Instanța supremă dezbate dacă Alina Bica scapă de acuzația de luare de mită

Instanța supremă dezbate dacă Alina Bica scapă de acuzația de luare de mită
Publicat: 13/01/2017, 09:32
Actualizat: 11/06/2018, 19:41

„Repune cauza pe rol în vederea punerii în discuție a schimbării de încadrare juridică, astfel: – pentru inculpatul Simu Horia din infracțiunea de dare de mită (…) în infracțiunea de cumpărarea de influență (…); – pentru inculpatul Pop Șerban din complicitate la infracțiunea de dare de mită (…) în infracțiunea de trafic de influență (..) – pentru inculpata Bica Alina Mihaela din infracțiunea de luare de mită (…) și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu (…) în infracțiunea de favorizarea făptuitorului. Fixează termen la data de 18.01.2017, ora 15,00″, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) joi.

Pe data de 19 decembrie a avut loc ultimul termen din dosarul în care care fosta șefă a DIICOT Alina Bica și fostul șef al ANAF Șerban Pop sunt acuzați de luare de mită, respectiv complicitate la dare de mită pentru soluționarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acesta fiind și el acuzat în cauză.

La ultimul termen de judecată, Alina Bica a declarat în fața judecătorilor ÎCCJ că nu poate accepta să fie condamnată pentru o sumă pe care nu a primit-o.

„Nu cer să câștig simpatia completului. E incredibil să te trezești într-o poveste și să nu știi de unde să o apuci. Să stai în sala de judecată să te rogi ca oamenii să vină să spună adevărul e un lucru rar. Am stat cu tensiunea 24 și nu știu cum poți susține o poveste fără ca probele să susțină ceea ce spui. Privind retrospectiv, cred că niciun procuror șef nu ar trebui să își mai facă treaba. Sunt temperamentală dar să iau 17.000 de euro… mi-au pus preț. Atât a considerat, la mișto. DNA că valorează viața și onoarea mea. Nu am copii, nu am casă, familia mi se împuțineazaă pe zi ce trece. Să mă duci la pușcărie pentru 17.000 de euro pe care nu i-am luat, asta nu pot să accept. Pot să accept să fiu docilă, să fac ce îmi spun, dar să fac pușcărie pentru 17.000 de euro pe care nu i-am luat, nu pot să accept”, le-a spus Alina Bica judecătorilor.

La termenul de pe 19 decembrie, procurorii anticorupție au cerut închisoare cu executare atât pentru fosta șefă a DIICOT cât și pentru Horia Simu și Șerban Pop. Avocații inculpaților au solicitat achitarea. Dosarul a fost trimis instanței în septembrie 2015.

Potrivit rechizitoriului, în 2014, Șerban Pop a primit de la Horia Simu aproximativ 230.000 de euro, cash și sub forma a două contracte de consultanță judiciară, pentru a interveni la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), în scopul soluționării favorabile a unui dosar penal al omului de afaceri.

„La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela în calitate de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunțător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Șerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranșe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Șerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menționat mai sus”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii susțin că, în schimbul banilor, Alina Bica a înlocuit procurorul care instrumenta dosarul lui Horia Simu și a făcut presiuni asupra magistratului care a preluat cauza pentru a da o soluție de clasare în dosarul în care era urmărit penal Horia Simu. În final, în dosarul omului de afaceri procurorul de caz a dispus o soluție de clasare, DNA arătând că, potrivit probelor administrate în cauză, magistratul a acționat fără vinovăție.

Alina Bica este judecată și în alte cauze, având o condamnare în primă instanță de patru ani de închisoare pentru favorizarea faptuitorului în dosarul în care este judecată alături de Adriean Videan. Fostul ministru al Economiei a fost achitat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern