INTERVIU Arvydas Pocius: Statele UE discută de PESCO, dar nu ar trebui să fie o variantă pentru NATO

Publicat: 21/04/2019, 08:59

Ambasadorul Lituaniei la București a vorbit, într-un interviu pentru MEDIAFAX și Monitorul Apărării și Securității (MAS), despre viitorul relațiilor transatlantice în contextul dinamicii securității și despre noii promotori ai insecurității în Europa.

„Cred că acesta este un subiect bun de discutat, însă nu ar trebui să fie o alternativă pentru NATO. Trebuie să găsească o modalitate de a lucra împreună. UE și NATO ar trebui să lucreze împreună, nu să se separe”, a declarat ambasadorul Lituaniei.

Arvydas Pocius a precizat că statele europene trebuie să fie pregătite pentru insecuritatea care ar putea fi creată de naționalismul radical sau de intensificarea populismului în zona Mării Baltice.

Redăm interviul integral:

MEDIAFAX: Care este viitorul relațiilor transatlantice în contextul schimbării dinamicii securității și a politicilor globale?

Arvydas Pocius: Ei bine, pot vorbi doar din perspectiva Lituaniei. Când țara mea a devenit membră NATO, în 2004, anul în care Lituania a devenit de asemenea membră UE, a reprezentat probabil cea mai fericită și mai norocoasă zi, nu doar pentru mine, ci și pentru țară în sine. După 15 ani de ocupație sub Uniunea Sovietică, a fost ca un vis devenit realitate. Da, ne-am declarat independența la 11 martie 1990, dar pentru încă trei ani am avut forte armate ruse pe teritoriul nostru. Teoretic, eram o țară independentă, dar practic nu eram.

Trupele rusești au plecat din țara noastră în 1993 și evident a fost o ușurare pentru noi, fiind oameni liberi. Am înțeles astfel că fără susținerea statelor vestice este greu să supraviețuiești, fiind un vecin al unui stat estic atât de mare. Scopul politico-strategic era să devenim un stat membru în NATO și UE. Acum, fiind membri UE și NATO, pot spune că primim cele mai bune idei despre cum ne putem dezvolta și doar avantaje. Doar împreună suntem puternici și putem continua.

MEDIAFAX: Cum influențează noii promotori ai insecurității în Europa, precum naționalismul radical, intensificarea populismului, viitorul securității în Marea Baltică?

Arvydad Pocius: Aceasta nu este o problematică foarte importantă pentru țara noastră. Până acum, nu am avut astfel de probleme. S-a întâmplat mai curând în state vestice. Noi nu am fost vizați de atacuri teroriste sau de valuri mari de refugiați. Cu toate acestea, trebuie să fim pregătiți, trebuie să discutăm despre acest lucru și să facem schimb de experiențe cu alte state.

MEDIAFAX: Ce rol ar putea România să aibă ca pol al stabilității în Europa de Est și ca punct de legătură în cadrul Alianței transatlantice?

Arvydas Pocius: Cred că statele membre UE au început să discute despre PESCO și despre ceea ce este necesar să facă pentru a consolida securitatea în Europa, nu doar a membrilor NATO, ci și în celelalte state europene. Cred că acesta este un subiect bun de discutat, însă nu ar trebui să fie o alternativă pentru NATO. Trebuie să găsească o modalitate de a lucra împreună. UE și NATO ar trebui să lucreze împreună, nu să se separe. Acesta este punctul meu de vedere.

La 11 decembrie 2017, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie de stabilire a cooperării structurate permanente (PESCO), la mai puțin de o lună de la primirea notificării comune din partea statelor membre referitoare la intenția lor de a participa. Cele 25 de state membre care participă la PESCO sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania și Suedia. La 13 noiembrie 2017, miniștri din 23 de state membre au semnat o notificare comună privind cooperarea structurată permanentă (PESCO) și au înaintat-o Înaltului Reprezentant și Consiliului. La 7 decembrie 2017, Irlanda și Portugalia au notificat și ele decizia lor de a lua parte la PESCO.

Arvydas Pocius, ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Lituania în România, a participat la conferința pe securitate organizată de Monitorul Apărării, parte a MEDIAFAX Group.

Monitorul Apărării și Securității a organizat marți Conferința „Punți de securitate transatlantică pe fondul discrepanțelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României”, printre invitații de marcă la eveniment numărându-se experți în securitate, militari de rang înalt și membri ai serviciilor de intelligence, printre care: Charles „Chuck” WaldFost locțiitor al comandantului forțelor US dislocate in Stuttgart, Germania, Arnold Dupuy (analist senior pe teme de Securitate energertică la Departamentul Apărării din SUA), Hans-Lothar Domröse (fostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forțelor NATO de la Brunssum), Carol Rollie Flynn (profesor asociat al Programului de Securitate Națională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Washington D.C), Anthony Pfaff (profesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al U.S. Army. Fost atașat militar în Orientul Mijlociu).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...