Institutul „C.I. Parhon” a primit iod radioactiv și a reluat tratamentele pacienților

Institutul C.I. Parhon a primit iod radioactiv și a reluat tratamentele pacienților
Publicat: 30/04/2012, 14:46
Actualizat: 30/04/2012, 14:46

Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Capitală a primit iod radioactiv și a reluat, luni, tratamentele pacienților, conform programărilor, a anunțat managerul unității sanitare, Diana Păun.

Potrivit managerului Institutului „C. I. Parhon”, Diana Păun, compania Fidelio Farm din Sibiu a livrat iodul radioactiv, astfel că de luni au fost reluate tratamentele administrate pacienților.

Managerul Institutului „C.I. Parhon” a declarat că lipsa iodului radioactiv ar afecta numeroși pacienți, arătând că la institut sunt liste de așteptare pentru tratament până în noiembrie.

Potrivit Dianei Păun, anual sunt descoperite 730 de cazuri noi care necesită tratament cu iod radioactiv. Acest tratamentul este administrat și în institutele oncologice din București și Iași. În total, câteva mii de pacienți au nevoie de tratament cu iod radioactiv, pentru ca boala lor să nu recidiveze.

Agenția MEDIAFAX a scris la începutul săptămânii trecute despre lipsa iodului radioactiv de la Institutul de Endocrinologie „C. I. Parhon” din Capitală, care a dus la întreruperea tratamentelor administrate pacienților, din 23 aprilie.

Întârzierea în livrarea iodului radioactiv au apărut din cauza problemelor de autorizare ale furnizorului acestui produs, firma Fidelio Farm din Sibiu, singurul distribuitor.

La două zile după ce reprezentanții Institutului „C.I. Parhon” declarau pentru MEDIAFAX că nu mai pot continua tratamentele cu iod radioactiv, Fidelio Farm anunța că a obținut avizele pentru punerea pe piață a iodului radioactiv atât de la Agenția Națională a Medicamentului, cât și de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

Reprezentanții companiei Fidelio Farm din Sibiu declarau, miercuri, pentru MEDIAFAX că următoarea livrare de iod radioactiv către Institutul de Endocrinologie „C. I. Parhon” din Capitală va avea loc cel mai târziu în 30 aprilie, în condițiile în care situația datorată neobținerii în timp util a autorizațiilor s-a remediat.

„Livrarea către Institutul Parhon București a produselor radiofarmaceutice (iod) pentru data de 23 aprilie nu a fost onorată din cauza neobținerii în timp util a autorizațiilor specifice. Cu ajutorul instituțiilor abilitate, situația s-a remediat astfel încât următoarea livrare către Institutul Parhon București va fi efectuată cel mai târziu pe data de 30 aprilie”, declara directorul general al societății Fidelio Farm din Sibiu.

Potrivit acestuia, produsele radiofarmaceutice nu sunt stocabile, acestea se produc după nevoile beneficiarului cu o anumită activitate (mCi) la o dată de referință și de aceea livrarea acestora se face săptămânal.

Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) București nu a solicitat reautorizarea pentru fluxurile de fabricație a capsulelor de iod radioactiv, producția fiind oprită după ce au fost constatate deficiențe majore în urma unei inspecții din decembrie 2011, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentelor și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Medicamentele Iodură de sodiu (131 I), capsule pentru diagnostic și Theracap (131I), capsule cu utilizare terapeutică, al căror deținător de autorizație de punere pe piață (APP) este GE HealthCare Ltd. Marea Britanie, pot fi comercializate prin intermediul unicului distribuitor Fidelio Farm, care se află în procedura de reînnoire a APP.

Conform Legii sănătății, medicamentele pentru care s-au depus cereri de reînnoire a APP pot fi menținute în circuitul terapeutic până la soluționarea cererii de reînnoire, a spus șeful Serviciului de Comunicare de la ANMDM, farmacistul Anca Crupariu.

În 2009, medicii de familie au descoperit, la nivel național, 502 cazuri de cancer tiroidian, iar numărul acestora a crescut anul trecut la 640.

Iodarea sării în România începând din 1948 a oprit apariția cazurilor de gușă gigant și de cretinism, iar cei care sunt împotriva acestei măsuri vor să avem mulți bolnavi cu aceste maladii, a declarat pentru MEDIAFAX profesorul Constantin Dumitrache.

Potrivit profesorului endocrinolog, deficitul de iod, în forma lui cea mai severă, duce la nedezvoltarea tiroidei și la „o biosinteză anapoda”.

El a recunoscut că iodarea sării a dus la creșterea nesemnificativă a cancerului papilar, a patologiei hiperfuncționale tiroidiene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ