Interviu cu Eric Schultz, fost ambasador SUA: despre diplomația digitală și fake news

Publicat: 17/06/2018, 16:13
Actualizat: 26/03/2019, 17:28

Diplomatul de carieră american a explicat, în interviul acordat Mediafax la Interactive Central and Eastern Europe Festival (iCEE.fest), că apariția Facebook, Instagram și a altor rețele online a transformat diplomația, în sensul că acum mesajele ajung instantaneu la oameni, ceea ce, în urmă cu două decenii, nu era posibil. În schimb, există și riscul de a te pierde în hățisul social-media.

Oficialul american adaugă că un alt pericol în social-media este dezinformarea prin fake news, precizând că este imperativ ca diplomații, politicienii și guvernele să aibă o reacție și să dezmintă astfel de știri.

Referitor la summitul istoric Trump-Kim, Eric Schultz a spus că este de bun augur faptul că președintele SUA și liderul nord-coreean comunică, însă, „ca la orice altă negociere inernațională, diavolul se ascunde în detalii”.

Vă prezentăm interviul acordat agenției de presă Mediafax de către Eric Schultz.

Reporter: Spuneți-ne câteva cuvinte despre diplomație digitală. Care ar fi efectele și în ce fel schimbă lumea diplomația digitală?

Eric Schultz: Sunt aici la o conferință la iCEE.fest, iar evenimentul se referă la mult mai multe, nu doar la diplomația digitală. Este vorba și despre politica digitală, efectele Facebook, Twitter, Instagram asupra lumii. Astfel, aș spune că diplomație digitală este o subcategorie a unei agende mai ample pe care o acoperă acest festival. Tocmai ce ascultam câțiva vorbitori care abordau efectele politicii digitale asupra campaniilor electorale, în special în SUA, comparându-l pe actualul președinte cu fostul șef al statului și modul în care ambii au utilizat social-media în moduri foarte diferite, dar extrem de eficiente pentru a-și transmite mesajul. Timp de 31 de ani am fost diplomat american. Acum sunt pensionat. Ultima mea funcție a fost cea de ambasador al SUA în Zambia. Înainte de asta am fost în Ucraina, am fost adjunct al ambasadorului. Deci cunosc această zonă a lumii destul de bine. (…) Unul dintre subiectele despre care o să vorbesc la conferință, referitor la diplomația digitală, ar fi că aceasta este o sabie cu două tăișuri, cum s-ar spune în engleză. Sunt multe aspecte pozitive ale social-media în diplomație, dar sunt și câteva lucruri cu care trebuie să ai grijă și să fii vigilent. (…) Pe de altă parte, sunt multe aspecte pozitive. De exemplu, când am fost ambasador în Zambia foloseam în principal Facebook, dar și Instagram pentru ca mesajul nostru să ajungă la oameni și pentru a comunica direct cu ei, ceea ce acum 20 de ani era imposibil de realizat sau acum 10 ani ori poate chiar în urmă cu 5 ani. Așadar, acesta este rezultatul utilizării social-media ca o platformă prin care poți transmite un mesaj oamenilor. Este o metodă eficientă de a îmbunătăți relațiile interumane. Acesta este marele câștig. Dezavantajul ar fi că te poți împotmoli în ea.

Reporter: Așadar și în diplomația digitală trebuie să luăm în considerare, de exemplu, și fenomenul fake news?

Eric Schultz: Cred că tot fenomenul fake news este foarte complicat. Este evident și un subiect de actualitate. Abordarea noastră, pe vremea când eram ambasador, dacă o informație era fake news, dacă eu și poziția ambasadei eram citați ori caracterizați greșit, nu dădeam curs provocării, pentru că nu voiam să dăm știrii veridicitate. În momentul în care intri într-o dispută cu persoană care te citează greșit, creezi și mai mult interes pentru acea știre. Deci asta este pe de o parte, faptul că nu vrei ca articolul să aibă veridicitate, nu vrei să continue. Pe de altă parte, dacă o lași așa și nu reacționezi, poate avea efecte negative. Ați menționat despre efectul fake news. Jobul meu anterior a fost în Ucraina, în Kiev, unde eram adjunctul ambasadorului. Am plecat înainte de Euromaidan, dar puteai vedea începutul campaniei rusești în Ucraina, ceea ce ei numește război hibrid. Această tentativă de a folosit social media pe post de armă, în feluri foarte nefaste pentru Ucraina și care împiedicau dezvoltarea țării din punct de vedere politic, economic, pentru a o menține dependentă de Rusia. În opinia mea, trebuie să privești diferit lucrurile, în funcție de specificitatea fiecărui caz. Reacționezi sau nu, încerci să dezminți sau nu? Depinde câtă amploare a luat știrea, cât de importantă este. Așadar, nu cred că există un răspuns corect. Cred că trebuie să judeci fiecare caz în parte, însă cred că, odată cu trecerea timpului, devine tot mai important să reacționăm la fake news. Să le demascăm, să arătăm că sunt false. Cred că în prezent, spre deosebire de acum cinci ani, este imperativ pentru guverne, politicieni și diplomați să reacționeze la fake news. În urmă cu cinci ani, toată lumea privea social media ca pe un lucru extraordinar, ca la o cale prin care să upgradeze democrația. Nu sunt sigur că oamenii privesc la fel lucrurile. Văd foarte mult pericol care trebuie combătut.

Reporter: Ultima întrebare ar fi legată de summitul istoric Trump-Kim, un eveniment foarte recent. Care credeți că vor fi efectele?

Eric Schultz: În acest moment este foarte greu de spus. Nu știu nimic în plus față de ceea ce cunoaște publicul larg. Tot ce știu este ceea ce am citit în articole de presă. Ca diplomat, regula noastră de bază a fost că trebuie să stăm de vorbă cu toată lumea. Astfel, cred că este un lucru bun faptul că Statele Unite și Coreea de Nord comunică. Din câte am înțeles, detaliile acordului nu sunt încă foarte clare, deci cine știe încotro se îndreaptă acest lucru. Cu siguranță denuclearizarea Peninsulei Coreene ar fi, de asemenea, un lucru foarte bun. Un aspect pozitiv ar fi și încheierea formală a războiului coreean. Nu cred că s-ar opune cineva la asta, dar ca la orice altă negociere inernațională, diavolul se ascunde în detalii. Așadar, până când nu vedem care sunt aceste detalii, nu știm dacă este cu adevărat posibil. Au existat momente în trecutul apropiat când am avut speranță că am ajuns la un acord cu Coreea de Nord și că lucrurile se îndreptau într-o direcție bună și apoi s-a cam dus totul de râpă. Deci cred că este prea devreme, este prematur să spunem că e ceva finalizat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului