Inima Reginei Maria, aflată de 44 de ani la MNIR, ar putea fi cedată Familiei Regale a României

Redactor:
Madalina Cerban
Inima Reginei Maria, aflată de 44 de ani la MNIR, ar putea fi cedată Familiei Regale a României
Inima Reginei Maria, aflată în custodia Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) din București de 44 de ani, ar urma să fie cedată Familiei Regale a României, printr-o Hotărâre de Guvern, și mutată, cel mai probabil, la castelul Pelișor, care a fost reședința acesteia.

În acest sens, poartă discuții o comisie tripartită, din care fac parte reprezentanți ai Casei Regale, ai Ministerului Culturii și ai MNIR, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al muzeului.

„Suntem în discuții, încă nu s-a semnat acordul, pentru că acesta depinde de existența unei Hotărâri de Guvern. Suntem pe cale să ajungem la o rezolvare a acestei probleme și sperăm ca, până la începutul lunii septembrie, să putem să finalizăm această înțelegere”, a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu.

El a precizat că proiectul de Hotărâre de Guvern ar putea fi pregătit săptămâna viitoare.

În momentul de față, inima Reginei Maria se află în continuare la Muzeul Național de Istorie a României.

Dacă se va finaliza acordul cu Casa Regală a României, MNIR se va despărți de inima Reginei Maria după aproximativ 44 de ani de când o are în custodie.

Totuși, din considerente morale și etice, inima Reginei Maria nu a fost niciodată expusă de către MNIR. „Nu a fost niciodată expusă și în nicio formulă viitoare nu cred că aceasta va fi expusă propriu-zis. Noi tocmai din considerente morale și etice nu am expus-o niciodată, nici înainte de 1989 și nici după”, a explicat Ernest Oberländer-Târnoveanu.

El a precizat că inima Reginei Maria nu a avut niciodată un număr de inventar la MNIR. „Practic a fost doar în custodia noastră, dar nu a putut să fie inclusă în colecții, având în vedere specificul instituției noastre și specificul acelei piese”, a afirmat Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Potrivit acestuia, inima Reginei Maria se află depozitată la MNIR într-un spațiu corespunzător, cu microclimat necesar pentru păstrarea unor piese foarte fragile din punctul de vedere al stării de conservare. „Este un spațiu special amenajat, cu temperatura și umiditatea controlată, cu siguranța protecției”, a mai spus Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Inima Reginei Maria va fi cedată în contextul în care Casa Regală a României pregătește, în acest an, un eveniment special dedicat împlinirii a 140 de ani de la nașterea Reginei Maria (29 octombrie 1875 – 18 iulie 1938).

Inima ar urma să fie mutată la Castelul Pelișor, care a fost reședința Reginei Maria și unde aceasta a și decedat, în 1938.

Până la momentul difuzării acestei știri, reprezentanții Casei Regale nu au putut fi contactați de agenția MEDIAFAX.

Inima Reginei Maria se află în prezent în custodia MNIR, unde a fost depozitată din 1971. Inima a fost dată în custodia MNIR de Sfatul Popular al Regiunii Brașov.

Inima Reginei Maria a fost păstrată timp de câteva decenii într-o casetă confecționată de Pierre Henri Emile Froment-Meurice, din argint aurit, email, diamante, smaralde și rubine.

Caseta cu inima Reginei Maria a fost depusă, conform dorinței sale, în Capela Stella Maris din Balcic, în anul 1938.

Pe 8 septembrie 1940, după ce România a cedat Bulgariei Cadrilaterul, caseta cu inima Reginei Maria a fost preluată de administratorul Castelului Bran și a fost adusă în țară și depusă în biserica din lemn a castelului, iar, în 1941, a fost așezată într-o criptă special amenajată în stânca muntelui Măgura Branului, lângă spitalul de campanie nou înființat de principesa Ileana, fiica reginei, așezământ numit „Inima Reginei”.

După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, în anul 1947 a fost construită la Bran biserica numită „Inima Reginei Maria”, în care urma să fie depusă caseta din argint cu inima Reginei, dar acest fapt nu s-a realizat.

În anul 1968, în prezența mai multor reprezentanți ai regimului comunist, au fost sparte cu o rangă grilajul criptei din munte și urna din marmură, iar caseta cu inima Reginei Maria a fost depusă în casa de bani a Muzeului Bran. În 1971, caseta a fost transferată la Muzeul Național de Istorie a României. Caseta din argint a fost expusă, dar nu și inima, care a rămas în continuare în custodia muzeului.

Corpul Reginei Maria a fost înmormântat în biserica Mănăstirii Curtea de Argeș, alături de cel al soțului său, Regele Ferdinand.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Pe cine vor vota bucureștenii la alegerile parlamentare. Acum e oficial
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide