcani. Odată ajunși la fermă, au constat că lucrurile nu eru așa cum le fuseseră promise din țară iar la scurt timp, după ce au trăit în condiții mizere, au fost dați afară și au fost nevoiți să cerșească pentru a putea supraviețui.

ÎNGROZITOR. În ce condiții au trăit românii la ferma din Germania

Cei 11 vasluieni au ajuns la ferma din Germania pe 24 aprilie. Ulterior, aceștia au fost plasați în care, dar în condiți mizere deoarece li se oferea o pâine la zece persoane pe zi, cartofi și vazrză crude, alimente pe care li se cerea un tarif de 5 euro. În momentul în care românii și-au cerut drepturile salariale, au fost amenințați apoi dați afară fără niciun ban.

Regăsiți într-o astfel de situație vasluienii au mers mai mulți kilometri pe jos pentru a ajunge în Bonn unde au fost nevoiți să cerșească pentru a putea supraviețui.

Ulterior, aceștia i-au cerut ajutorul primarului din comuna Băcani, Vasile Stoica, care a semnalat situația românilor ministruui Sănătății, Nelu Tătaru, relatează vremeanoua.ro.

Cele două femei (de 42 și 44 de ani) și nouă bărbați (între 18 și 44 de ani), care au sperat să își cîștige traiul în mod cinstit la cules de căpșuni în Germania, au fost cazați la un hotel din Bonn după ce situația a fost semnalată autorităților din România și urmează să fie readuși în țară în cursul următoarelor zile.

„Suntem de cinci zile pe străzi fără bani, fără mâncare, fără nimic!”

„Oameni buni, suntem de 3 zile pe străzi fără bani, fără mâncare, fără nimic și nu știm cum să ajungem în țară. Vă rugăm ajutați-ne, suntem nemâncati, dormim prin boscheți, faceți ceva, autoritățile române, cunoscuții noștri, suntem 11 oamenii în situația asta. Oamenii buni, dați vă rog o distribuire filmarea să ajungă la autorități, la guvern, chiar în întreaga țară, suntem disperați!

Am ajuns oamenii străzilor în Germania, am fost păcăliti de un patron german și un român șef de echipă. Am fost sechestrati etc. Suntem de cinci zile pe străzi fără bani, fără mâncare, fără nimic! Dacă există oameni cu suflet bun, să ne aducă în țară, să facă o colectă pentru că nu avem bani, pentru vreun transport să venim în țară! Vă rugăm, faceți ceva că nu mai rezistăm mult!!”, a scris George Mitache pe Facebook, unul dintre românii plecați în Germania.

Ulterior, acesta a fost contact de publicația citată și a povestit cum au ajuns cei 11 români în această situație.

Cum au ajuns cei 11 români în această situație

„Am plecat pe 24 aprilie, spre Germania, având promisiuni de locuri de muncă la o fermă de căpsuni. Cel care ne-a promis locurile de muncă este Ionut Bratu din Fruntiseni si sotia sa, Bianca Blejeru, din comuna Băcani. Când am ajuns însă la fermă, desi ni s-a spus că vom intra să culegem căpsuni, am fost băgati într-un fel de carantină timp, de o săptămână. Ne-au amăgit că totul va fi bine, că vom avea cazare si masă în regulă, dar n-a fost asa.

Ne dădeau câte o pâine la 10 oameni, mâncare în bătaie de joc, cartofi cruzi si varză crudă, pentru un așa prânz ne cereau 5 euro. Am muncit trei săptămâni acolo, iar pe 11 – 12 mai ne-au dat afară din fermă! Fără bani, fără nimic! Am mers până în gară la Bonn, iar de cinci zile stăm și cerșim mâncare, nu mai știm ce să facem. La consulat nu este nimeni până pe 3 iunie, asa ni s-a spus si am făcut apel la românii din tară, la primarul din Băcani, poate ajungem acasă”, a declarat George Mitache.

Se pare că în momentul în care au fost dați afară din fermă, românior nu li s-au înapoiat și contactele de muncă.

Reacția autorităților române

Ministrul Nelu Tătaru a fost repectiv la situația românilor din Băcani iar situația acestora este pe cale de rezolvare.

„Am discutat cu consulul României de la Bonn, Gheorghe Dimitrescu, am vorbit cu secretarul de stat al MAE, Daniela Gîtlan și, de asemenea, am vorbit cu doamna ministru al muncii, Violeta Alexandru, care tocmai a ajuns în Germania în aceste momente. Am considerat că este necesar să fie informată despre acest incident în care sunt implicați cei 11 vasluieni. Ne vom elucida asupra a ceea ce s-a întâmplat, încercând să vedem și cum îsi pot recupera oamenii salariile. Va trebui, de asemenea, să vedem cum să-i aducem acasă, dar acest lucru poate fi cel mai probabil mâine (n.r. duminică). Deocamdată, cei 11 vasluieni au fost cazați la un hotel, nu mai dorm în gară”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Muncii Tudor Polak.

Mai mulți români din regiunea Bonn au sărit în ajutorul celor 11 vasluieni și le-am trimis alimente, bani și cele de trebuință.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control