INTERVIU INTEGRAL. Marius Tucă Show. Bogdan Alexandru, primul avocat al lui Gheorghe Dincă, despre momentul în care ucigașul și-a recunoscut faptele și cum a reacționat soția lui

Publicat: 20/08/2019, 17:43
Actualizat: 08/01/2020, 20:38

A spus că Alexandra i-a făcut semn să o ia cu mașina. Dânsul nu spune că a violat-o. Au dormit în același pat dar nu s-au consumat raporturi sexuale

Marius Tucă: În mare să ne spuneți în câteva propoziții ce s-a întâmplat, după aceea vă mai întreb eu despre Alexandra Măceșanu.

Bogdan Alexandru: A declarat că în timp ce circula cu mașina personală i-a fost făcut semn să se oprească pentru a o lua la autostop, deci Alexandra i-a făcut semn să o ia cu mașina…

Marius Tucă: În dreptul localității Dobrosloveni.

Bogdan Alexandru: Dobrosloveni, da, urmând să meargă la Caracal, din ceea ce știu și a efectuat acest transport, au avut niște discuții în mașină în care inculpatul a încercat oarecum să se apropie de către Alexandra și a tras oarecum niște apropouri, a avut niște discuții indirecte cu aceasta referitoare la raporturi sexuale, adică n-au fost discuții directe, dar au fost niște apropouri în acest sens și i s-au oferit și niște sume de bani.

Marius Tucă: Ea a refuzat asta?

Bogdan Alexandru: A refuzat, da.

Marius Tucă: A oprit mașina undeva aproape de liceul Mihai Viteazu unde învăța Alexandra.

Bogdan Alexandru: Da, așa este, a oprit mașina acolo a lovit-o.

Marius Tucă: S-a dat jos din mașină.

Bogdan Alexandru: S-a urcat în spate. A lovit-o, pentru câteva secunde a avut moment de inconștiență, după care a rămas…

Marius Tucă: A legat-o, i-a pus scotch la gură, la ochi.

Bogdan Alexandru: Nu mai rețin exact cum a procedat dar tot ce pot să vă spun e că a rămas sprijinită pe bancheta din față, cu capul sprijinit pe bancheta din față și dânsul a revenit la volan și a plecat mai departe cu mașina.

Marius Tucă: Și s-a dus acasă.

Bogdan Alexandru: Da.

Marius Tucă: Acasă a violat-o, a recunoscut toate astea, da?

Bogdan Alexandru: Dânsul nu spune că a violat-o.

Marius Tucă: Ci raport liber consimțit.

Bogdan Alexandru: Da, aceasta este declarația, eu nu pot decât să vă expun ceea ce spune inculpatul.

Marius Tucă: Bun. Noaptea n-a plecat nicăieri, a rămas acolo.

Bogdan Alexandru: Noaptea a rămas acolo, toată noaptea.

Marius Tucă: Povestește ce-a făcut pe perioada nopții?

Bogdan Alexandru: Nu oferă multe detalii, au dormit în același pat. Dar nu s-au consumat raporturi sexuale.

Marius Tucă: Dar când a ajuns acolo s-a întâmplat asta, când a dus-o?

Bogdan Alexandru: Nu, aici o să fac și eu un efort de memorie să fac distincție între cele două cazuri. Nerevăzând declarațiile de atunci, din ceea ce îmi amintesc a declarat că n-a întreținut raport sexual, deși și-a dorit, nu a fost de acord Alexandra și nu a întreținut raport sexual cu aceasta.

Marius Tucă: Au dormit în același pat… bine, ea a sunat la 112 și spunea că a fost violată.

Bogdan Alexandru: Da, știu, se reține acest aspect.

Marius Tucă: Bun. S-a trezit dimineața.

Bogdan Alexandru: A plecat la piață dimineața.

Marius Tucă: I-a dat un bilețel pe care a scris că își dorește ceva…

Bogdan Alexandru: Da, i-a dat un bilețel pe care se menționau medicamente, avea niște medicamente care înțeleg că le lua în mod frecvent și i-a indicat pe un bilețel ce medicamente să-i cumpere și dânsul a plecat să facă piața și să cumpere acele medicamente.

Marius Tucă: Și s-a dus la Craiova.

Bogdan Alexandru: Nu numai la Craiova, a fost și în Caracal în piață.

Marius Tucă: Ok. Și s-a dus la Craiova, știți că există o întreagă discuție legată de ora la care s-a întors pentru că Alexandra pe telefon spune vine, vine și asta era, ne uităm aici, ultimul apel pe care l-a…

Bogdan Alexandru: Astea sunt și detalii de anchetă cu privire la care nu prea pot să vă lămuresc.

Marius Tucă: Nu, nu, eu spuneam că ultima dată a sunat Alexandra la ora 11 și 12 minute, 36 de secunde și se pune că Gheorghe Dincă era în Craiova la ora 10, a fost văzut pe o cameră.

Bogdan Alexandru: Eu nu cunosc acest aspect, n-am apucat să văd toate actele de urmărire penală, am asistat inculpatul și cunosc foarte bine ceea ce a declarat, dar nu cunosc…

În jurul orei 12 a venit la domiciliu și a găsit-o pe Alexandra cu telefonul în mână. A ucis-o cu o singură lovitură. A făcut manevre de resuscitare

Marius Tucă: Bun. Spuneți-mi ce a declarat atunci. Deci s-a dus în oraș, s-a dus la Craiova, s-a întors în jurul orei prânzului, nu?

Bogdan Alexandru: Da. În jurul orei 12 a venit la domiciliu și a găsit-o pe Alexandra cu telefonul în mână.

Marius Tucă: E important pentru că dacă ea sună ultima dată la 11 și 12 minute și dacă a ajuns la 12 era târziu. Mă rog, el spune că în jurul orei 12.. așa, a găsit-o cu telefonul.

Bogdan Alexandru: Da, moment în care dânsul s-a înfuriat, mai ales că o atenționase să nu pună mâna pe nimic de acolo din cameră și a lovit-o. A lovit-o, o singură lovitură, declară dânsul…

Marius Tucă: Ca și în cazul Luizei.

Bogdan Alexandru: O singură lovitură declară dânsul că a aplicat și în urma acelei lovituri a căzut cu capul de podea și în acel moment a urmat o perioadă de agonie și într-un final, dânsul a încercat tot așa ca și în cazul Luizei să facă mai multe manevre de resuscitare care nu au reușit, și într-un final a constatat decesul.

Marius Tucă: Și mai departe s-a hotărât să o incinereze în butoiul din curte.

Bogdan Alexandru: Așa a declarat.

Marius Tucă: Asta a fost declarația și că acest lucru s-a întâmplat pe parcursul a șapte opt ore. A spus asta în declarație?

Bogdan Alexandru: Sigur că da, de la ora 2 până la aproximativ ora 8. Șase, șapte ore.

Marius Tucă: Și aceste declarații le-a făcut în același timp susținând că a omorât-o pe Luiza Melencu și a aruncat-o undeva pe câmp, în timp ce pe Alexandra a incinerat-o în butoiul din curtea casei.

Bogdan Alexandru: Da, da.

Marius Tucă: Mai e ceva în declarația lui care v-a atras atenția despre Alexandra Măceșanu?

Bogdan Alexandru: Nu, nu. Acestea sunt aspectele.

Marius Tucă: Am înțeles că familia a găsit un cercel care s-a găsit în mașină, l-a recunoscut familia Alexandrei.

Bogdan Alexandru: Da, este adevărat.

Marius Tucă: În ceea ce privește poșeta nu știți.

Bogdan Alexandru: Nu cunosc acest aspect.

Marius Tucă: O întrebare, dacă domnul avocat a primit în timpul reprezentării lui Dincă vreun mesaj pentru inculpat din partea complicilor lui, în afară de discuția cu familia lui?

Bogdan Alexandru: Nu există așa ceva.

Declară că faptele le-a săvârșit fără să știe nimeni altcineva. Nu avem de ce să credem că ar face parte dintr-o rețea

Marius Tucă: E o întreagă discuție apropos și aș vrea să vă întreb legat de faptul că Gheorghe Dincă ar fi făcut parte dintr-o rețea. Ați simțit asta, ați avut vreun element pe parcursul cercetării, a făcut vreo mărturisire?

Bogdan Alexandru: Eu ca avocat sunt obligat să mă raportez la probe, mai ales că sunt avocatul inculpatului, adică a celui care este acuzat și atunci eu trebuie să mă uit să văd dacă există vreo probă în acest sens. Ori în dosarul de urmărire penală până la ora actuală, din ceea ce cunosc eu, cât am apucat să cunosc până la momentul la care nu am mai fost solicitat, nu exista nicio probă în acest sens. Adică dânsul declara că faptele le-a săvârșit fără să știe nimeni altcineva, iar alte declarații, alte probe care să confirme faptul că dânsul făcea parte dintr-o rețea nu există. Deci ca atare eu sunt obligat să iau informațiile din dosar și să vă spun că nu există nicio probă în acest sens, deci nu avem de ce să credem că ar face parte dintr-o rețea.

Marius Tucă: Asta e clar până în momentul ăsta nu există o probă care să arate, să spună despre faptul că Gheorghe Dincă ar fi făcut parte dintr-o rețea, lua fete pentru rețea și așa mai departe. Din ce ați văzut dumneavoastră el a acționat…

Bogdan Alexandru: Sigur, e o ipoteză de lucru pentru procurori.

Marius Tucă: Dar din ce ați văzut, din ce a mărturisit, din declarațiile oficiale, din tot ce s-a întâmplat în această anchetă până în momentul ăsta, el a acționat singur. Deci nu a avut niciun complice, nu a vorbit despre cineva…

Bogdan Alexandru: Nu a vorbit despre cineva.

Marius Tucă: Ați avut sentimentul că a ascuns lucrul ăsta, că a ascuns cumva că ar fi avut pe cineva care să-l ajute sau ceva?

Bogdan Alexandru: Nu, nu am avut un astfel de sentiment.

Marius Tucă: Am înțeles. O altă întrebare. Nu cumva Dincă a căutat momentele de conflict cu cele două fete pentru a șterge rușinea că n-ar fi putut avea contact sexual cu ele? Dar cu Luiza el mărturisește că a avut contact sexual.

Bogdan Alexandru: Că a avut… numai cu Alexandra spune că nu a reușit, nu a avut un astfel de contact.

Marius Tucă: Dumneavoastră ați văzut probele de la fața locului pentru că am înțeles, în urma incinerării Alexandrei, a rezultat cenușă și mai mulți dinți? Ați văzut aceste probe?

Bogdan Alexandru: Nu, în momentul la care eu am fost prezent acolo la percheziție era ulterior momentului în care s-au prelevat aceste probe din cenușă. Practic în ziua de 27, sâmbătă 27 iulie, se luaseră probele la prima percheziție care a avut loc la domiciliul inculpatului.

Marius Tucă: Dar nu era normal să vedeți și dumneavoastră probele?

Bogdan Alexandru: Sigur, sunt discuții, până la urmă eu nu am solicitat să le văd, dacă aș fi solicitat în mod cert mi-ar fi fost prezentate.

Marius Tucă: Bună seara, aș dori să-l întrebați pe domnul avocat ce grosime aveau pereții butoiului. Știți cumva legat de asta?

Bogdan Alexandru: Da, pot să vă spun că era un butoi metalic, să fi avut, nu știu, o jumătate de centimetru grosime.

Marius Tucă: Era destul de gros. Spuneți-mi, butoiul ăla a rămas în curte și în zilele următoare în care dumneavoastră ați fost prezent la percheziție, nu l-a ridicat nimeni de acolo.

Bogdan Alexandru: Sigur.

Marius Tucă: Alte probe care să reziste și să ducă la inculparea lui Gheorghe Dincă pentru omor au mai existat din cunoștințele dumneavoastră?

Bogdan Alexandru: Nu. Până la momentul la care eu am avut legătură cu ancheta, nu.

Marius Tucă: În ceea ce o privește pe Luiza Melencu exista vreo probă?

Bogdan Alexandru: Acolo probatoriul era și mai subțire. Deci în ceea ce privește pe Luiza…

Marius Tucă: Ce anume exista, că nu-mi aduc aminte să fi existat ceva?

Bogdan Alexandru: Nu prea erau multe, toate au derivat de la Alexandra, de la cazul Alexandra, prin asocierea modului de operare, să zicem așa, dar în afară de recunoașterea inculpatului, o probă concretă în cazul Luizei nu există. O probă concretă până la ora actuală.

Marius Tucă: Probă concretă poate să existe în urma aflării ADN-ului din rămășițele de la lizieră, de la marginea lizierei, acolo unde Gheorghe Dincă s-a dus și le-a arătat, le-a indicat… locul care le-a fost indicat de Gheorghe Dincă.

Bogdan Alexandru: Sigur că da. dacă se va confirma, fiind o probă de specialitate, va avea o putere probatorie foarte mare.

Marius Tucă: Nu v-am întrebat, sunteți căsătorit?

Bogdan Alexandru: Da.

Marius Tucă: Aveți copii?

Bogdan Alexandru: Am doi copii.

Marius Tucă: Doi copii, câți ani au?

Bogdan Alexandru: Cinci ani și trei ani, băieți.

Ar fi trebuit intervenit mult mai eficient. Este o totală necoordonare a organelor de poliție și a procurorilor

Marius Tucă: Doi băieți. Mulți ani să vă trăiască. Spuneți-mi vă rog apropo de felul în care autoritățile au reacționat la telefoanele Alexandrei, cum comentați dumneavoastră avocat fiind și văzând ce se întâmplă în România și în materie de legislație.

Bogdan Alexandru: Da, opinia mea, ieșind oarecum din spectrul acesta al avocatului inculpatului, opinia mea este că ar fi trebuit intervenit mult mai eficient, mai repede, cele nouăsprezece ore care au scurs din momentul sesizării și până la prezența anchetatorilor în acea locuință este enorm, este ceva exagerat pentru anii în care trăim, în condițiile în care localizarea la ora actuală se face la minut din ceea ce am auzit. Este o totală, să zicem așa, necoordonare a organelor de poliție și a procurorilor în acest sens.

Marius Tucă: Eu cred că toți cei care au participat la asta se fac vinovați, fiind cumva criminali în serie alături de Dincă.

Bogdan Alexandru: Da, dacă se intervenea la timp poate nu mai discutam astăzi de o crimă și de un criminal în serie.

Nu aș putea să-l numesc criminal în serie. Nu cred că mai există victime

Marius Tucă: Dumneavoastră din cât l-ați cunoscut pe Gheorghe Dincă are profilul unui criminal în serie?

Bogdan Alexandru: Vă mărturisesc sincer că e primul caz în care mă confrunt cu o astfel de acuzație și nu pot să fac o comparație foarte, foarte bună în acest sens.

Marius Tucă: Dar văzând ce era la fața locului, având în vedere mărturisirile pentru că dumneavoastră le știți în detaliu, tot ce a mărturisit el legat de cele două crime, văzând felul în care el a reacționat, felul în care s-a comportat…

Bogdan Alexandru: N-aș putea să-l numesc criminal în serie, are două acuzații de crimă pe care le recunoaște.

Marius Tucă: Sunt recunoscute aici.

Bogdan Alexandru: Însă din punctul meu de vedere un criminal în serie ar trebui să aibă totuși mai multe crime pe care să le comită.

Marius Tucă: Credeți că are mai multe?

Bogdan Alexandru: Mă raportez la ceea ce a declarat și nu cred că are mai multe.

Marius Tucă: În ceea ce privește acea primă pistă, până una alta s-a dovedit falsă, credeți că a încercat să inducă în eroare organele de anchetă, în momentul în care s-a deplasat pe malul Dunării? V-am mai întrebat asta, vă mai întreb o dată.

Bogdan Alexandru: Nu cred că a încercat să inducă în eroare.

Marius Tucă: Atunci de ce a făcut asta?

Bogdan Alexandru: Nu cred că a încercat să inducă în eroare.

Marius Tucă: Atunci există o a treia victimă.

Bogdan Alexandru: Intenția a fost de a indica locul.

Marius Tucă: Deci el era foarte clar în ceea ce privea locul.

Bogdan Alexandru: Așa am perceput eu, e adevărat că n-am avut o discuție directă pe parcursul acestei proceduri cu inculpatul, dânsul stătea într-o mașină, eu stăteam în altă mașină, nu eram lângă inculpat în mașina de poliție. Dar așa cum am perceput de la distanță…

Marius Tucă: Când v-ați întors vorbesc.

Bogdan Alexandru: Din păcate nu am reușit să mai iau legătura pentru că dânsul a mers la arestul IPJ Dolj și eu am mers la domiciliul, deci n-am mai avut o discuție după această procedură cu dânsul. Și discuția cu inculpatul se face într-un anumit cadru, adică trebuie solicitată o astfel de întâlnire.

Marius Tucă: E adevărat, dar știți de ce vă întreb pentru că dacă e adevărat că acolo a aruncat un cadavru, da, și există și rămășițele din care nu s-au putut preleva probe ADN, de la liziera pădurii, dar mai sunt, am înțeles, dinții, înseamnă că e vorba despre a treia victimă. Pentru că rămășițele de la pădure nu aparțin Alexandrei.

Bogdan Alexandru: Nu, trebuie să exist și probe în acest sens.

Marius Tucă: Dacă mergem pe ideea că a aruncat cadavrul acolo.

Bogdan Alexandru: Inculpatul poate să se răzgândească în ceea ce privește declarația, n-ar fi primul inculpat care își schimbă declarația în cursul urmăririi penale și ca să discutăm de o a treia victimă trebuie să avem probe că ar fi și o a treia victimă.

Marius Tucă: E posibil ca acea primă reconstituire să fi fost făcută pentru a nu recunoaște faptul că și pe Luiza Melencu a incinerat-o în butoi așa cum s-a întâmplat cu Alexandra. Că ar fi fost prea mult în primă fază, la asta mă gândesc. Pentru că altfel dacă stăm și uităm la declarațiile pe care le-a făcut, Dincă până acum, cu toate că aici o să ne înjure multă lume dar ne asumăm asta, nu prea a mințit.

Bogdan Alexandru: Asta pot și eu să vă confirm că în esență, dacă discutăm pe declarațiile dânsului, 80-90% din modul… corespunde.

Marius Tucă: În esență legate de victimă, de numărul de victime… pentru că acum sunt chestii legate că nu ar fi violat-o, a violat-o pe Alexandra dacă spune ea la telefon când sună la 112, mă rog, și altele.

Bogdan Alexandru: Și aici sigur că e o probă fără doar și poate, însă pentru o condamnare a inculpatului trebuie să existe o coroborare de probe pentru a se trage o concluzie certă că a săvârșit o faptă.

Marius Tucă: Da, dar cert este, pentru că sunteți avocat, în legătură cu Luiza Melencu nu există nicio probă. Singura probă care ar putea să existe va veni, dacă va veni, în legătură cu ADN-ul din dinții găsiți în locul indicat de Dincă la liziera pădurii.

Bogdan Alexandru: Da, sigur, e o probă de specialitate care, dacă va avea un răspuns afirmativ, va fi greu de combătut.

Marius Tucă: Da, dar dacă nu… e cam de necombătut pentru că vorbim despre ADN și aici văd nenumărate discuții, contraexpertize, că ADN-ul o probă regină să spunem așa, în momentul în care vorbim despre ADN se închide… nu există alta. O întrebare de la cei care ne urmăresc, o întrebare pe care v-aș fi adresat-o și eu, este legată de stenogramele de pe telefoanele private ale polițiștilor care au discutat cu Alexandra. Dumneavoastră ați citit aceste stenograme?

Bogdan Alexandru: Nu.

Marius Tucă: De ce?

Bogdan Alexandru: Le-am văzut doar în presă.

Marius Tucă: Păi nu, n-au apărut în presă. Vorbesc despre stenogramele telefoanelor directe, de pe telefonul polițistului cu Alexandra, nu le-ați văzut?

Bogdan Alexandru: Nu le-am văzut. Nu, acelea nu. Eu am văzut doar discuțiile care s-au furnizat în…

Marius Tucă: Alea care au fost la 112, e clar. Dar de acelea, n-ați știut de existența lor cât ați fost avocatul lui Gheorghe Dincă? Nu vi s-a adus la cunoștință?

Bogdan Alexandru: Nu, nu. Nu mi-au fost prezentate până în acel moment. Cum știți și dumneavoastră, dosarul de urmărire penală e nepublic și anchetatorii prezintă inculpatului numai ce consideră dânșii că trebuie să fie prezentat și nu se cunosc toate aspectele de către inculpat, ca atare nici eu ca avocat nu pot să am cunoștință decât de aspectele de care ia cunoștință inculpatul.

Conform actelor de la dosar încă sunt avocatul inculpatului

Marius Tucă: Domnule Bogdan Alexandru, ați urmărit acest caz, ați fost în casă acolo, ați cunoscut pe Gheorghe Dincă, spuneți-mi, probabil că vă urmărește cazul ăsta, nu, el în continuare ține trează opinia publică și practic 90% din informațiile care se difuzează în România pleacă de la acest caz, spuneți-mi ce sentiment aveți legat de cazul ăsta, de tot ce s-a întâmplat la Caracal? Și dacă aveți vreun semn de întrebare legat de tot ce s-a întâmplat, de mărturiile care au avut loc până acum, de mărturisiri, de toate cercetările care au avut loc până acum la fața locului?

Bogdan Alexandru: Eu nu pot să gândesc decât strict profesional…

Marius Tucă: Eh, mai puteți gândi și strict uman pentru că sunteți om înainte de a fi avocat. Și eu sunt jurnalist sută la sută, pur sânge pot să dovedesc…

Bogdan Alexandru: Poziția mea de avocat…

Marius Tucă: Nu mai aveți poziția de avocat, acum sunteți un om liber, nu-l mai reprezentați pe Gheorghe Dincă și puteți să răspundeți și ca avocat, dar ca om care este sentimentul pe care îl aveți legat de tot ce s-a întâmplat la Caracal?

Bogdan Alexandru: În calitatea mea de avocat al inculpatului nu pot să exprim și sentimentul de…

Marius Tucă: Ați fost avocat, nu mai sunteți. Ați vrea să-l reprezentați în instanță pe Gheorghe Dincă.

Bogdan Alexandru: Aș putea să port o discuție și pe tema asta cu dumneavoastră, conform actelor de la dosar încă mai sunt și acest aspect este interesant. Sunt și eu și colegii mei care au fost numiți în continuare pentru că ne încetează delegația numai la momentul în care se prezintă un apărător ales care până acum nu s-a prezentat.

Marius Tucă: Dar apropo de asta, v-ați dori să-l reprezentați în instanță, când se va judeca pe Gheorghe Dincă?

Bogdan Alexandru: E un caz destul de dificil, nu e foarte ușor să fii…

Marius Tucă: Hai să vă iau altfel, dacă tot în continuare sunteți avocat în momentul în care vă pun o întrebare strict umană am să vă întreb una legată de avocatul Bogdan Alexandru. Care sunt, spuneți-mi, în pledoaria dumneavoastră argumentele cu care l-ați apăra pe Gheorghe Dincă?

Bogdan Alexandru: Bun. Întotdeauna un avocat găsește niște argumente sau cel puțin trebuie să caute mult și să găsească ceva. Acum, sigur că da, argumentele avocatului nu trebuie să fie agreate și de către judecător.

Marius Tucă: Nu contează asta, spuneți-mi un singur argument.

Bogdan Alexandru: Evident că punându-mă pe poziția aceasta aș folosi probele care există și m-aș folosi de probele care nu există, să zicem așa. Probele care există îl incriminează, dacă e să discutăm, îl incriminează numai în ceea ce privește fapta comisă împotriva Alexandrei, dacă într-adevăr rămâne în picioare acel ADN…

Marius Tucă: Care s-a dovedit că ar fi al Luizei Melencu și coroborat cu faptul că el i-a dus acolo și că ar fi ADN-ul Luizei…

Bogdan Alexandru: Până la urmă a fost dusă acolo și…

Marius Tucă: Plus și mașina, s-a avut la dosar mașina cu care luată Luiza Melencu în martie atunci, în acea zi fatidică.

Bogdan Alexandru: Bun, dar pentru un avocat al inculpatului mai este o întrebare.

Marius Tucă: Care?

Bogdan Alexandru: S-au găsit urmele acolo, în locuința inculpatului…

Marius Tucă: Ale Luizei Melencu?

Bogdan Alexandru: Nu, vorbesc de Alexandra, dar ce probă avem că inculpatul a comis fapta. Ce probă există concret la dosar că el a comis-o și n-a comis-o împreună cu altcineva sau a comis-o altcineva?

În percepția vecinilor, a familiei, era un om normal, obișnuit care-și vedea de treaba lui

Marius Tucă: E o întrebare. Dar un argument în favoarea lui Dincă pentru felul în care era el ca om, mă rog, mai greu de crezut că era om?

Bogdan Alexandru: În percepția vecinilor, a familiei, el era un om normal.

Marius Tucă: Păi vecinii sunt mai tot timpul beți că încă nu au reușit să ajungă vreunul dintre ei treaz să depună o mărturie.

Bogdan Alexandru: El a fost perceput ca un om obișnuit, ca un om care-și vedea de treaba lui.

Marius Tucă: Știți care e chestiunea care mă surprinde pe mine și rămân mirat. Eu n-am văzut casa aia, dar dacă o vedeam sigur îmi puneam un semn de întrebare, ce e Dumnezeule cu casa asta? E o casă total atipică, arată ca o casă a groazei și nu trebuia să se întâmple ceva acolo ca să spui asta. Sunteți de acord cu mine? Cel puțin din ce se vede la televizor.

Bogdan Alexandru: Nu pot să trag concluzia de casa a groazei. E o casă într-adevăr care trezește anumite suspiciuni când observă acea dezordine care există, dar, na…

Marius Tucă: Vă rog să faceți o precizare legată de polițistul căruia i s-a mărturisit prima dată criminalul. După părerea domnului avocat polițistul a fost ales de inculpat aleatoriu sau a lăsat impresia că se cunoșteau?

Bogdan Alexandru: Nu mi-a lăsat impresia că s-ar fi cunoscut.

Marius Tucă: Nu, nu cred că se cunoșteau pentru că venise de la București.

Bogdan Alexandru: Ce vreau să vă spun este că s-au purtat discuții repetate pe parcursul celor două zile, nu numai de către acest polițist ci și de către domnii procurori și de către alți polițiști, în sensul de a-și recunoaște faptele că sunt probe și nu are sens ca dânsul să își mențină poziția de nevinovăție pentru că sunt probe care îl incriminează și au fost discuții în mod repetat pe această temă care cred că, până la urmă, l-au determinat pe inculpat să-și dea seama că probele vor dovedi vinovăția acestuia și în acest context a recunoscut, mă gândesc.

Marius Tucă: Aici pot să spun și eu că polițistul e din Slatina, dar se află de 28 de ani la București, Slatina fiind foarte aproape de Caracal, mai mult decât atât părinții fiind la origini din Balș, un alt oraș din județul Olt, foarte aproape de Caracal. Spuneți-mi, vă rog, dacă ați mai luat legătura cu familia din momentul în care n-ați mai fost chemat, n-ați mai participat.

Bogdan Alexandru: Da, am mai discutat cu familia până în urmă cu o săptămână și mai bine am avut ultimele discuții și mi s-a spus faptul că nici dumnealor nu știu foarte bine situația inculpatului pentru că nu au avut posibilitatea să ia legătura cu acesta. Dânșii încercau să ia de la mine informații despre inculpat iar eu încercam să iau informații despre inculpat de la dumnealor.

Marius Tucă: Practic nu au avut acces deloc la…

Bogdan Alexandru: Da, da. Gândiți-vă că dacă eu ca avocat al inculpatului nu am mai fost informat, familia…

Marius Tucă: Nici măcar atât.

Bogdan Alexandru: Aș vrea totuși să am o discuție legată de apărare în acest caz, să-mi exprim opinia de avocat în raport cu modul în care a fost asigurată apărarea din oficiu a acestui inculpat. Eu am fost primul avocat al inculpatului, din punctul meu de vedere totuși s-a minimalizat puțin rolul avocatului în acest caz în sensul că nu s-a înțeles de către procurori faptul că apărarea trebuie să fie și una efectivă, continuă, un drept fundamental până la urmă pe care trebuie să-l aibă…

Marius Tucă: Păi de ce n-au înțeles asta?

Bogdan Alexandru: Dacă ar fi înțeles, nu am fi ajuns în situația acum să discutăm de al patrulea, al cincilea avocat din oficiu al inculpatului, în primul rând nu există o explicație logică pentru faptul că eu în calitate de avocat al inculpatului nu am fost întrebat dacă doresc să mă mai prezint la următoarele acte de urmărire penală și nici inculpatul nu a fost întrebat dacă înțelege să mai fie asistat de către mine. Din punctul meu de vedere asta e o eroare destul de mare.

Marius Tucă: Practic ați fost dați la o parte.

Bogdan Alexandru: Da, practic, eu ca avocat al inculpatului, chiar dacă am fost numit de stat la solicitarea organelor judiciare, am fost dat la o parte și înlocuit cu un alt avocat, ulterior și acel avocat a fost înlocuit cu un alt avocat, în condițiile în care dreptul la apărare este destul de clar reglementat de articolul 10 din Codul penal, prin raportare la articolul 91 din Codul penal care prevede avocatul din oficiu. În ceea ce privește articolul 10, dreptul fundamental la apărare, prevede că organele judiciare au obligația de a asigura exercitarea dreptului la apărare în mod efectiv și deplin, or efectiv și deplin înseamnă că trebuie să asigurăm o apărare de la momentul 0 până la momentul z, continuă, prin intermediul unui apărător, mai ales că articolul 91 din Codul penal prevede că inculpatul, în cazul de asistență juridică obligatorie este asistat printr-un avocat, spune textul de lege, printr-un avocat. Odată ce-l are nu cred că mai avem dreptul să înlocuim acest avocat.

Marius Tucă: Dacă își dorește?

Bogdan Alexandru: Ah, bun, dacă inculpatul solicită, nu e mulțumit de serviciile avocatului, atunci mi se pare firesc… la rândul lui avocatul dacă își exprimă intenția de a nu mai fi avocat în acel caz, sigur, atunci înlocuirea este perfect în regulă. Ce nu este în regulă este faptul că deși eram avocatul inculpatului, ancheta a întrerupt… procurorii nu m-au mai solicitat la următoarele acte de urmărire penală și au solicitat un alt avocat, după aceea alți avocați fracționând apărarea. Este foarte grav, din punctul meu de vedere este o încălcare gravă a dreptului la apărare care nu trebuie să fie formală. Sigur că putem să spunem domnule, i-am asigurat avocat din oficiu, niciun act de urmărire penală nu s-a făcut fără avocat din oficiu, deci suntem acoperiți nicio problemă, asta e practica și în alte cazuri, bun. Dar interpretarea legii trebuie să se facă corect, dreptul la apărare este un drept fundamental, este reglementat și în Convenția europeană a drepturilor omului și trebuie să fie un drept care să fie asigurat așa cum trebuie, de la început până la sfârșit. Ori e clar că nu poți să acorzi o apărare corectă și complexă unei persoane dacă tu ești chemat într-un anumit moment să asiști doar la o audiere, după care vine un alt coleg și asistă la o altă audiere și niciunul dintre colegii din oficiu nu e în temă cu ceea ce se întâmplă în caz. Ce apărare poți să mai faci unui inculpat în aceste condiții? În care tu nu știi ce s-a întâmplat de la început, care e poziția inculpatului și așa mai departe. Deci aceasta din punctul meu de vedere este o încălcare a dreptului la apărare și ar fi trebuit să fie constatată și de către anchetatori și să nu ne mai aflăm în momentul de față într-o asemenea situație.

Marius Tucă: Mulțumesc mult pentru participarea din această seară domnule Bogdan Alexandru și ținem legătura, cazul încă nu s-a închis, dimpotrivă spun că sunt multe semne de întrebare legate de ce se v-a întâmpla și mai ales ne dorim foarte tare să aflăm adevărul cu tot ce s-a întâmplat în acest caz absolut înfiorător.

Bogdan Alexandru: Să sperăm cu toții că adevărul până în final se va afla.

Marius Tucă: E vorba de o tragedie națională.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva...