INTERVIU INTEGRAL. Marius Tucă Show. Bogdan Alexandru, primul avocat al lui Gheorghe Dincă, despre momentul în care ucigașul și-a recunoscut faptele și cum a reacționat soția lui

Publicat: 20/08/2019, 17:43
Actualizat: 08/01/2020, 20:38

Bogdan Alexandru mai afirmă că este în continuare avocatul lui Dincă deși a fost înlăturat și au fost numiți alți avocați din oficiu pentru apărarea lui. Din acest motiv, Alexandru spune că apărarea clientului a fost fracționată iar lui Dincă i s-a încălcat dreptul la apărare.

Prezentăm câteva din declarațiile avocatului Bogdan Alexandru, în emisiunea Marius Tucă Show:

„În ceea ce o privește pe Luiza…nu prea erau multe (probe, n.r) , toate au derivat de la Alexandra, de la cazul Alexandra, prin asocierea modului de operare, să zicem așa, dar în afară de recunoașterea inculpatului, o probă concretă în cazul Luizei nu există. O probă concretă până la ora actuală!

„Întotdeauna un avocat găsește niște argumente, sau cel puțin trebuie să caute mult și să găsească ceva. Sigur, argumentele avocatului nu trebuie să fie tot timpul agreate și de către judecător”

„Aș folosi probele care există și m-aș folosi, să spun așa, probele care nu există. Probele care există îl incriminează numai în ceea ce privește fapta comisă împotriva Alexandrei, dacă rămâne în picioare proba ADN (…) Dar mai este, pentru un avocat al inculpatului, o întrebare: S-au găsit urmele acolo, în locuința inculpatului, dar ce probă avem că inculpatul a comis fapta? Ce probă există, concretă, la dosar că el a comis-o și nu a comis-o împreună cu altcineva sau a comis-o altcineva?”

„Am fost primul avocat al inculpatului. Din punctul meu de vedere s-a minimalizat puțin rolul avocatului în acest caz, în sensul că nu s-a înțeles de către procurori faptul că apărarea trebuie să fie și una efectivă, continuă, un drept fundamental până la urmă care trebuie să-l aibă ( clientul, n.r.)”

„Nu există nicio explicație logică pentru faptul că eu, în calitate de avocat al inculpatului, nu am fost întrebat dacă doresc să mă mai prezint la următoarele acte de urmărire penală și nici inculpatul nu a fost întrebat dacă înțelege să mai fie asistat de către mine”

„Eu, ca avocat al inculpatului, chiar dacă am fost numit de stat, am fost dat la o parte și înlocuit cu un alt avocat, ulterior și acel avocat a fost înlocuit cu un alt avocat (…) Deși eram avocatul inculpatului, procurorii nu m-au mai solicitat la următoarele acte de urmărire penală. Și au solicitat un alt avocat, după aceea un alți avocați, fracționând apărarea. Este foarte grav. Din punctul meu de vedere este o încălcare gravă a dreptului la apărare”

Redăm interviul integral:

Marius Tucă: Bun găsit, oameni buni, la o nouă emisiune Marius Tucă Show. Un invitat special la emisiunea de astăzi, domnul Bogdan Alexandru, bună seara, bine ați venit.

Bogdan Alexandru: Bună seara, dumneavoastră și telespectatorilor.

Marius Tucă: Mulțumesc mult că ați acceptat invitația noastră, e prima dată când sunteți într-un studio de televiziune, nu? Când vorbiți despre cazul ăsta al…

Bogdan Alexandru: Am mai fost, dar în…

Marius Tucă: În București nu ați fost niciodată, e adevărat. Ați fost primul avocat al lui Gheorghe Dincă și aș vrea să îmi spuneți în primul rând cum ați ajuns să fiți primul avocat al lui Gheorghe Dincă?

Bogdan Alexandru: Da, sigur. Eram de serviciu în ziua de 27 dimineața, am fost sunat de către o grefieră de la Parchetul DIICOT Craiova să mă prezint la un caz, nu mi s-a spus despre ce caz este vorba. Evident, am răspuns afirmativ, cum procedez de obicei într-o astfel de situație, fiind și de serviciu. Mi s-a spus că într-o oră să mă prezint și la ora trei…

Marius Tucă: Să vă prezentați unde?

Bogdan Alexandru: La sediul DIICOT Craiova. Telefonul…

Marius Tucă: În ce zi era asta?

Bogdan Alexandru: 27 dimineața, la ora trei dimineața, într-o oră să mă prezint.

Marius Tucă: Și la patru dimineața ați fost la DIICOT Craiova.

Bogdan Alexandru: Și la ora 4 am fost la DIICOT Craiova. Acolo l-am văzut prima dată pe inculpat în holul DIICOT Craiova, era încătușat, păzit de poliție și mi-a fost prezentat ca fiind inculpatul pe care eu trebuie să-l asist.

Marius Tucă: Nu vi s-a spus despre ce e vorba?

Bogdan Alexandru: Efectiv am fost invitat să aștept până când voi fi chemat de către domnul procuror. Însă în timpul așteptării…

Marius Tucă: Ați aflat despre ce e vorba.

Bogdan Alexandru: Am purtat o scurtă și discuție cu inculpatul.

L-am perceput ca o persoană îngândurată. Mi-a spus că este nevinovat

Marius Tucă: Cum era Gheorghe Dincă la primul dialog, prima întâlnire pe care ați avut-o cu el? I-ați spus sunt avocatul din oficiu…

Bogdan Alexandru: Da, bineînțeles, m-am prezentat, i-am spus că sunt avocatul din oficiu, l-am rugat să-mi spună dacă știe despre ce e vorba, care sunt acuzațiile. Nu mi-a dat foarte multe detalii, nu a știut să-mi spună, doar că mi-a spus că nu e vinovat în raport cu acuzațiile care i se aduc. l-am perceput ca o persoană îngândurată, l-am văzut stând într-un colț al holului, pe o banchetă într-un colț, stând foarte mult pe gânduri și am încercat foarte mult să aflu totuși de la dânsul mai mult. Înainte de a purta o discuție oficială cu procurorul pe acuzații să văd ce-mi spune clientul, asta era calitatea dânsului în raport cu mine, clientul meu în raport cu acuzațiile care i se aduceau. Așa cum am spus, din prima discuție mi-a spus că este nevinovat și că nu are nicio legătură cu acuzațiile care i se aduc. După aproximativ o jumătate de oră am fost invitați în biroul procurorului și s-a desfășurat un prim act de urmărire penală în acest caz.

Marius Tucă: Care au fost acuzațiile care i s-au adus?

Bogdan Alexandru: Acuzațiile inițiale, prezentate în calitatea de suspect, au fost de trafic de persoane, în ceea ce o privește pe Melencu Luiza, trafic de minori și viol, în ceea ce o privește pe Măceșanu Alexandra. Acestea sunt acuzațiile inițiale, care de altfel au și atras competența DIICOT Craiova, fiind vorba de trafic de persoane, respectiv minori așa s-a ajuns la competența 210,211 Cod penal.

Marius Tucă: Bun. Ați stat acolo la sediul DIICOT până la ce oră?

Bogdan Alexandru: Până la ora 9 dimineața.

Marius Tucă: Deci, practic, noaptea v-ați petrecut-o acolo.

Bogdan Alexandru: Da, sigur, și până la 9, 9 și jumătate am stat la sediul DIICOT.

Marius Tucă: Ce s-a întâmplat în cele cinci ore?

Bogdan Alexandru: Au fost prezentate acuzațiile, procese verbale, ordonanțe de ale procurorului, toată procedura de urmărire penală de rigoare, prezentarea acuzațiilor în calitate de suspect, punerea în mișcare a acțiunii penale, inculparea și așa mai departe.

Marius Tucă: În tot acest timp el nu a recunoscut nimic.

Bogdan Alexandru: Nu, nu.

Marius Tucă: Bun. S-a făcut nouă dimineața.

Bogdan Alexandru: S-a făcut ora nouă dimineața, s-a încheiat prima fază a declarațiilor și pentru două ore m-am retras, dânsul a mers în centrul de reținere și arest preventiv de la Dolj, de la Craiova și după două-trei ore am mers la percheziție. Am mers la fața locului la Caracal.

Marius Tucă: Deci ați plecat de la Craiova la Caracal.

Bogdan Alexandru: Da.

Marius Tucă: Care a fost reacția umană a dumneavoastră când ați văzut locul, casa și tot ce era acolo? Pentru că acum, văzând casa, mi se pare destul de stranie, după ce au început cercetările la fața locului cu atât mai mult, având în vedere ce s-a aflat.

Bogdan Alexandru: Nu pot să vă zic decât că era foarte aglomerată, curtea foarte aglomerată și un teren foarte mare cu construcții în partea din față, se lăsa un teren foarte mare în spate. Deci asta a fost prima impresie pe care mi-am format-o, o casă care avea multe lucruri ce nu erau în ordine, asta pot să vă spun.

Marius Tucă: Mai departe. Ați ajuns și au început cercetările și perchezițiile la fața locului.

Bogdan Alexandru: Da, sigur. A început percheziția la fața locului, au fost ridicate fel de fel de probe din încăpere, din curte.

Marius Tucă: Știți că un mare semn de întrebare a fost în prima parte a anchetei, acel butoi, acel cazan în care inculpatul a declarat că a incinerat-o pe Alexandra Măceșanu. Când ați ajuns acolo era la fața locului acest cazan, a fost inventariat, a fost găsit?

Bogdan Alexandru: La momentul când eu am ajuns la fața locului deja o primă verificare se făcuse în absența mea…

Marius Tucă: Și în absența lui Gheorghe Dincă?

Bogdan Alexandru: Nu știu să vă spun asta, din câte am auzit nu, a fost prezent, era vorba de prima percheziție care s-a efectuat…

Marius Tucă: În momentul în care au pătruns acolo și organele de cercetare?

Bogdan Alexandru: Au pătruns acolo, da și organele de cercetare.

Marius Tucă: Bun, dar dumneavoastră când ați ajuns ați văzut acel butoi la fața locului?

Bogdan Alexandru: Da, l-am văzut, însă deja erau ridicate probele.

Marius Tucă: Adică cenușa și ce se găsise în cenușă.

Bogdan Alexandru: Da.

Marius Tucă: Cum arăta cazanul ăsta în descrierea dumneavoastră?

Bogdan Alexandru: Era un… dânșii l-au numit butoi metalic, cam asta este noțiunea, un cazan din metal pe care inculpatul îl folosea la arderea metalelor. .

Marius Tucă: Avea jos un fel de grătar?

Bogdan Alexandru: Da, avea grătar și topea metale în acest cazan, separa cupru de aluminiu din ce am înțeles.

Marius Tucă: Asta s-a întâmplat, ați văzut probele la fața locului, ați văzut acest butoi, l-ați văzut și dumneavoastră.

Bogdan Alexandru: Da, sigur.

Marius Tucă: Mai departe ce s-a întâmplat?

Bogdan Alexandru: Pot să vă spun că la toată procedura asta am asistat.

Marius Tucă: Asta era sâmbătă, cred?

Bogdan Alexandru: Da, era sâmbătă , până seara târziu, cred că se făcuseră orele 22, chiar mai mult, peste ora 22, când s-a oprit percheziția, urmând să continue a doua zi, deci s-a oprit din motive obiective, fiind foarte târziu. În tot acest interval de timp de la orele 4-5 după-amiaza până la orele 22 anchetatorii au luat probe, zeci de probe de la fața locului. Criminaliști…

Marius Tucă: Echipa fiind de la Craiova.

Bogdan Alexandru: Din ce am văzut o echipă mixtă Caracal, Craiova și din Olt. Criminaliști și de la Craiova și din Olt.

Marius Tucă: Slatina bănuiesc, de la Inspectoratul…

Bogdan Alexandru: Da, sigur că da. A fost o echipă mixtă coordonată de DIICOT Craiova.

Marius Tucă: S-au oprit cercetările seara târziu.

Bogdan Alexandru: Seara târziu, fiind și întuneric, lumina era artificială.

Marius Tucă: Cum s-a manifestat clientul dumneavoastră, Gheorghe Dincă, în tot acest timp pentru că el nu recunoscuse până atunci și nici în ziua respectivă?

Bogdan Alexandru: A fost foarte liniștit, a stat pe o bancă în curtea dânsului în tot acest interval de timp. Sigur, anchetatorii au purtat mai multe discuții cu dânsul referitor la fapte. Dânsul în mod constant nega.

Marius Tucă: Trebuie spus, pentru cei care ne urmăresc, că încă din ziua de sâmbătă era prezent polițistul despre care s-a spus mai târziu că i s-a mărturisit Gheorghe Dincă, era încă din ziua aia acolo.

Bogdan Alexandru: Era prezent și în mod cert era persoană care făcea parte din anchetă, din rândul polițiștilor ce se aflau…

Marius Tucă: O să spun mai târziu, de fapt pot să spun și acum, știu cum se numește polițistul, nu era de la Caracal sau de la Slatina.

Bogdan Alexandru: Nu cunosc acest aspect.

Marius Tucă: Știu eu acest aspect, știu și numele, era un polițist de la București practic venit. Care venise încă din prima zi acolo. Mai departe, s-au terminat cercetările, Dincă a stat liniștit pe o bancă toată ziua…

Bogdan Alexandru: Da și a doua zi s-au reluat, s-a fixat…

Marius Tucă: Adică duminică 28 iulie.

Bogdan Alexandru: S-a fixat ora 10 dacă nu mă înșel, ne-am întâlnit din nou la sediul DIICOT Craiova și am plecat cu polițiștii și domnii procurori din nou la Caracal și am continuat pe parcursul întregii zile până spre seara, tot așa…

Marius Tucă: Percheziție…

Bogdan Alexandru: Percheziție, ridicare de probe…

Și-a recunoscut faptele în fața unui polițist. A spus: „Vreau să vă spun adevărul în acest caz”. A vorbit mai întâi de Luiza

Marius Tucă: Dincă ce făcea?

Bogdan Alexandru: Exact ca și în prima zi, a stat pe o bancă și întrucât era soare la un moment dat pe acea bancă, bătea soarele foarte puternic, a fost mutat la solicitarea dânsului într-un foișor din curte unde era umbră.

Marius Tucă: Era încătușat în tot acest moment?

Bogdan Alexandru: Da, a fost încătușat, chiar în mod repetat dânsul se plângea că îl strângeau foarte tare cătușele mâinile lui fiind foarte, foarte groase…

Marius Tucă: Ca orice criminal fin, deranjat de cătușe. Și dânsul avea, am înțeles, mâinile subțiri…

Bogdan Alexandru: Nu, nu, erau niște mâini groase și oricum am constat și eu acest aspect chiar îl strângeau că îi rămăseseră semne.

Marius Tucă: Deci toată ziua de duminică 28 iulie, în curte n-a recunoscut.

Bogdan Alexandru: Ba da.

Marius Tucă: Începând cu ce oră?

Bogdan Alexandru: În timpul acestei percheziții, după-amiază, nu mai știu, după ora 2 oricum.

Marius Tucă: A cerut să se vadă cu polițistul care fusese și în prima zi la percheziții.

Bogdan Alexandru: Da.

Marius Tucă: Și acolo în curte a stat de vorbă cu el.

Bogdan Alexandru: Da.

Marius Tucă: Au stat doar ei doi de vorbă, nu era altcineva de față?

Bogdan Alexandru: Da, a fost dorința dânsului…

Marius Tucă: În foișor sau în altă parte?

Bogdan Alexandru: În foișor au stat de vorbă, după care am fost anunțați că dânsul vrea să-și recunoască faptele și să asist la această…

Marius Tucă: Deci la prima discuție, când a stat de vorbă cu acel polițist, nu ați fost de față, nu ați participat, a fost de fapt o mărturisire în fața polițistului și atât, nimeni altcineva de față.

Bogdan Alexandru: Da, sigur.

Marius Tucă: Și mărturisirea a fost făcută tot în curte.

Bogdan Alexandru: Da, în prezența mea.

Marius Tucă: Cu polițistul respectiv, cu domnii procurori.

Bogdan Alexandru: Și procurori.

Marius Tucă: Mai mulți procurori.

Bogdan Alexandru: Un procuror s-a ocupat de caz dar echipa era formată din mai mulți procurori.

Marius Tucă: Cum a început mărturisirea? Ce-a spus?

Bogdan Alexandru: Din primul moment a spus vreau să vă spun adevărul în acest caz, așa a început, și să vă spun că eu am comis faptele, în următoarele variante. Și a început să expună cum a…

Marius Tucă: Prima dată a vorbit despre cazul Luizei Melencu sau despre cazul Alexandrei Măceșanu?

Bogdan Alexandru: A luat-o cronologic, dacă îmi amintesc bine a vorbit întâi despre cazul Luizei și după aceea…

Marius Tucă: A povestit cum a luat-o la o ocazie.

Bogdan Alexandru: Da, în detaliu, cum a luat-o la o ocazie și aspectele acestea au mai fost prezentate de mine.

A susținut faptul că a întreținut raporturi sexuale consimțite cu Luiza

Marius Tucă: La un moment dat s-a speculat și vreau să faceți foarte clar precizarea că ar fi ținut-o o perioadă mai îndelungată pe Luiza, ceea ce s-a dovedit că nu a fost adevărat.

Bogdan Alexandru: Nu. Nu a fost adevărat și aici și eu am venit să dezmint aceste informații care în mod cert nu influențau urmărirea penală ci mai degrabă veneau să lămurească niște aspecte care dezinformau opinia publică, în raport cu declarația pe care a dat-o inculpatul. Inculpatul a spus că fapta s-a petrecut în aceeași zi în care a luat-o la autostop pe Melencu Luiza, la câteva ore de la acest moment.

Marius Tucă: Dar a violat-o. A spus despre viol în cazul Luizei, a vorbit despre viol?

Bogdan Alexandru: În cazul Luizei?

Marius Tucă: Da.

Bogdan Alexandru: Nu, dumnealui a susținut faptul că a întreținut raporturi sexuale consimțite.

Marius Tucă: Dar la un moment dat a izbucnit un conflict.

Bogdan Alexandru: Da.

Marius Tucă: A lovit-o.

Bogdan Alexandru: A izbucnit un conflict, a lovit-o și acea lovitură a fost fatală.

Marius Tucă: A lovit-o cu mâinile?

Bogdan Alexandru: Cu mâinile.

Familia lui Dincă dorea să fie lămurite încă de la început toate aspectele pentru că și a fost la fel de șocată de ceea ce s-a întâmplat.

Marius Tucă: Trebuie să facem o precizare importantă pentru dumneavoastră ca avocat , ca primul avocat al criminalului Gheorghe Dincă și anume că dumneavoastră ați avut acordul familiei acestuia de a vorbi cu presa, nu ați făcut asta… e foarte important.

Bogdan Alexandru: Am vrut să fac această precizare pentru că am auzit chiar în interiorul anchetei discuții că pozițiile mele, aparițiile mele publice ar fi fără acordul familiei sau acordul inculpatului. Ceea ce era fals. Eu am reușit să iau legătura încă din prima zi.

Marius Tucă: Cine anume din familie?

Bogdan Alexandru: Cu soția. Deci sâmbătă pe 27 la percheziție am reușit să port o discuție destul de amănunțită, întinsă pe mai bine de o oră, cu soția inculpatului și…

Marius Tucă: Era surprinsă de ceea ce îi spuneți.

Bogdan Alexandru: Da, era surprinsă și încă de atunci am stabilit că trebuie să avem o atitudine cât mai deschisă în raport cu presa.

Marius Tucă: Cât mai transparentă.

Bogdan Alexandru: Cât mai transparentă, da

Marius Tucă: Adică familia nu v-a interzis nici măcar o secundă.

Bogdan Alexandru: Nu, din contră, familia dorea să fie lămurită încă de la început toate aspectele pentru că și familia a fost la fel de șocată, așa cel puțin mi s-a spus de ceea ce s-a întâmplat.

Marius Tucă: Ați vorbit doar cu soția sau și cu unul dintre copii, cu vreunul dintre ei?

Bogdan Alexandru: În prima fază am vorbit am vorbit cu soția, sâmbătă am vorbit cu soția, de luni începând, luni sau marți, m-am întâlnit și cu fiica inculpatului.

Marius Tucă: Unde v-ați întâlnit? În Caracal?

Bogdan Alexandru: Nu, în Craiova, la sediul meu profesional.

Marius Tucă: Am înțeles. Și fata domnul Gheorghe Dincă, criminalul Gheorghe Dincă, a fost la fel de deschisă, adică nu v-a spus să ascundeți, să nu spuneți, să comunicați cu presa.

Bogdan Alexandru: În acel moment în care fiica dânsului a venit la mine la birou împreună cu soția și cu unul dintre fii, deci un fiu al inculpatului, trei persoane din familie au venit la mine.

Marius Tucă: Cei doi care stau în Arad.

Bogdan Alexandru: Da, cei doi care stau în Arad. Atunci am aflat mai multe despre inculpat și despre familia acestuia.

Marius Tucă: Și familia v-a dat acordul de la bun început.

Bogdan Alexandru: Da, exact, de la bun început am avut acordul…

Marius Tucă: Să comunicați cu presa, să nu ascundeți nimic, să dați dovadă de transparență.

Bogdan Alexandru: Transparență în relația cu presa pentru că era un caz cu amploare foarte, foarte mare și se așteptau multe răspunsuri, foarte multe răspunsuri cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Și familia oarecum, mi-a și spus la acea întâlnire, înțelege să se detașeze de toate aceste acuzații care nu o privesc, da, și chiar m-au rugat să transmit din partea dânșilor către familiile victimelor întreaga înțelegere și durere, compasiune și așa mai departe și regretul că s-a ajuns într-o astfel de situație și s-a putut întâmpla asta.

Marius Tucă: Dar cum a reacționat familia când a aflat că Gheorghe Dincă a recunoscut, când a aflat că a omorât cele două fete?

Soția lui a venit în țară în aprilie. A stat o lună împreună cu inculpatul în domiciliul acestuia. Apoi a plecat la Arad

Bogdan Alexandru: Soția dânsului mi-a spus că ei nu îi vine să creadă pentru că îl cunoaște de 42 de ani, sunt împreună de 42 de ani, și nu crede că a fost în stare de așa ceva. Asta a fost prima reacție, după care mi-a spus că dacă totuși este vinovat i se pare normal să răspundă pentru ceea ce a făcut. Dar mi-a spus că nu poate să creadă că a fost posibil să facă așa ceva fără să aibă cea mai mică bănuială. Deci niciun moment nu s-a gândit…

Marius Tucă: I se părea totuși de necrezut. Mai fusese acasă, acolo unde stătea Gheorghe Dincă în ultima perioadă? Adică începând din martie de când a răpit-o pe Luiza și până în iulie când a răpit-o…

Bogdan Alexandru: Dânsa s-a pensionat, a lucrat în Italia mai mulți ani de zile, soția, și-n aprilie anul acesta s-a pensionat și a venit în România. 26 aprilie, dacă nu mă înșel este înainte de Paște, a venit în țară și a stat timp de o lună de zile împreună cu inculpatul în domiciliul acestuia, după care a plecat

Marius Tucă: Adică la casa groazei. Adică după ce ar fi omorât-o Luiza, pentru că asta se întâmpla în martie cu Luiza. Deci în momentul ăla a venit în casă și a stat până în luna mai.

Bogdan Alexandru: Până în mai, da, sigur.

Marius Tucă: Incredibil.

Bogdan Alexandru: Astea sunt informațiile pe care le am de la soția…

Marius Tucă: Păi le-a spus chiar soția.

Bogdan Alexandru: Da, de la soția dânsului, după care a plecat la Arad să aibă grijă de nepoți.

Marius Tucă: Dar unde locuiau, iertați-mă, pentru că în niciun caz în camera aceea a groazei pe care am văzut-o, camera unde au fost probabil duse cele două fete?

Bogdan Alexandru: Acolo locuiau.

Marius Tucă: În camera aceea?

Bogdan Alexandru: N-am detaliat. Soția mi-a fost foarte clar că în acea locuință a stat timp de o lună de zile cu inculpatul.

Marius Tucă: Adică în acea cameră unde fusese sechestrată Alexandra cât și Luiza.

Bogdan Alexandru: Probabil, nu am…

Marius Tucă: Nu știți cu exactitate.

Bogdan Alexandru: Nu știu cu exactitate.

Marius Tucă: Adică acea cameră ați văzut-o, în care era un pat de fier și un televizor și lumina se vedea printr-o crăpătură.

Bogdan Alexandru: Nu era doar un pat de fier și un televizor mai erau și niște piese de mobilă, dar era o cameră destul de mică.

Marius Tucă: Mică și modestă, în sensul ăsta.

Bogdan Alexandru: Da.

Marius Tucă: Bun. Deci soția a venit după ce s-a pensionat în Italia, a venit înainte de Paști și a stat o lună împreună cu inculpatul, cu criminalul Gheorghe Dincă, după care a plecat la Arad.

Bogdan Alexandru: A plecat la Arad. Nu s-a mai întors, nu știu exact dacă a mai revenit în acest interval de timp din mai până în iulie, dacă a mai revenit vreo zi-două nu știu să vă spun, dar în mod cert n-a stat o perioadă lungă, dacă a venit a stat pentru câteva zile.

Dincă a fost inițial rigid, chiar sigur pe el în ceea ce privește poziția. Apreciez că a conștientizat gravitatea faptelor. A început să aibă remușcări

Marius Tucă: Spuneți-mi ce impresie v-a făcut dumneavoastră Gheorghe Dincă din momentul în care a recunoscut? Pentru că s-a mărturisit putem spune foarte precis acelui domn polițist, el a chemat respectivul polițist să i se mărturisească, după care cu procurorii, cu polițistul de față și cu dumneavoastră a făcut mărturisirea în grup, cum ar veni. Cum vi s-a părut Gheorghe Dincă?

Bogdan Alexandru: Mi s-a părut o persoană care într-un final a înțeles să coopereze cu organele de anchetă, deși inițial a fost foarte rigid, chiar sigur pe el în ce privește poziția. Apreciez totuși că a conștientizat în cele două zile cât au fost perchezițiile la domiciliul dânsului gravitatea faptelor și probabil sub puterea complexului faptelor pe care le-a comis…

Marius Tucă: A început să aibă remușcări…

Bogdan Alexandru: A început să aibă remușcări și într-un final a recunoscut.

Marius Tucă: Cât a durat recunoașterea la fața locului de față cu procurorul?

Bogdan Alexandru: Aproximativ o oră.

Marius Tucă: După care ați plecat la DIICOT Craiova.

Bogdan Alexandru: După care am plecat la DIICOT Craiova.

Marius Tucă: Și au început declarațiile amănunțite.

Bogdan Alexandru: Și au început declarațiile amănunțite, acolo au fost mult mai în detaliu.

După ce a constatat decesul Luizei a întrat în panică. A încercat manevre de resuscitare. A luat decizia de a ascunde, a abandona cadavrul

Marius Tucă: Spuneți-mi, în cazul Luizei Melencu, ce puteți să spuneți că nu vrem mare lucru din anchetă, cu toate că se știe…

Bogdan Alexandru: Din păcate nu pot să vă spun foarte mult.

Marius Tucă: Nu vreau amănunte, vreau să-mi spuneți doar la ocazie a luat-o, a dus-o acasă, el declară că au avut raporturi sexuale consimțite, după care în urma unui conflict a lovit-o și a omorât-o. Ce s-a întâmplat mai departe cu Luiza din mărturisirile lui?

Bogdan Alexandru: După ce a constatat că a decedat, a intrat într-o stare de panică, a conștientizat că s-a întâmplat ceva foarte grav și o perioadă de aproximativ o oră a fost foarte agitat. Ce spune dânsul e că între momentul în care a lovit-o și momentul în care a constat că e decedată a încercat mai multe manevre în sensul resuscitării, dar care nu au reușit și starea de panică a intervenit în momentul în care a constatat că Luiza este decedată. După aproximativ o oră de agitație în care dânsul s-a plimbat prin casă, prin curte a luat decizia de ascunde, de a abandona cadavrul Luizei.

Marius Tucă: De a abandona cadavrul, nu de a-l incinera, asta a spus în declarație, e important.

Bogdan Alexandru: Dânsul a spus că a luat această decizie de a abandona…

Fapta s-a întâmplat în ziua în care a luat-o pe Luiza la autostop

Marius Tucă: De a abandona cadavrul. Spuneți-mi, a spus data exactă când s-a întâmplat asta? Lună, zi?

Bogdan Alexandru: Da, ziua în care a luat-o pe Luiza la autostop.

Marius Tucă: Adică chiar în martie.

Bogdan Alexandru: Ziua din aprilie, 15 aprilie.

Marius Tucă: Vă întreb că s-a vorbit foarte multă vreme, și având în vedere că e grea meseria, sunt foarte puțini care o mai practică, s-a vorbit despre fata din mai, fata din aprilie și așa mai departe. Deci a povestit exact că în ziua în care a luat-o pe Luiza, în ziua aia s-a întâmplat…

Bogdan Alexandru: Exact în ziua aceea s-a întâmplat și fapta la câteva ore la care dânsul a luat-o cu mașina.

Marius Tucă: Bun. Și asta a spus din prima secundă că s-a hotărât să abandoneze cadavrul? Asta a spus și la Craiova la DIICOT? Și-a menținut declarația asta?

Bogdan Alexandru: Da, dânsul asta a relatat că în momentele acelea s-a gândit ce să facă să scape de încurcătura asta în care se afla.

Marius Tucă: Și de aici faptul că a doua zi, cred, v-ați deplasat împreună cu Gheorghe Dincă undeva spre Corabia, undeva spre malul Dunării, nu?

Bogdan Alexandru: Da, ne-am deplasat, nu pot să vă spun exact locul, ne-am deplasat însă în teren în acest scop, pentru a localiza locul…

Marius Tucă: Ca să arate exact unde a lăsat cadavrul Luizei Melencu.

Bogdan Alexandru: Da, sigur că da. Dar nu a reușit această reconstituire, să-i zicem așa, n-am înțeles nici eu exact despre ce e vorba, nu ne-a informat nimeni, cercetare la fața locului, reconstituire. Nu a reușit pentru că la un moment dat a intervenit un incident și dincolo de faptul că presa era prezentă pe urmele anchetatorilor, în imediata apropiere a acestora, niște persoane neautorizate, niște cetățeni au pătruns în zona de cercetare la fața locului…

Marius Tucă: Ați oprit undeva…

Bogdan Alexandru: Am oprit pentru identificare, inculpatul urma să coboare din mașină ca să identifice…

Marius Tucă: A spus: aici am aruncat cadavrul sau încerca să identifice locul.

Bogdan Alexandru: Încerca să identifice locul, n-ajunsese la faza să spună aici… Am oprit mașinile și înainte ca inculpatul să iasă din mașină doi cetățeni au deschis portiera de la mașina poliției în care se afla inculpatul și au început să adreseze cuvinte jignitoare, au huiduit…

Marius Tucă: Asta mi se pare incredibil, adică au deschis ușa în care se afla Gheorghe Dincă, chiar pe partea acestuia.

Bogdan Alexandru: Chiar pe partea acestuia. Moment în care evident poliția și procurorii au intervenit și s-a sistat…

Marius Tucă: Păi și de unde apăruseră oamenii ăștia, iertați-mă, nu erau din presă?

Bogdan Alexandru: Nu știu să vă spun, oamenii ăștia au apărut, n-am putut decât să constat că erau acolo și că au făcut ce-au făcut. Nu păreau să fie din presă, păreau să fie niște cetățeni de-ai locului mai degrabă.

Marius Tucă: Deci a intervenit poliția. Erați într-un sat, erați într-o comună?

Bogdan Alexandru: Eram în afara… eram pe câmp.

Marius Tucă: A intervenit poliția, a închis ușa la mașină…

Bogdan Alexandru: Da și s-a luat decizia de a întrerupe actul de urmărire penală, cercetarea la fața locului să-i zicem și ne-am întors la Craiova.

Avea bunăvoință de a indica locul în care a lăsat corpul Luizei

Marius Tucă: E un moment foarte important pentru că s-a vorbit foarte mult despre felul în care Gheorghe Dincă manipulează ancheta.

Bogdan Alexandru: Aici chiar aș vrea să fac o precizare, până la urmă e de datoria mea ca avocat al inculpatului din oficiu dar nu pot să nu fac această precizare, este că dânsul chiar avea bunăvoință de a indica locul în care a lăsat corpul Luizei. A avut ceva probleme de identificare a locului pentru că nu s-a urmat traseul pe care dânsul l-a făcut în noaptea respectivă.

Marius Tucă: Noaptea s-a hotărât să scape de cadavru.

Bogdan Alexandru: Și avea nevoie de puncte de reper, fapt pentru care de aceea s-au făcut mai multe opriri ca să analizeze, să studieze locul.

Marius Tucă: Traseul pe care o luaseră echipajele de poliție n-a fost întocmai cu traseul pe care l-a indicat Gheorghe Dincă.

Bogdan Alexandru: N-a fost întocmai, se urmărea ajungerea la loc fără să se meargă pe același traseu și aici dânsul a avut niște probleme.

Marius Tucă: S-a dezorientat.

Bogdan Alexandru: Asta e realitatea, s-a afirmat faptul că inculpatul a indus în eroare, a încercat să… între ghilimele și-a bătut joc de anchetatori.

Marius Tucă: Având în vedere rezultatul final, pentru că o țară întreagă urmărește cu sufletul la gură, mie mi se pare aici, singura minciună până în momentul ăsta a lui Gheorghe Dincă, până în momentul ăsta. De ce, că în rest a recunoscut și s-a cam adeverit din ceea ce a mărturisit, a spus și a declarat organelor de anchetă. Dar, domnule avocat, în momentul ăsta nu s-a găsit cadavrul despre care el spunea că este al Luizei Melencu și că l-a aruncat…

Era normal să se facă o cercetare la fața locului. Nu s-a făcut. De a doua zi eu nu am mai fost chemat și așa s-a întrerupt relația mea cu clientul

Bogdan Alexandru: Dar nu era normal ca în urma acestei recunoașteri să se facă o cercetare la fața locului așa cum indica inculpatul și să ducă la un bun final? Vă întreb eu pe dumneavoastră. Așa era normal.

Marius Tucă: Așa era normal.

Bogdan Alexandru: Dacă n-a reușit să se facă în acea zi de luni 29 iulie, putea continua a doua zi.

Marius Tucă: Da, dar ce spuneți de faptul că fostul dumneavoastră client, într-o altă zi a declarat că la liziera unei păduri a aruncat resturile Luizei Melencu. Că se bat cap în cap, nu există și…

Bogdan Alexandru: Este o schimbare de declarație, dar asta nu înseamnă că în data de 29 iulie n-ar fi trebuit să se meargă pe locul indicat de inculpat.

Marius Tucă: A doua zi măcar dacă nu în ziua aia.

Bogdan Alexandru: A doua zi, așa era procedura, așa era corect și evident că dacă nu…

Marius Tucă: Sunt total de acord cu dumneavoastră, anchetatorii, dacă nu atunci pentru că a intervenit acel incident major după părerea mea, incredibil să vină unul să deschidă ușa și să înceapă să… mi se pare incredibil mai ales că asta se întâmpla într-o mașină a poliției. Apropo de tot ce s-a întâmplat.

Bogdan Alexandru: … Au fost și filmate de către presă și probabil că au ajuns și au fost văzute.

Marius Tucă: Nu știu, eu nu le-am văzut. Mie mi se pare firesc, mi se pare foarte important ca dacă nu în ziua aia că nu mai aveau timp, era târziu, a doua zi să se reia această procedură și această reconstituire.

Bogdan Alexandru: Și mie mi s-ar fi părut normal ca această reconstituire să se facă cât mai repede.

Marius Tucă: Bun, erați în mașină când a intervenit asta. Nu s-a vorbit despre faptul că a doua zi să se întoarcă să caute locul și așa mai departe?

Bogdan Alexandru: Așa se discuta, dar din păcate nu s-a întâmplat așa pentru că a doua zi eu n-am mai fost chemat și cam din acel moment s-a întrerupt relația între mine și inculpat.

Marius Tucă: De ce credeți că n-ați mai fost chemat a doua zi? Are vreo legătură cu acest incident sau cu ce s-a întâmplat atunci?

Bogdan Alexandru: Nu, cred că mai degrabă are legătură relația mea cu presa, deschiderea mea în comunicarea cu presa. Mă gândesc la faptul că poate a deranjat faptul că am comunicat cu presa, atunci când mi s-a solicitat, s-au pus niște întrebări.

Marius Tucă: Mie mi s-a părut că ați avut o atitudine rezervată, nu cred că ați dezvăluit lucruri care vizau ancheta efectiv, nu o faceți nici acum și nu era niciun motiv să se întâmple asta. Ce credeți dumneavoastră, l-ați cunoscut pe Dincă, sunteți unul dintre puținii oameni în afară de anchetatori, chiar dacă e vorba de patru-cinci-șase avocați, unul dintre puținii oameni care a stat de vorbă cu el, credeți că pe Luiza a incinerat-o așa cum a făcut și cu Alexandra mai târziu sau a aruncat cadavrul acolo?

Bogdan Alexandru: Eu nu pot să plec decât de la declarația pe care a dat-o acesta de recunoaștere și la care am asistat și căreia eu i-am dat crezare. În calitatea mea de avocat al inculpatului eu nu pot decât să plec de la aceste date și în funcție de acestea să concept apărarea. Deci dânsul declarând…

Marius Tucă: Credeți în continuare că a aruncat pe câmp cadavrul, noaptea respectivă, cadavrul Luizei Melencu.

Bogdan Alexandru: Acum, văzând că și-a schimbat declarația, bine, presupun că ceea ce se aude în mass-media este și o informație corectă.

Marius Tucă: Care anume? Că vă spun eu.

Bogdan Alexandru: Faptul că s-a indicat un alt loc.

Marius Tucă: S-a indicat un alt loc pentru că s-au făcut teste la INML și s-a dovedit că pe cenușa găsită la fața locului nu au putut fi identificate urme ADN urmând ca pe segmentele osoase, probabil dinți, rămase acolo să se facă ADN-ul și să fie dat rezultatul zilele următoare. Dar vă întreb o chestie, credeți că acolo se află rămășițele Luizei Melencu sau al altei persoane? Pentru că dacă nu sunt ale Luizei Melencu înseamnă că există a treia victimă.

Bogdan Alexandru: Dacă inculpatul așa a declarat și la indicația dumnealui au ajuns anchetatorii acolo eu nu pot decât să îl cred și să fie verificată această susținere…

Marius Tucă: Bun, ce-a fost acel drum, acea reconstituire pe malul Dunării? De ce ar fi făcut asta? Spuneți-mi ca să înțelegem mai bine, în momentul în care a vorbit despre Luiza Melencu a povestit și despre Alexandra Măceșanu, da?

Bogdan Alexandru: Da, sigur.

Marius Tucă: Imediat vreau să ne spuneți despre asta, avem niște numere de telefon, vă rog să ne scrieți dacă aveți întrebări pentru domnul avocat în legătură cu tot ceea ce s-a întâmplat, e o misiune destul de grea să vorbim despre astfel de lucruri, însă trebuie să spunem cu adevărat ceea ce s-a întâmplat acolo. Bun, deci prima dată a fost recunoașterea legată de Luiza Melencu și a urmat recunoașterea…

Bogdan Alexandru: Recunoașterea faptei…

Citește continuarea…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee