Instanța a decis: Pagina de Facebook este spațiu public. Ce a pățit un funcționar român care a postat un slogan nazist

Redactor:
Biro Attila
Totul se schimbă acum

Curtea de Apel Mureș a decis într-un proces privind o contestație la o decizie a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării că pagina de Facebook este spațiu public și comportamentul din acest spațiu este supus rigorilor legale. Decizia Curții de Apel Mureș a fost luată după ce Mircea Munteanu, directorul de cabinet al Prefecturii Mureș, a fost sancționat de CNCD pentru că a postat pe wall-ul său un slogan nazist. Instanța a reținut că profilul personal de Facebook este spațiu public.

În februarie 2012, CNCD l-a sancționat pe Mircea Munteanu, director de cabinet al prefectului de Mureș, cu 1.000 de lei pentru că în timpul protestelor împotriva guvernului Boc a postat pe contul său de Facebook mesajul: „Arbeit macht frei – asta să înțeleagă protestatarii”. Acest fiind unul din sloganele folosite de naziștii lui Adolf Hitler. Arbeit macht frei este și mesajul care apare la intrarea pe poarta lagărului de la Auschwitz, utilizat de naziști pentru exterminarea evreilor.

CNCD a considerat că acest mesaj este unul discriminatoriu și a decis să-l sancționeze pe Mircea Munteanu. În apărarea sa, funcționarul a argumentat că mesajul său a fost postat în timpul liber și că pagina sa de Facebook este un spațiu privat care nu are legătură cu activitatea sa din cadrul prefecturii. „Astfel, cu privire la acest aspect, recurentul arată că trebuie ținut cont de următoarele aspecte: mesajul său a fost exprimat pe pagina sa personală înregistrată pe site-ul de socializare Facebook și accesibil exclusiv persoanelor acceptate de el, fiind, așadar, un mesaj privat”, a susținut funcționarul în apărarea sa

VEZI AICI HOTĂRÂREA INSTANȚEI

Curtea de Apel a decis însă că profilul de Facebook este un spațiu public și că un mesaj postat pe wall nu poate fi asimilat unui mail privat. „Astfel, rețeaua de  socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate, cu o căsuță poștală electronică. Profilul său personal pe Facebook, chiar dacă este accesibil doar prietenilor, adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre „prieteni” putând distribui informațiile postate de titularul paginii” , a reținut instanța

Fucționarul a mai încercat să se apere, argumentând că,de fapt, el nu a dorit să utilize sloganul „Arbeit macht frei” în sensul utilizat de naziști și că, de fapt, acest mesaj are alte rădăcini. Instanța a respins această argumentație, explicând că acest slogan este asociat naziștilor și ororilor comise de aceștia. „Utilizarea în sine a afirmației „Arbeit macht frei” într-un cadru public sau accesibil publicului, cu ocazia exprimării unei opinii referitoare la o anumită categorie de persoane (protestatarii), provoacă fără nici un dubiu asocierea acesteia  cu sentimente de dispreț, repudiere, intoleranță, așa încât, reclamantul nu poate susține că a acționat fără vinovăție. Pe de altă parte, nu pot fi reținute nici susținerile potrivit cărora prin postarea mesajului nu a urmărit lezarea demnității umane câtă vreme, așa cum s-a arătat mai sus, utilizarea acestui slogan, asociat în conștiința populară cu ororile nazismului, dovedește intoleranța acestuia față de drepturile civile ale protestatarilor, consecința fiind lezarea demnității acestora”, a mai motivat instanța.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Propuneri indecente…din partea soțului
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Se schimbă regulile dacă ai nevoie de aceste documente. Anunțul momentului pentru toți românii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide