Institutul „C.I. Parhon” primește iod radioactiv după 1 mai. „Cine vrea cretinism în masă, să se ridice și să fie împotriva iodării sării”

Institutul C.I. Parhon primește iod radioactiv după 1 mai. Cine vrea cretinism în masă, să se ridice și să fie împotriva iodării sării
Publicat: 25/04/2012, 11:39
Actualizat: 06/07/2012, 08:40

Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Capitală va primi iod radioactiv după 1 mai, astfel că pacienții pot continua tratamentele conform programărilor făcute, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX profesorul Constantin Dumitrache.

Firma Fidelio a obținut deja avizele pentru punerea pe piață a iodului radioactiv, atât de la Agenția Națională a Medicamentului, cât și de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), a spus profesorul Constantin Dumitrache, de la Institutul „C.I. Parhon”.

El a precizat că, pentru prima dată, cele două instituții s-au mobilizat urgent, astfel că bolnavii pot continua din luna mai tratamentele, conform programărilor făcute.

Medicii Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Capitală le-au administrat pacienților, luni, ultimele doze de iod radioactiv, din cauza problemelor de autorizare pe care le avea furnizorul acestui produs.

„Din păcate, nu putem face stoc de iod radioactiv, pentru că acesta rezistă numai o săptămână, după care pierde din radioactivitate. Din decembrie, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară «Horia Hulubei» nu a mai trimis iod radioactiv, întrucât i-a fost retrasă autorizația de către Agenția Națională a Medicamentului. De asemenea, firma Fidelio, cea care are autorizația de punere pe piață a produsului în România, nu mai are autorizație de la Agenția Națională a Medicamentului și de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare”, declara pentru MEDIAFAX managerul Institutului „C. I. Parhon”, Diana Păun.

Ea preciza că lipsa iodului radioactiv ar afecta numeroși pacienți, arătând că la institut sunt liste de așteptare pentru tratamentul cu iod radioactiv până în noiembrie.

Potrivit Dianei Păun, anual sunt descoperite 730 de cazuri noi care necesită tratament cu iod radioactiv. Acest tratamentul este administrat și în institutele oncologice din București și Iași. În total, câteva mii de pacienți au nevoie de tratament cu iod radioactiv, pentru ca boala lor să nu recidiveze.

În 2009, medicii de familie au descoperit, la nivel național, 502 cazuri de cancer tiroidian, iar numărul acestora a crescut anul trecut la 640.

Iodarea sării în România începând din 1948 a oprit apariția cazurilor de gușă gigant și de cretinism, iar cei care sunt împotriva acestei măsuri vor să avem mulți bolnavi cu aceste maladii, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX profesorul Constantin Dumitrache.

„Iodarea sării la noi în țară a început în 1948. S-a făcut iodarea sării datorită reliefului muntos al țării noastre. Ne asemănăm în patologie cu toate țările care au acest relief, Elveția, Franța, sudul Germaniei, unde deficitul de iod este major și unde aproape 30 la sută din populație suferă de acest deficit de iod”, a spus Constantin Dumitrache.

Potrivit profesorului endocrinolog, deficitul de iod, în forma lui cea mai severă, duce la nedezvoltarea tiroidei și la „o biosinteză anapoda”.

„Consecințele acestui lucru sunt gușa și cretinismul. Datorită măsurilor care s-au luat la noi în țară a dispărut gușa gigantă și cretinismul. UNESCO a fost cea care a catalizat această acțiune. A făcut un lucru foarte bun”, a mai spus profesorul Dumitrache.

El a recunoscut că iodarea sării a dus la creșterea nesemnificatică a cancerului papilar, a patologiei hiperfuncționale tiroidiene.

„Din păcate a crescut, totuși în mod nesemnificativ, cancerul papilar și patologia hiperfuncțională tiroidiană. Dar și una și alta într-un procent nesemnificativ. Apoi, ambele au terapie și vindecare. De aceea am sărit când am auzit de lipsa iodului radioactiv, întrucât acesta este tratamentul pentru vindecarea maladiilor. Cine vrea cretinism în masă, să se ridice și să fie împotriva iodării sării. Profesorul Parhon spunea că fără tiroidă nu ar exista civilizație”, a mai spus Constantin Dumitrache.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul