INTERVIU Arnold Dupuy: România, ancoră strategică privind securitatea în regiunea Europei de Sud-Est

Publicat: 19/04/2019, 18:39

Expertul american a vorbit, într-un amplu interviu pentru MEDIAFAX și Monitorul Apărării și Securității (MAS), despre obiectivele Rusiei în Europa de Est, unde Moscova are interese puternice, și a explicat în ce mod aliații NATO pot contracara amenințările în plan cibernetic.

„Modul de a face acest lucru ar fi prin exerciții constante; prin interacțiunea cu aliații voștri, cum ar fi cu SUA, de asemenea, cu ceilalți aliați occidentali, în cadrul alianței NATO; exerciții constante; pregătirea; educația; formarea unor noi talente; dezvoltarea acestor talente și integrarea lor în structura generală de apărare, atât de valoroasă, pe care o avem astăzi”, a declarat Arnold Dupuy, expert al firmei Booz Allen Hamilton și analist la Departamentul Apărării din SUA.

Totodată, Arnold Dupuy a evidențiat „potențialul extraordinar al României”, dar a menționat și o serie de aspecte interne asupra cărora România trebuie să se concentreze, inclusiv dezvoltarea infrastructurii, atragerea de investiții și sporirea interoperabilității militare cu aliații NATO.

Redăm integral interviul acordat de Arnold Dupuy:

MEDIAFAX: Considerați că Europa de Est este o zonă vulnerabilă pentru NATO?

Arnold Dupuy: Cred că este expusă, cred că este o combinație, în calitate de membri noi ai NATO, trebuie să se acomodeze cu standardele NATO, de asemenea, este un grup de țări foarte dependente de aprovizionare cu energie care vine din Rusia. Așa că este foarte vulnerabilă în acest sens, de asemenea, și pentru că, în calitate de cei mai noi membri, trebuie să-și dezvolte infrastructura și să atragă investiții, care cred că sunt extrem de importante pentru dezvoltarea lor, în general.

MEDIAFAX: Ce măsuri ar fi necesare pentru a combate amenințările cibernetice care vizează sectorul energetic și pentru a preveni imixtiunile politice?

Arnold Dupuy: Cred că este foarte important să abordăm securitatea cibernetică într-o varietate de aspecte. În primul rând, modul de a face acest lucru ar fi prin exerciții constante; prin interacțiunea cu aliații voștri, cum ar fi cu SUA, de asemenea, cu ceilalți aliați occidentali, în cadrul alianței NATO; exerciții constante; pregătirea; educația; formarea unor noi talente; dezvoltarea acestor talente și integrarea lor în structura generală de apărare, atât de valoroasă, pe care o avem astăzi.

MEDIAFAX: Care sunt obiectivele acțiunilor Rusiei în regiunea Mării Negre, inclusiv privind controlul elementelor critice din regiune?

Arnold Dupuy: Cred că Rusia încearcă să își mențină rolul în regiune, menținându-și puterea în regiune, așa cum a făcut de multe secole și cred că aceasta este doar o continuare a acestei tendințe. Rusia are interese foarte puternice. În primul rând, pentru a se proteja, trebuie să aibă o zonă tampon, deci cred că acest lucru este important pentru Rusia. Dar trebuie, de asemenea, să recunoaștem că statele locale au nevoie de propria capacitate de a se apăra și de a-și exercita propria suveranitate în regiune.

MEDIAFAX: Și discutând despre statele locale, în contextul actualelor evoluții de securitate în zona Mării Negre, cât este de importantă România pentru NATO și SUA?

Arnold Dupuy: România este extrem de importantă, consider că România este chiar ancora strategică privind securitatea și aspectele comerciale în regiunea Europei de Sud-Est, dar și la Marea Neagră. Observ un potențial extraordinar al României, datorită forței de muncă foarte educate, forței de muncă motivate pe care o aveți, infrastructurii extraordinare, care are nevoie de investiții, dar este foarte bine funcțională în majoritatea privințelor, dar trebuie extinsă, trebuie consolidată, trebuie dezvoltată.
În acest sens, NATO este cu siguranță un aspect important în ceea ce privește securitatea României, iar România, de asemenea, este la fel în cadrul NATO, alianței transatlantice în general.

MEDIAFAX: Ce ar trebui să facă România pentru a-și consolida rolul în regiune?

Arnold Dupuy: Să continuați să atrageți investiții, să continue să fie un loc în care companiile pot face afaceri, cu ușurință, să continuați să căutați căi de dezvoltare a propriei infrastructuri energetice, să continuați să lucrați la interoperabilitatea militară, să colaborați cu Statele Unite, dar și cu partenerii și aliații din cadrul NATO, să continuați să lucrați în cadrul Alianței transatlantice pentru a vă dezvolta și să faceți, așa cum sunteți deja, să continuați să dezvoltați acest rol critic pe care România îl are deja în zona Mării Negre.

Arnold Dupuy este angajat al Booz Allen Hamilton și lucrează în calitate de analist la Departamentul Apărării din S.U.A., în biroul secretarului adjunct adjunct al Apărării pentru Energia Operațională (ODASD (OE)). La OE, Dr. Dupuy întocmește analize calitative și cantitative ale riscurilor energetice operaționale pentru asigurarea misiunii. Un domeniu special de interes este legătura dintre energia cibernetică și provocările geo-politice și militare operaționale ale securității energetice în cadrul Alianței Transatlantice, în special în cadrul „Flancului Est” al NATO. Veteran al Armatei Statelor Unite, după 25 de ani de serviciu activ și în rezervă, ultima misiune majoră a lui Dr. Dupuy a fost în Afganistan, unde a câștigat Steaua de Bronz și medaliile expediționare ale războiului global asupra terorismului. În 2016, Dr. Dupuy a absolvit un doctorat în Planificare, Guvernanță și Globalizare la Institutul Politehnic din Virginia și la Universitatea de Stat (Virginia Tech). Titlul lucrării sale de dizertație este „Schimbarea modelelor de regionalism și securitate în zona extinsă a Mării Negre: Impactul transformării energiei”. Este profesor adjunct de științe politice la Virginia Tech și Universitatea George Mason, predând politica internațională și geopolitică energetică.

Arnold Dupuy a participat marți la conferința MAS: „Punți de securitate transatlantică pe fondul discrepanțelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României”.

Monitorul Apărării și Securității a organizat marți Conferința „Punți de securitate transatlantică pe fondul discrepanțelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României”, printre invitații de marcă la eveniment numărându-se experți în securitate, militari de rang înalt și membri ai serviciilor de intelligence, printre care: Charles „Chuck” WaldFost locțiitor al comandantului forțelor US dislocate in Stuttgart, Germania, Arnold Dupuy (analist senior pe teme de Securitate energertică la Departamentul Apărării din SUA), Hans-Lothar Domröse (fostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forțelor NATO de la Brunssum), Carol Rollie Flynn (profesor asociat al Programului de Securitate Națională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Washington D.C), Anthony Pfaff (profesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al U.S. Army. Fost atașat militar în Orientul Mijlociu).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?