Interceptări. „Teroristul cu petarde” Beke Istvan vorbea despre un atentat de Crăciun

Interceptări. „Teroristul cu petarde Beke Istvan vorbea despre un atentat de Crăciun
Publicat: 20/05/2016, 14:43

„Începând cu anul 2014, pe teritoriul României a fost semnalată preocuparea unor cetățeni străini și cu dublă cetățenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naționalist-extremiste ungare „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilități fizice, în vederea inițierii de acțiuni violente care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste și revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizații iredentiste (refacerea „Ungariei Mari”)”, susțin procurorii DIICOT.

În acest context, în cadrul unei întâlniri, unul dintre participanții la discuție face referire la posibilitatea organizării unui atentat asupra magistralelor de gaze, precizând :”În ceea ce privește harta de gaze (…) dacă rușii închid… de fapt, ucrainenii, că prin Ucraina trece conducta dublă de gaze, conducta de tranzit… Una din ele a fost aruncată în aer. Dar cealaltă funcționa. Există două ca în caz că sunt probleme cu una, cealaltă e funcțională. Întrebarea a fost ce se va întâmpla în caz că ambele vor fi aruncate în aer? Cantitatea de gaze spre Europa va scădea cu 30%. (..) Tot timpul există o conductă de siguranță. Trece (n.r conducta ) pe lângă Târgu. Se vede și în Sânzieni, la Pasul Oituzului, în multe locuri”, Szocs Zoltan replicând „Ar trebui să o aruncăm în aer tocmai în ziua de Crăciun”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

DIICOT redă interceptări din care reiese că în organizarea acțiunilor, membrii grupului preferau să se întâlnească personal sau să stabilească legătură prin Skype, întrucât programul ar fi fost greu de detectat.

Potrivit procurorilor, în cauză s-a efectuat un experiment judiciar la data de 19 februarie, care a „relevat faptul că, detonarea în public a unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI), confecționat doar prin utilizarea a 10% (42 buc FP3 și un ansamblu pirotehnic PS 3213-16) din cantitatea de amestec exploziv de substanțe conținută de materiile explozive procurate în mod ilegal de inculpatul Beke Istvan Attila în intervalul 18-20 noiembrie 2015 (experimentul nr.7) ar fi produs efecte similare cu explozia în public a unei grenade defensive americane tip MK2, constând într-o gamă largă de vătămări corporale persoanelor, mergând până la letalitate și distrugeri materiale bunurilor aflate în raza de acțiune a exploziei ce depășește semnificativ limitele topografice ale Pieței Gabor Aron din Tg.Secuiesc a cărei lățime măsurată între clădiri este de până în 40 de metri”.

Szocs Zoltan și Beke Istvan au fost trimiși în judecată, joi, fiind acuzați că au planificat un atentat de 1 decembrie, la Târgu Secuiesc, dejucat procurori, cauza urmând să fie soluționată de Curtea de Apel București.

La data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii organizațiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, „Szocs Zoltan, președinte al HVIM Transilvania, i-a trasat inculpatului Beke Istvan, președinte al organizației Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecționa un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în data de 1 Decembrie 2015, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naționale a României”, mai precizează procurorii.

Astfel, Szocs Zoltan l-ar fi determinat pe Beke Istvan „să-și asume în fața șefului ierarhic pe linie de organizație HVIM executarea acțiunii ordonate în realizarea căreia ulterior acesta a efectuat demersuri de procurare a mijloacelor și instrumentelor necesare confecționării unui astfel de dispozitiv”, completează DIICOT.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!