Interlopul Nicu Patron aplica în România legile mafiei ruse și avea grad de „hoț în lege”

Interlopul Nicu Patron aplica în România legile mafiei ruse și avea grad de hoț în lege
Publicat: 27/09/2013, 22:03
Actualizat: 29/09/2018, 01:47

Liderul interlop Nicu Patron, acuzat de procurori că a înființat două fabrici ilegale de țigări, își controla subaltenii, români și moldoveni, după legile mafiei ruse, el însuși având gradul de „hoț în lege”, dobândit în anul 2001, în fostul spațiu sovietic, potrivit procurorilor DIICOT.

În motivarea deciziei prin care Curtea de Apel București a decis arestarea preventivă a lui Ion Gușan, zis Nicu Patron, și a altor 11 persoane, se arată că liderul interlop cu dublă cetățenie, română și moldoveană, deține un grad superior dobândit cu 12 ani în urmă, în spațiul ex sovietic, de la liderii mafiei ruse.

„Inculpatul Gușan Ion (liderul grupării) are din anul 2001 statutul de «hoț în lege» – criminal cu grad superior, originar din spațiul CSI (Comunitatea Statelor Independente), responsabil pentru respectarea codului de legi al clanului, pentru organizarea bandei și «judecarea» celor care încalcă disciplina în cadrul grupării infracționale, precum și pentru colectarea, evidența și distribuirea veniturilor realizate de fiecare dintre nucleele criminale aflate în subordine, indiferent de activitățile infracționale specifice derulate de fiecare astfel de nucleu”, se arată în motivarea judecătorilor.

În documentul citat se mai arată că, în 2011, Nicu Patron a înființat două fabrici clandestine de țigări, în județele Brașov și Prahova. Prin intermediul „locotenenților” săi – majoritatea persoane cu dublă cetățenie, moldoveană și română -, acesta făcea rost de materie primă, după care producea țigări pe care le ambala în pachete ce purtau sigla unei firme producătoare de țigări din Republica Moldova.

Pentru a păstra secretul activităților ilegale, muncitorii erau aduși direct din Republica Moldova. Aceștia stăteau pe teritoriul României până când materia primă se termina, urmând sa revină în țară doar atunci când membrii grupării reușeau să aducă un nou transport de tutun.

Potrivit anchetatorilor, tutunul necesar aprovizionării liniei clandestine era procurat din Bulgaria, Cehia sau Grecia și introdus ilegal în România prin metoda „marfă în marfă”, în cantități medii de circa șapte sau nouă tone, ascunse în diferite transporturi de mărfuri ambalate asemănător.

În ce privește afacerile cu țigări pe care Nicu Patron le-a dezvoltat în Prahova, în gruparea acestuia a fost racolat și Daniel Trandafirescu, fiul șefului adjunctului IPJ Prahova, care avea rolul de a furniza informații cu privire la eventualele investigații ale polițiștilor prahoveni, susțin anchetatorii.

Interlopul Ion Gușan, zis Nicu Patron, fiul adjunctului șefului IPJ Prahova, Daniel Trandafirescu, și ceilalți 10 suspecți reținuți în dosarul de contrabandă cu țigări, au fost arestați, în 22 septembrie, printr-o decizie a Curții de Apel București.

Procurorii DIICOT și polițiștii au făcut, în 20 septembrie, 31 de percheziții în București, Ploiești și în județul Ilfov, la locuințele membrilor unei grupări suspectate de trafic de țigări și spălare de bani. Sâmbătă, procurorii au reținut 12 dintre cele 26 de persoane audiate și le-au prezentat în fața CAB cu propunere de arestare preventivă, pe care instanța a aprobat-o.

Cei 12 suspecți pentru care instanța a depus arestarea preventivă sunt Ion Gușan, Valeriu Gori, Vasile Trohin, Vladimir Luca, Daniel Trandafirescu, Ion Pădurean, Radu Furtună, Artur Baltag, Victor Bivol, Vasile Ibranyi, Cristian Gheorghe Burcea și Marcel Dumitru.

Potrivit unor surse judiciare, Ion Gușan ar fi liderul grupării de contrafacere și contrabandă cu țigări. Acesta a fost suspectat și că l-ar fi angajat pe Vitalie Proca să îl ucidă pe bancherul rus German Gorbunțov, pe care l-a împușcat, de șase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.

Daniel Trandafirescu este fiul adjunctului șefului Poliției Prahova și al judecătoarei Zinca Trandafirescu, de la Tribunalul Prahova, fost director al Penitenciarului Târgșor. Daniel Trandafirescu este avocat stagiar în Baroul București din 2011.

Membrii grupării sunt suspectați de contrafacere și contrabandă cu țigări, acestea fiind vândute în toată țara.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate