Instanța a decis: Pagina de Facebook este spațiu public. Ce a pățit un funcționar român care a postat un slogan nazist

Instanța a decis: Pagina de Facebook este spațiu public. Ce a pățit un funcționar român care a postat un slogan nazist
Publicat: 08/03/2013, 17:06
Actualizat: 08/05/2019, 21:48

Curtea de Apel Mureș a decis într-un proces privind o contestație la o decizie a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării că pagina de Facebook este spațiu public și comportamentul din acest spațiu este supus rigorilor legale. Decizia Curții de Apel Mureș a fost luată după ce Mircea Munteanu, directorul de cabinet al Prefecturii Mureș, a fost sancționat de CNCD pentru că a postat pe wall-ul său un slogan nazist. Instanța a reținut că profilul personal de Facebook este spațiu public.

În februarie 2012, CNCD l-a sancționat pe Mircea Munteanu, director de cabinet al prefectului de Mureș, cu 1.000 de lei pentru că în timpul protestelor împotriva guvernului Boc a postat pe contul său de Facebook mesajul: „Arbeit macht frei – asta să înțeleagă protestatarii”. Acest fiind unul din sloganele folosite de naziștii lui Adolf Hitler. Arbeit macht frei este și mesajul care apare la intrarea pe poarta lagărului de la Auschwitz, utilizat de naziști pentru exterminarea evreilor.

CNCD a considerat că acest mesaj este unul discriminatoriu și a decis să-l sancționeze pe Mircea Munteanu. În apărarea sa, funcționarul a argumentat că mesajul său a fost postat în timpul liber și că pagina sa de Facebook este un spațiu privat care nu are legătură cu activitatea sa din cadrul prefecturii. „Astfel, cu privire la acest aspect, recurentul arată că trebuie ținut cont de următoarele aspecte: mesajul său a fost exprimat pe pagina sa personală înregistrată pe site-ul de socializare Facebook și accesibil exclusiv persoanelor acceptate de el, fiind, așadar, un mesaj privat”, a susținut funcționarul în apărarea sa

VEZI AICI HOTĂRÂREA INSTANȚEI

Curtea de Apel a decis însă că profilul de Facebook este un spațiu public și că un mesaj postat pe wall nu poate fi asimilat unui mail privat. „Astfel, rețeaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate, cu o căsuță poștală electronică. Profilul său personal pe Facebook, chiar dacă este accesibil doar prietenilor, adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre „prieteni” putând distribui informațiile postate de titularul paginii” , a reținut instanța

Fucționarul a mai încercat să se apere, argumentând că,de fapt, el nu a dorit să utilize sloganul „Arbeit macht frei” în sensul utilizat de naziști și că, de fapt, acest mesaj are alte rădăcini. Instanța a respins această argumentație, explicând că acest slogan este asociat naziștilor și ororilor comise de aceștia. „Utilizarea în sine a afirmației „Arbeit macht frei” într-un cadru public sau accesibil publicului, cu ocazia exprimării unei opinii referitoare la o anumită categorie de persoane (protestatarii), provoacă fără nici un dubiu asocierea acesteia cu sentimente de dispreț, repudiere, intoleranță, așa încât, reclamantul nu poate susține că a acționat fără vinovăție. Pe de altă parte, nu pot fi reținute nici susținerile potrivit cărora prin postarea mesajului nu a urmărit lezarea demnității umane câtă vreme, așa cum s-a arătat mai sus, utilizarea acestui slogan, asociat în conștiința populară cu ororile nazismului, dovedește intoleranța acestuia față de drepturile civile ale protestatarilor, consecința fiind lezarea demnității acestora”, a mai motivat instanța.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...